zellamsee1211

In Oostenrijk moesten we het langs wachten op de zon en heldere avondluchten. Alleen Vorarlberg deed al met Frankrijk en Zwitserland mee vanochtend. Dat hebben we hierrr gezien. Nou intussen is de bewolking in een groot deel van Oostenrijk gebroken. Hierboven Zell am See Kaprun. Wat valt het meeste op door alle oogverblindende schoonheid heen?

amsee1211big

Tsjakkaa! Zie hier uw verzekeringspolis tegen een mislukte wintersport. Vorige kerst hebben we het gezien. Warmer en minder sneeuw dan 2014 maar méér kilometers piste open omdat er net een dumpje was geweest waar de bully’s pistes van konden maken. Nu hebben we ruim voldoende natuursneeuw en ruim voldoende kunstsneeuw en kunnen de sneeuwmeesters echt de piste bouwen zoals ze in het boekje staat. In feite crëer je dan gletsjersneeuw in een ijstijdklimaat. Dat dooit nooit meer weg. Dat wil zeggen tot de zon weer aan kracht wint en dat is pas weer in februari. Met zo’n basis zou je zelfs in Nederland een piste vele weken goed kunnen houden. Pecht voor de Wintersport-Arena Sauerland. Daar is net te weinig gevallen om op ruime schaal al pistes te prepareren. Maar voor één piste was het goed genoeg…

Dat is toch heerlijk! Wat ook heerlijk is….

kanzelwand1211b

Als je al twee ketrstvakanties op rij je gezin en familie meegesleurd hebt naar Kleinwalsertal dat steeds grasgroen bleek te zijn. En dan driemaal scheepsrecht dit!

kanzelwand1211

En dit!

ifenkleinwalsertal1211

En dit!

dietauplitz1211

En wie gaat er nu ook eens een keer naar Die Tauplitz? Wat een whiteout daar vanmiddag zeg!

hintertux1211

En dit was Hintertux vandaag (H/T Caroliene).

noorkantoostenrijk1211-12

Vanmiddag heb ik uitgebreid de GFS06 en de EC00 doorgelopen in een video op Facebook. Nu zoomen we in op de volgende twee runs van de twee modellen. Echt bizar wat het Amerikaanse model doet: algemeen vrij zacht tot eind november maar nu echt een sneeuwkanon volgende week zaterdag. Wat een puls zeg! Anders kan ik het niet noemen. Hoe ziet zo iets eruit op de kaart?

sneeuwpulse1801

Crazy als het gebeurt! Maar we weten: het Europese model gelooft er ook in. Dus bring it on! En je weet: voor vele sneeuw in de bergen hoeft het niet aanhoudend te vriezen. Sneeuw blijft liggen. Bijvoorbeeld aan de Italiaanse kant of ook in Colorado is het heel normaal dat het altijd heel aangenaam zonnig en warm is terwijl er gewoon van 3 dumps 2 meter sneeuw ligt.

bizarremisser1211

Het Amerikaanse model eindigt zo… even denk je dat het naar de volgende überdump toe gaat. Maar dan wordt die polair-arctische uitbraak door het hoog van de Alpen weggedrukt. De kou gaat richting Kiev. Nou het leuke is: het is meteofiction. En dan ben je altijd optimistisch. Je ziet de potentie voor zo’n drukverdeling met echt de poort naar de noordpool wagenwijd open. En dan is er weinig fantasie voor nodig om het bijvoorbeeld eind november zelfs in de Lage Landen mooi te laten sneeuwen. Jouw fantasie is jouw feestje. Maak er wat moois van!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.