Wie anders dan Ab legt in één plaatje vast wat ons gisteravond is overkomen? Op zijn Facebook pagina prijkt deze shelfcloud van gisteren 19u voor de kust van Hoek van Holland. Hier in Krommenie was de overgang tussen de twee weertypes ook heel scherp. Vanochtend sta je dan op en zie je helder weer en denk je nog “we gaan op de oude voet verder”. Tot je je neus buiten de deur steekt en je voelt dat het een stuk kouder is. Het scherpste contrast was in Woensdrecht waar het gistermiddag nog 21,3°C werd tegen 7,5°C vanochtend.    

pluim0510

De temperatuurcrash is nog net te zien op de pluim van gistermiddag. Vervolgens een paar dagen plateau en als het dan weer warmer wordt niet vanwege de zon maar vanwege zuidenwind met nattigheid. We zitten gewoon in een heel ander regime nu. Zoals ik gisteren al aangaf is het weer ook sterk een kansspel de komende periode: er zullen dagen zijn zoals vandaag en ook morgen waarop we tussen de buienzones doormazzelen. Laat de regen vooral ’s nachts vallen! Kunnen wij overdag weer lekker sporten, waarbij deze temperaturen natuurlijk eigenlijk optimaal zijn zoals elke hardloper weet. 

bijnastorm

Het Europese weermodel maakt van de 12e en 13e iets heel spannends momenteel met mogelijk een felle depressie voor de kust van de Lage Landen. Zie hierboven het veld van de windstoot op 13 oktober.

sneeuwmoskou

Het Amerikaanse weermodel heeft die storm in het geheel niet. Rond de 13e daar gewoon wat wisselvalligheid en wat slappe buienzones en dan ineens toch weer die overgang naar een krachtig hoog. Mét aan de oostflank een felle koudeuitbraak over Rusland en Oekraïne met ook al eerste sneeuw in Turkije als gevolg. 

vreemdedip

Zo weinig fiducie als ik heb in klimaatmodellen (ben erop afgestudeerd en het er een negatief vertrouwen in, dwz wat de klimaatmodellen zeggen is eerder onwaar dan waar) zo schitterend vind ik weermodellen voor het dagelijkse weer. Ik zie het als een van de grootste prestaties van de mensheid dat we deze complexe fysica zo goed in vergelijkingen en dan in een een model kunnen stoppen en dat we ook nog de supercomputers hebben gebouwd om ze uit te rekenen. Het is meteofiction maar bijna echt. De kids gamen tegenwoordig maar geef mij maar meteofiction. Wat zien we hier op deze kaart? Een depressie met kerndruk 1020hPa tussen twee hogedrukbellen met 1025hPa in! Dat zie je bijna nooit. Het zou sneeuw in Noorwegen brengen en daarna bijna exploderen in nattigheid tot aan de Alpen.

moskoukoud

De echte koudeuitbraak echter zit ver naar het oosten waar het ook al hoort te kunnen deze tijd van het jaar. Wie kan vandaag op de luie zondag wat leuke statistiekjes opduikelen over vroege kou in Moskou?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.