Het ziet er naar uit dat de komende week nat en onstuimig gaat verlopen in de Lage Landen. Wel een beetje jammer. Het weer en de natuur laten zich niet leiden door de wens van het volk. Was het maar waar! Als dat zo zou zijn dan moet het aan ieders wensen voldoen. Zoveel mensen, zoveel wensen. Onmogelijk dus. Maar waarom laat de lente ons in de steek? Het antwoord ligt niet voor de hand. Hogedruk gebieden zorgen ervoor dat het komende week geen fraai lenteweer wordt in onze omgeving. Hogedruk gebieden op de verkeerde plaats. Hoe steekt dat in elkaar?

Op de bovenstaande kaart zie je een knaller van een hoog op de oceaan. Heel warmbloedig en zeer standvastig. Tevens liggen er boven oost Europa diverse hogedruk impulsen. Geen grote hogedruk gebieden maar meer een soepje van hogedruk. Hierdoor worden lagedruk gebieden en diverse fronten in de loop van de week gedwongen een zuidwestelijke koers te volgen. Via de Britse Eilanden, richting Frankrijk en Spanje. Aldaar bloeden ze een beetje dood, maar in hun kielzog gevolgd door nieuwe fronten. Deze fronten laten regelmatig gebieden met regen achter boven de Benelux.  Het is niet alleen maar kommer en kwel hoor. Regelmatig zal de zon ook doorbreken en zijn er ook mooie periodes. Alleen de temperaturen blijven erg achter de komende dagen. Normaal een graad of 17, morgen en maandag houdt het met 12-14 graden wel op. 

 

[dc_slider slider=”15672″ captions=”true”] De koele lucht en de neerslag dringen zelfs door tot de noordkant van de Alpen. Vandaag een sneeuwgrens rond de 1500 meter, morgen een dalende sneeuwgrens tussen de 1200 meter en 1500 meter.. Dat zal mooie “lente” beelden opbrengen op de diverse webcams. Alle gebieden zijn inmiddels gesloten maar met een verse laag poeder is het natuurlijk geweldig voor de toerskiërs. En op de gletsjers toch maar weer de thermo kleding aan. Gisteren liet Hajo in dit bericht reeds het verschil zien tussen Finland en Spanje. De wereld op zn kop. Dus voor warm voorjaarsweer vanaf aanstaande woensdag naar de “Costa del Helsinki”.

Temperatuurkaart voor aankomende vrijdag.

 Tegen het einde van de week zullen de temperaturen dan gelukkig wat oplopen. Doordat de depressies een noord-zuid koers volgen komen de Lage Landen in een zuidelijke stroming te liggen. En hoe gaat het verder? De diverse weermodellen zijn het akelig eens ook op de (middel) lange termijn. Gisteren zat de GFS (Amerikaanse model) nog aan de koude kant en het Europese model gaf wat meer warmte af.

De laatste berekeningen laten zien dat de temperaturen wel oplopen vanaf volgend weekend maar niet zonder neerslag. We begeven ons dan inmiddels op het randje van de meteofictie. Dat blijft dus nog even afwachten. Eerst maar eens door de komende dagen heen bijten.

Graag neem ik jullie nog even mee naar een geweldig natuurverschijnsel dat, wat mij betreft, veel te weinig voorkomt. Het heeft niets met het weer te maken maar toch de moeite waard om te melden denk ik. Gisteren was er in Australië en de Pacific een “Annular Solar Eclipse”, met andere woorden een ringvormige zonsverduistering. Je ziet dan een zogenaamde ring van vuur. De maan staat niet altijd even ver (of dichtbij) van de aarde. Dit heet libratie. De maan “zwabbert” als het ware een beetje. Meer info lees je hier. De maan stond in deze specifieke eclips dus iets verder van de aarde vandaan, waardoor de zon niet geheel verduisterd werd. Daardoor krijg je dus een ringvormige verduistering. De corona (atmosfeer) van de zon is dan niet te zien. Wil je weten wanneer de volgende zons- of maansverduistering plaatsvindt kijk dan op deze website. Of deze van de NASA

Helaas heeft Australië (omgeving Cairns) maar kort in de baan van de verduistering gelegen. De beste papieren had het ministaatje Kiribati, midden in de Grote Oceaan. Hier was het maximum van de verduistering goed zichtbaar met op het hoogtepunt een ring die maximaal 5.58 minuten duurde. Voordat wij een volledige zonsverduistering in Nederland mogen meemaken is het 07-10-2135. En België? 21-05-2142. Ik zou zeggen: onze achter-achterkleinkinderen mogen het delen in de reactie tegen die tijd op deze site 😀


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

7 reacties

Gesloten voor reacties.