Zoals verwacht zijn deze ochtend de allermooiste plaatjes te vinden in de Italiaanse Piemonte. Voor veel Nederlanders is deze regio nog onbekend, enkel de echte poederfreaks weten hun weg tot onder andere Sestrière te vinden op dagen zoals deze. Vannacht heeft het daar heel erg hard gesneeuwd, en op sommige plaatsen doet het dat nogsteeds. Zo ook in Prali, waar onderstaande webcam uit afkomstig is. Het mannetje van de liftmaatschappij zal de komende uren zijn handen vol hebben aan het vrij houden van de lopende band.

 
Bovenstaande plaat laat maar weer eens zien dat de Italiaanse stau gebieden zeker niet onderdoen voor de Oostenrijkse, als de stroming maar goed staat. Wat een sneeuw!

Zoals gisteren avond al gemeld trekt het lagedrukgebied dat de oorzaak is van deze Italiaanse sneeuw richting het oosten weg. Op dit moment heeft de neerslag al de Oostrand van de Alpenkam bereikt en sneeuwt het al op diverse plaatsen. Op de webcams van onze vrienden uit Obertauern en Die Tauplitz zien we op dit moment al mooie vlokken naar beneden komen. Deze sneeuw intensiveert nog wat in de loop van de ochtend en houdt dan ook de rest van de dag nog aan. Gaan we vanuit de Oostrand van de Alpen dan langzaam richting het westen zien we dat het in Tirol bewolkt en droog is, en vanaf de Arlberg de zon heerlijk schijnt. Voor Zwitserland en Frankrijk blijft dan ook een Grand Beau over vandaag, zon, zon en nog meer zon!

 

Voor de komende week lijkt het weerbeeld zo goed als strak uitgestippeld. Bovenstaande ENS diagram is geldig voor de Zuid-Franse Alpen. Los van wat kleine sneeuwkansjes donderdag en zaterdag, zien we pas vanaf halverwege volgende week weer een echte dump op de kaarten. De sneeuwgrens is tegen die tijd wel al een stuk opgelopen. Onder de 1500m vooral regen. Wat dat betreft is het maar beter dat voor een groot deel van de Alpen, waaronder de Noord-Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk tot het eind van de berekeningen niet of nauwelijks neerslag wordt berekend. 

Nee eerst maar eens genieten van al het moois dat op dit moment in de skigebieden te vinden is in zowel de Alpen, het Sauerland als in Noorwegen. In de Fjorden gaat de winter de komende dagen juist nog eens extra los. De volledige komende week staat in het teken van dumps. Nogal een contrast met de Alpen, waar bovenstaand plaatje overblijft aan het eind van de week. Een blauwe kaart = een blauwe lucht = superzonnig skiweer. Ditzelfde weerbeeld zien we terug op zowel zondag, maandag als dinsdag. Pas woensdag krijgen de Franse Alpen weer te maken met een naderend front. Tot die tijd, zonnebrand op, misschien een laagje minder kleding aan en in de middag heerlijk genieten op  het terras van jouw favoriete bergrestaurant!
 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

8 reacties

Gesloten voor reacties.