alpes du grand serre

Mooi mooi! Dat is in het kort gezegd de samenvatting van het Alpenweerbeeld van vandaag. Bijna overal is de voorbije vierentwintig uur wat sneeuw gevallen en ziet het landschap er weer winters uit. Van in Alpe du Grand Serre vlakbij Les Deux Alpes in de Franse Alpen in het westen …

turracher hohe

… tot voorbij de Turracher Höhe op de grens tussen Karinthië en Stiermarken in het oosten.

IMG-20170206-WA0004

Zelfs in Westendorf in de Kitzbüheler Alpen ligt een laagje vers.

le sauze

Na de middag brak de zon vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen door. Uiteraard eerst in de zuidelijke Franse Alpen. Le Sauze is dit, vlak bij Isola 2000. Schitterend beeld. Verse sneeuw bij een strakblauwe lucht. Waarschijnlijk komt hier in Le Sauze geen nieuwe sneeuw meer bij, …

rart_17020803_17020612

… wat niet gezegd kan worden van de rest van de Franse Alpen. Want vanaf het noordwesten komt morgen nieuwe sneeuw opzetten. Het is hetzelfde occlusiefront dat boven het noorden van de Lage Landen de voorste begrenzing gaat vormen van de koude landlucht die er aan komt. Door het sterke Scandihoog valt het front helemaal stil en wordt het boven de Lage Landen terug naar het zuidwesten geblazen. Boven de Alpen blijft het eerder stationair hangen. Dat wil dus zeggen dat het in de NW-Alpen morgen en overmorgen onafgebroken gaat sneeuwen. Hotspot lijkt te gaan lopen van in de Haute Savoie in Frankrijk tot in Vorarlberg in Oostenrijk.

rsum_17020909_17020612

Hoewel … het EC model berekent dat front toch net iets westelijker waardoor heel de Franse Alpen hier meer in de prijzen vallen en Vorarlberg uit de boot valt. Laten we zeggen dat Val d’Anniviers en omgeving in het Zwitserse Wallis de meeste kans heeft op de hoofdprijs. En de hoeveelheden? Het immer enthousiaste GFS gaat richting de halve meter, maar dat lijkt me toch wel stevig overschat. Het front mag dan wel blijven hangen, heel actief is het nu ook weer niet. 10 tot een lokale 30cm lijkt me realistischer.

AO

Hoe gaat de langere termijn dan verder? Wel, we weten hier al een hele tijd dat de circulatie boven Europa mede door de SSW helemaal geblokkeerd geraakt. Duidelijk te zien hier op de grafiek van de Arctische Oscillatie. Geen westcirculatie dus.

NAO

Nemen we alleen het stukje van de Noordelijke Atlantische Oceaan eruit (de NAO) zien we dat ook hier de activiteit eruit gaat.

output_e6EtXS

Een geslaagde dooiaanval vanuit het westen hoeven we dus niet meteen te vrezen. Nee, de kans op een heel langdurige fase met nachtvorst en voor NO-Nederland kans op ijsdagen is echt wel groot. Want door de stilvallende activiteit op de oceaan kan er vanuit de Azorenregio warme lucht op hoogte richting Scandinavië worden gebracht en dat versterkt de hogedruk daar, evenals de kansen op langdurige droogte boven grote delen van Europa. Toch zie je op deze animatie van de EC-kaarten een kleine koudebel die komend weekend boven de Lage Landen wordt berekend.

rart_17021206_17020612

Sneeuwkansen dus. Maar ook ijzel, want door de meer zuidoostelijke component van de wind gaat er op een hoogte van enkele honderden meters wat zachtere lucht worden ingeblazen.

rart_17021200_17020612

Het Amerikaanse GFS berekent die koudebel ook voor komend weekend, maar hier minder warmte wat hogerop en dus meer kans op droge sneeuw. Ach, die termijn is sowieso nog te ver weg om nu al iets zinnigs over te zeggen. Goed mogelijk dat die koudebel morgen al niet meer op de kaarten staat.

jet3_17021206_17020612

Allemaal mooie vooruitzichten, maar toch blijf ik wat op mijn honger zitten. Nu hadden we eens een SSW … . Wat houdt een diepe winterfase voor de Lage Landen eigenlijk tegen de komende periode? Oorzaak ligt weer hogerop, op een hoogte van zo’n 10km: de straalstroom. Typisch bij een geblokkeerde situatie is dat die rivier van lucht zich in twee takken splitst: een boven Noord-Scandinavië en een boven Zuid-Europa. Het jammere is dat de zuidelijke tak zich veel minder sterk ontwikkelt. Net daardoor schuiven de depressies boven de Middellandse Zee niet goed door en komt echte transportkoude niet op gang. Jammer voor de zuidelijke helft van de Lage Landen vooral, want ondanks de nachtvorst gaat de zuidoostelijke luchtaanvoer overdag soms eerder aan vroege lente doen denken. Maar goed, we gunnen het de mensen uit de noordelijke provincies natuurlijk. Ik zou zeggen: veel plezier daar de komende tijd!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

63 reacties

Reacties zijn gesloten.