Hierboven de aankondiging van Livigno dat de koeien nu echt van de berg gaan. Er is namelijk één snelle klimaatverandering die nooit tegen te houden is: de overgang van de seizoenen. De komst van de winter is niet tegen te houden. De sneeuw komt er weer aan in het gebergte. Niet direct want het wordt nu eerst een volle week best aangenaam in de Alpen.

dubbele_regenboog

Voor we verder gaan eerst nog even deze beauty gekiekt door een bezoeker in Livigno en op de FB pagina van het skigebied gedeeld.

neerslagtotaal2409

Blijft het ook droog? Grappig genoeg is de kust van Nederland en België misschien de droogste zone van Europa de komende 10 dagen samen met een gebied in Zuid-Scandinavië. Als je ziet hoe de modellen eindigen zit een extreem droge herfst er echt in. Het oosten van Oostenrijk is ook relatief droog de hele aankomende periode. En met een beetje fantasie kun je inneralpiene zones van Tirol en Graubünden op deze kaart zien. Verder toch weer fors natte boel. Aan de zuidoostkust van Groenland al de eerste meter poeder. Op IJsland vooral nog veel regen. Maar zal dat helpen?   

httpv://www.youtube.com/watch?v=anCsgtDPy64

Hier schrik je toch wel van… wat kan een vulkaan zo dicht bij ons aanrichten? Bekijk deze video van de Laki uitbarsting van 1783. De huidige breuklijn-erupties lijken een beetje op wat er toen gebeurde. Maar ga nu niet duimen dat het zo erg wordt ajb…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.