Speciaal voor de examen kandidaten en begeleiders van het PSG Nelson Mandela in Purmerend, die komende week een leuke reis naar Matrei in Oostenrijk gaan maken, vanavond een kort Alpen bericht. En dan met name gericht op Osttirol en met een educatieve waarde.

Vandaag was het half bewolkt in Oostenrijk en zo nu en dan kwam er een flinke bui naar beneden. Het Defereggental ligt niet ver van Matrei in Osttirol. Het gebied waar Matrei ligt is precies op de hoofdkam van de Alpen. Niet ver van de hoogste berg van Oostenrijk, de GrossGlockner en met de GrossVenediger om de hoek dus omringd door drieduizenders. Waar ligt Matrei precies?

Het ligt ten oosten van Innsbruck. Als je bij Kitzbühel naar het zuiden rijdt en voorbij Mittersil bent dan ben je al bijna in Matrei. En wat een geluk als je met school op reis mag/kan en het wordt ook nog eens lekker weer.

We pakken de draad op met de drukverdeling van vandaag. De rode lijnen zijn de lijnen van de relatieve hogedruk en de blauwe lijnen zijn de lijnen van relatieve lagere druk. De neutrale druk is 1013 Hectopascal zoals men in de meteorologie weergeeft en de rode lijnen hebben een waarde hoger dan dit getal. En hogedruk betekent vaak……mooi weer. En wat een mazzel….

…. want juist de komende week loopt een rug van het zogenaamde Azorenhoog (kleine eilandjes op de Atlantische Oceaan) het Europese vasteland op en komt heerlijk boven de Alpen te liggen. De rode lijntjes nemen de overhand en dat gaat samen met een weersverbetering. Dat betekent “Kaiserwetter” zoals de Oostenrijkers zeggen.

De komende week zal er geen wolkje aan de lucht zijn. Wellicht dat er op dinsdag nog wat sluierbewolking blijft hangen maar dat mag geen naam van betekenis hebben. Want de lucht droogt steeds meer uit. En dat komt door de hoge druk.

Bron: meteogroup

Warme vochtige lucht heeft de neiging om op te stijgen. Daardoor krijg je vaak van die bloemkoolwolken want bovenin de atmosfeer is het kouder waardoor er condensatie optreedt. Daardoor gaat het dan regenen. Een lagedrukgebied zorgt dus vaak voor slecht weer.  Maar dalende luchtbewegingen zorgen er voor dat de lucht als het ware opdroogt. Bij een hogedrukgebied zijn het de dalende luchtbewegingen die de overhand hebben en daardoor droogt de lucht op en verdwijnen de wolken. Warme lucht kan wel opstijgen maar het bevat geen vocht en daardoor is de atmosfeer erg stabiel. Hogedruk onderdrukt de neerslag.

En dat is goed te zien op de neerslagkaart. Alle regen koerst om het hogedrukgebied heen. Het hogedrukgebied is een soort Teflon waar alle regen vanaf glijdt. Wel kan er in deze jaargetijden vaak mist optreden in de dalen doordat de lucht vlak bij de grond soms warm en soms vochtig is maar niet kan opstijgen door een zogenaamde inversielaag. (een soort deksel op de atmosfeer)

Maar overdag brandt de zon de wolken weg en gaat de temperatuur lekker stijgen. In de dalen kan het makkelijk 25°C worden de komende week en in de bergen een paar graden kouder. Heerlijk om te raften, klettersteigen en een hike te maken naar de gletsjer van de GrossVenediger zoals ik heb gelezen in het programma. Goed jezelf beschermen en goed smeren met zonnebrand. Factor 30 is in de bergen geen overbodige luxe. In de nacht en vroege ochtend kan het wel erg koel zijn met zo’n 8 graden.

Pas op donderdag, als het ook wat warmer  wordt, kan de atmosfeer wat instabieler worden en kunnen er wat stapelwolken optreden die kunnen uitgroeien to een regen of onweersbui. Let op de plaatselijke weerberichten als je de bergen intrekt op die dag. De instabiliteit van de atmosfeer wordt in de meteorologie vaak aangeduidt met CAPE. Het wil niet meer zeggen dat dit getal de potentiële energie aangeeft om tot een onweersbui te komen.

En juist boven Osttirol kan het tot een bui komen op donderdag. Opletten dus.

Voor de rest wens is iedereen een fijne week en een goede reis. Hierboven nog een tip voor de chauffer.

Veel plezier


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

4 reacties

Gesloten voor reacties.