We hebben een beetje een horizon in de weermodellen tot komende woensdag en wat we zien tot dat moment is lang niet slecht. Eerst moeten we even door een zure appel heen bijten van enorme regen in de Franse Alpen vanaf zondagmiddag. De sneeuwgrens begint daar boven 2500m. Met een beetje geluk sneeuwt het er maandagochtend nog een beetje door en dan boven 1500m. Verder naar het oosten langs de Oostenrijkse hoofdkam, de Oostenrijkse zuidkant, Tessin, Engadin, Lombardije (Livigno), Trentino en Zuid-Tirol (Val Gardena) sneeuwt het maandag nog door boven 1000m. Daarna houden we nog twee dagen nordstau waarbij de sneeuwgrens verder daalt tot 800 of misschien wel 600m. Zie de kaart hierboven. Geen grote dumps of zo maar wel een hele mooie opfrisser voor de webcamplaatjes. 

[fbphotos id=497225486978328]

We werpen nog een blik op de ensembles. De groene piek in de Franse Alpen is nog steeds fors hoger dan het ensemble gemiddelde. Het dus niet helemaal zo heftig worden. Hoe verder we naar het oosten gaan hoe meer de (daar lagere) piek samenvalt met een temperatuurdaling. Tot 7 november duikelen de temperaturen. Daarna is het onduidelijk. Komt er een hogedrukgebied over de Alpen worden de nachten weer mooi koud en kan er weer kunstsneeuw worden gemaakt.

Het is interessant dat de GFS00u hoofdrun de glijbaan (met depressie bij Ierland als restant van sneeuwstorm die Amerikaanse Oostkust gaat treffen) uiteindelijk rond 10 november heel westelijk naar de Picos d’Europa en Marokko mikt. We weten dat dat op die termijn nog alle kanten op kan. Wie weet dus recht tegen de Alpen! Afwachten. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.