matterhorn0511

De fotoknop rechtsboven begint te werken! Smette stuurde ermee bovenstaande plaat van de Matterhorn door. Kijk twee keer! De berg staat er echt op. Tja die berg is zo steil dat er amper een gletsjer op zit, maar over het algemeen wordt de komende periode gunstig voor de zeer hoge skigebieden en het puur natuur hooggebergte met zijn gletsjers. Daar regent het nu niet meer en dus stijgt de massabalans qua water in vaste vorm.

menuires_clocher0511

 

Voor ik aan de hand van een paar grafieken en een weerkaart laat zien waar ik mijn inschatting op baseer eerst een kiek uit Les Menuires. Vanochtend zagen we al dat het zelfs in Morzine op 1000m sneeuwde. En dus wordt het op 1800m sowieso mooi wit. In Italië gaat het gesprek lang niet alleen over sneeuw. Voor Toscane, Lazio, Sicilië en het noordoosten is een weeralarm afgegeven. Het denk ik dan om overmatige neerslag maar ook onweer en rukwinden.

ensZK0511

Aan de zuidkant van de Alpen gaf de ochtendrun van het Amerikaanse model dit. Je ziet vooraan de huidige dump bij een sneeuwgrens van 1500-2000m. Tot 13 november dendert de neerslag sowieso door en daarna is het waarschijnlijk maar nog niet zeker dat er meer pieken zullen volgen.

ensPortugal0511

En waar vinden we deze grafiek en waarom toon ik deze. Het is Noord-Portugal. Veel neerslag en de 13e kans op een echte wolkbreuk. Het is voor de neerslag dat ik dit punt in Portugal koos maar verder had ik net zo goed een ander punt op het Iberisch schiereiland kunnen kiezen. Wat je ziet is: dit is hét gebied in Europa momenteel waar het aanhoudend te koud is voor de tijd van het jaar.

laatstekaart0511

Kijken we naar de laatste kaart van het Europese model vanochtend dan zien we echt een patstelling. In Rusland een hoog die aan de oostflank de vroege sneeuwrijke winter in stand houdt. Over Ierland tot Spanje een groot laag dat in het Oostelijk Alpengebied, Hongarije, Tsjechië en Zuid-Duitsland Föhn in stand houdt. Met waarschijnlijk mooie sneeuw op alle Spaanse hogere bergketens en in het Westelijk Alpengebied ook regelmatig sneeuw boven 1500m. Het is evident geen westcirculatie. Het is een rommelige straalstroom. Verrassingen zijn mogelijk. Fréderic bespeurde er gisteren nog een op de kaarten en ik had eerder al die primeur van de eerste transportkou. Maar voorzichtigheid is geboden. Het is ook een weerbeeld wat mogelijk nog de hele maand november kan standhouden.  Over december zegt het wat mij betreft allemaal niets! ’t kan virezen en ’t kan dooien!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.