Komende zondag ontstaat en zeer bijzondere weersituatie! Met mogelijk hevige sneeuwval in de Lage Landen. Nog net niet zo heftig als onlangs in Kroatië ….

… waar het voor het eerst sinds mensenheugenis in april sneeuwde in Split! Maar bijzonder kan het zeker worden….

Dankzij deze temperatuurschering waarbij je links op de kaart NNO wind hebt en rechts ZW.

Dit kan er dan gebeuren. Het Amerikaanse model berekent het al 7 runs op rij.

Of enkel dit! Het Europese model deed er eerst helemaal niet aan mee maar nu tenminste dit streepje!

In het Europese model zit nog iets gekkers trouwens: in de nacht op maandag en kans op gigantische regen. Dat zie je echter niet in de hoofdrun en niet in het Amerikaanse model.

Even nog en snelle check gedaan in het Canadese model. Hier enkel de Achterhoek en Twente wat sneeuw. Nou check snel mijn videoanalyse op Facebook live.

Pakken we dat ensemble er nog even bij …

Zondag absoluut kandidaat voor en hoge notering in de kouderecords voor die dag.

De derde plaats ligt voor het grijpen. Wederom voor het eerst in dit nu 20 jaar oude millennium een eerste top 10 notering. Die hebben we trouwens ook op 6 (3e), 7 (7e) en misschien vandaag 8 april te pakken. Ook voor de hele eerste decade van april zit een top 10 notering erin, waarbij die ijskoude 11e april buiten de boot valt. Ook de 2e decade moet zijn best doen om uit de top 10 koud te geraken met deze grafieken.

De derde decade moet het hem dan gaan doen. Tegen die tijd zien we nog duidelijker uit staten als Texas, Florida en Mississippi dat de hele lockdown, afstand houden en mondkapjes dragen verspilde moeite is en dat de cijfers gewoon verder teruglopen terwijl vaccinatie van zwakkere ouderen natuurlijk een goede zaak is om specifiek die groep te beschermen.

Als we pech hebben is de aanloop naar nieuw warm weer (ja we hadden al een warme fase, je zou het amper geloven) en kort leven beschoren. Rond de maandwisseling kan het weer iets inzakken. Nachtvorst is voor het laatst mogelijk rond 20 april. Zelfs wat berekeningen met lichte sneeuw rond die datum. Vanaf dat punt geldt …. the only way is up, baby, for you and me!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Tije · 8 april 2021 op 17:01

Mooi analyse Hajo! Ik houd Twitter en deze site goed in de gaten voor je updates. Spannend!

Gesloten voor reacties.