We hebben een beetje een horizon in de weermodellen tot komende woensdag en wat we zien tot dat moment is lang niet slecht. Eerst moeten we even door een zure appel heen bijten van enorme regen in de Franse Alpen vanaf zondagmiddag. De sneeuwgrens begint daar boven 2500m. Met een beetje geluk sneeuwt het er maandagochtend nog een beetje door en dan boven 1500m. Verder naar het oosten langs de Oostenrijkse hoofdkam, de Oostenrijkse zuidkant, Tessin, Engadin, Lombardije (Livigno), Trentino en Zuid-Tirol (Val Gardena) sneeuwt het maandag nog door boven 1000m. Daarna houden we nog twee dagen nordstau waarbij de sneeuwgrens verder daalt tot 800 of misschien wel 600m. Zie de kaart hierboven. Geen grote dumps of zo maar wel een hele mooie opfrisser voor de webcamplaatjes. 

[fbphotos id=497225486978328]

We werpen nog een blik op de ensembles. De groene piek in de Franse Alpen is nog steeds fors hoger dan het ensemble gemiddelde. Het dus niet helemaal zo heftig worden. Hoe verder we naar het oosten gaan hoe meer de (daar lagere) piek samenvalt met een temperatuurdaling. Tot 7 november duikelen de temperaturen. Daarna is het onduidelijk. Komt er een hogedrukgebied over de Alpen worden de nachten weer mooi koud en kan er weer kunstsneeuw worden gemaakt.

Het is interessant dat de GFS00u hoofdrun de glijbaan (met depressie bij Ierland als restant van sneeuwstorm die Amerikaanse Oostkust gaat treffen) uiteindelijk rond 10 november heel westelijk naar de Picos d’Europa en Marokko mikt. We weten dat dat op die termijn nog alle kanten op kan. Wie weet dus recht tegen de Alpen! Afwachten. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.