matterhorn0511

De fotoknop rechtsboven begint te werken! Smette stuurde ermee bovenstaande plaat van de Matterhorn door. Kijk twee keer! De berg staat er echt op. Tja die berg is zo steil dat er amper een gletsjer op zit, maar over het algemeen wordt de komende periode gunstig voor de zeer hoge skigebieden en het puur natuur hooggebergte met zijn gletsjers. Daar regent het nu niet meer en dus stijgt de massabalans qua water in vaste vorm.

menuires_clocher0511

 

Voor ik aan de hand van een paar grafieken en een weerkaart laat zien waar ik mijn inschatting op baseer eerst een kiek uit Les Menuires. Vanochtend zagen we al dat het zelfs in Morzine op 1000m sneeuwde. En dus wordt het op 1800m sowieso mooi wit. In Italië gaat het gesprek lang niet alleen over sneeuw. Voor Toscane, Lazio, Sicilië en het noordoosten is een weeralarm afgegeven. Het denk ik dan om overmatige neerslag maar ook onweer en rukwinden.

ensZK0511

Aan de zuidkant van de Alpen gaf de ochtendrun van het Amerikaanse model dit. Je ziet vooraan de huidige dump bij een sneeuwgrens van 1500-2000m. Tot 13 november dendert de neerslag sowieso door en daarna is het waarschijnlijk maar nog niet zeker dat er meer pieken zullen volgen.

ensPortugal0511

En waar vinden we deze grafiek en waarom toon ik deze. Het is Noord-Portugal. Veel neerslag en de 13e kans op een echte wolkbreuk. Het is voor de neerslag dat ik dit punt in Portugal koos maar verder had ik net zo goed een ander punt op het Iberisch schiereiland kunnen kiezen. Wat je ziet is: dit is hét gebied in Europa momenteel waar het aanhoudend te koud is voor de tijd van het jaar.

laatstekaart0511

Kijken we naar de laatste kaart van het Europese model vanochtend dan zien we echt een patstelling. In Rusland een hoog die aan de oostflank de vroege sneeuwrijke winter in stand houdt. Over Ierland tot Spanje een groot laag dat in het Oostelijk Alpengebied, Hongarije, Tsjechië en Zuid-Duitsland Föhn in stand houdt. Met waarschijnlijk mooie sneeuw op alle Spaanse hogere bergketens en in het Westelijk Alpengebied ook regelmatig sneeuw boven 1500m. Het is evident geen westcirculatie. Het is een rommelige straalstroom. Verrassingen zijn mogelijk. Fréderic bespeurde er gisteren nog een op de kaarten en ik had eerder al die primeur van de eerste transportkou. Maar voorzichtigheid is geboden. Het is ook een weerbeeld wat mogelijk nog de hele maand november kan standhouden.  Over december zegt het wat mij betreft allemaal niets! ’t kan virezen en ’t kan dooien!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.