We beginnen met een winters plaatje uit één van de plaatsen waar we die graag zien. Nabij het Noorse Voss viel in Vikafjellet maandagmorgen de eerste sneeuw (bron: Jan visser). Het was een dun laagje en inmiddels is het weer verdwenen, maar een mooi teken dat het door ons zo geliefde seizoen nu toch echt gaat naderen.

Wolken NW-Europa 030913

Van die depressie-invloeden ten noorden van ons (wat een mooie krul trouwens!) houden we ook vandaag nog wel wat last. Hoewel de laatste kern daarvan al is weggetrokken naar het oosten loopt de invloed ervan grofweg van Schotland over Denemarken. Aan de zuidkant ervan -boven onze regio dus-  een west- tot noordwestelijke stroming met vochtige lucht.

Wolken NL 030913

Nog zo’n schitterende plaat, maar hier hebben we minder aan dan dat het lijkt. Want komen daar de opklaringen dan eindelijk goed doorzetten? Reken er voor vandaag en misschien zelfs morgen (dan vooral in de noordelijke helft van Nederland) niet al te veel op. Behalve de al aanwezige bewolking wordt in die vochtige lucht boven het warme zeewater steeds weer nieuwe bewolking gevormd.  GFS laat het meeste komende nacht oplossen, ECMWF zelfs pas morgen in de loop van de dag. En als het al opklaart bestaat er weer een reële kans op de vorming van mist, waarbij het gezien de rond deze tijd van het jaar al wat zwakkere zonnestraling maar de vraag is hoe snel die oplost.

BeNeLux_2013090300_wind500_51

Maar, het komt goed hoor. Als morgen in de loop van de dag de stroming op hoogte en later ook aan de grond steeds zuidelijker wordt droogt de lucht razend snel op en wordt tevens het warmtekanon nogmaals volop in stelling gebracht.

Europe_2013090300_pmsl_108

Toch zit er nog steeds onzekerheid in de verwachtingen vanaf dag 4. Tot zaterdag zijn we er uit: de runs zijn nu consistent en het met elkaar eens. Daarna wisselen ze en lopen ze uiteen. Op de kaart valt te zien waar het om draait: ten oosten van een inmiddels weer enorme oceaanblokkade depressie-invloeden waar de modellen het zo moeilijk mee hebben. Ik heb opnieuw voor het ECMWF gekozen omdat ik die toch het betrouwbaarst acht. Die laat de lagedruk ook in de nieuwste run continu zwabberen tussen ten westen van Portugal en het zuiden van de Britse eilanden. Dan weer wat westelijker, dan weer wat oostelijker. Maar steeds heen en weer wandelend tot maximaal net ten zuidwesten van de Benelux. Het GFS doet het anders. De nieuwe 0h run van dat model lijkt erg op de vorige 0h run. Op zaterdag trekt de eerste oceaandepressie via de Britse eilanden het vasteland op waarmee in de loop van zondag een einde komt aan de nazomer. Maar zoals gezegd: ik ga voor de Britten.

Pluim M-ML 030913_0h

Daar gaat het pas in de 2e helft van volgende week  -misschien wel met stevig onweer- en zou er wel eens een serieuze westcirculatie op gang kunnen komen. Ver weg nog, gezien de spreiding in de pluim. Toch heb ik veel vertrouwen in deze hoofdrun, ligt helemaal in lijn met vrijwel alle voorgaanden. Vergeet ook niet dat we een paar dagen terug over de periode richting komend weekend riepen: “hij zit wel erg ver bovenin de pluim”. 

Maxtemp EC 030913_0h

Een hittegolf. Er is zowel door mij als door Hajo al heel veel over gezegd. Zie ook zijn bericht van afgelopen zondag. Ik herhaal het nog maar eens: meteorologisch gezien gaat het echt nergens over. Het is een willekeurig bedachte term. Waarom 25.0 °C en 30.0 °C? Daarnaast zou je moeten corrigeren voor de klimatologische verschillen per plaats. Om nog maar te zwijgen over het urban-heat effect (de verstedelijking). Regionale hittegolven bestaan dus niet, en al helemaal in een bv. kouder Noorwegen, warmer België of Zuid-Frankrijk om maar wat te noemen. Maar zoals we weten wordt het breed uitgemeten in de media dus kan ik het niet laten liggen, ik zou de laatste zijn die niet kickt op een primeurtje. Hij zit er in hoor! Op basis van bovenstaand staafdiagram -zonder MOS nabewerking- 40% kans op 3 dagen boven de 28 graden. De ervaring leert dat we daar nogal eens -zo’n 2 graden- bovenuit komen.. (dank je wel en alsjeblieft Sjaco)

2013 obv EC 030913

Maar dus veel interessanter: wat gaat september als geheel doen en wat de consequenties zijn voor het tot nu toe erg koude 2013. Zelfs met het huidige extreem warme weer in het vooruitzicht -september zou volgens de laatste runs op de 2e of 3e plaats kunnen komen sinds 1901- is 2013 nog altijd ruim kouder dan gemiddeld (1981-2010). En gaan de nog komende maanden, waar de spreiding doorgaans groter is, pas het echte verschil maken. In december al weer echt winter? Niets over te zeggen, maar ik zie er naar uit!

Noordpoolijs-voorspelling

Jawel, we kijken tot slot nog even naar het Arctische ijs. De afgelopen dagen is er nog aardig wat vanaf gegaan, maar toch nog altijd op het niveau 2009. Omdat het mega bijna-wak ter hoogte van precies de noordpool (daar lange tijd een bedekking van maar zo’n 40%) inmiddels al weer zo goed als gesloten is verwacht ik niet dat er nog veel vanaf zal gaan. Bovenstaande projectie is trouwens een beetje hilarisch. Duur betaalde en zwaar gesubsidieerde wetenschappers weten niets beters te verzinnen dan dat er waarschijnlijk geen record gebroken gaat worden. Los van het feit dat ik de nieuwswaarde ervan niet begrijp is de totstandkoming daarvan kinderlijk eenvoudig geweest: wat cijfertjes van de afgelopen jaren in een excel-sheetje gestopt. Terwijl ze toch zouden moeten weten dat een uiteindelijk minimum staat of valt met toevallige tijdelijke weerscondities, stormpje meer of minder en zo. Maar goed, wel leuk om op de hoogte te blijven. Lees hier het hele verhaal. Ik had beloofd nog wat te gaan zeggen over oost-west thuis best, meanderende straalstromen enzovoorts, maar stop dat even in de ijskast. Bovendien heeft Hajo al een soort van Salomons-oordeel uitgesproken (ook in zijn zondagse bericht, hier).

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

27 reacties

Gesloten voor reacties.