Hajo plaatste net een bericht met een webcambeeld uit Lech am Arlberg waar toerskiërs al omhoog aan het klauteren zijn. Deze plaat komt van iets hogerop, Oberlech. Daar zitten ze al volledig uit de wolken, en die opklaringen breiden zich vandaag verder over de rest van Oostenrijk uit. Wat een geweldig beeld trouwens. Lijkt meer iets voor begin februari, maar nee hoor, eind oktober zijn we nog maar. Waarom dit beeld? …

hotel goldener berg arlberg

… Wel, gisteren postte vaste reageerder Kirsten deze in de reacties. Het zijn drie beelden van dezelfde webcam om te illustreren wat een spectaculaire weersomslag de Oostenrijkse alpen hebben meegemaakt de voorbije dagen. Het rechterstukje van die webcambeelden is de positie voor de foto bovenaan.

waar is mijn auto

Ook deze mocht er zijn. al meteen een kanshebber voor de categorie ‘Waar is mijn auto’. OK, er zit wat optisch bedrog in, maar toch. Heerlijk, tenzij het je eigen auto is natuurlijk.

kleinwalsertal walmendingerhorn

Maar je ziet het, nu terug volop zonneschijn in Vorarlberg. Kleinwalsertal is dit. De rest van de Oostenrijkse noordkant moet nog even geduld hebben. Daar zitten ze nog tijdelijk in de wolken.

graphe3_1000_705_9400024414062_334_2799987792969___

Over het verdere verloop in de Alpen kunnen we kort zijn. In de loop van morgenavond neemt de bewolking vanuit het noordwesten terug toe en in de nacht op zondag trekt een zwak koufront over. Neerslag zit er amper op. Enkel in de noordwestelijke staulagen kan er een klein beetje naar beneden vallen. En daarna? Volgens het GFS-ensemble tot minstens volgend weekend volop zonneschijn en een vorstgrens die terug richting de 2500 meter kruipt. Maar maak daar maar gerust minstens tien dagen van. Een nieuwe winterinval zit niet meteen in de kaarten. Onder de 2000 meter gaat alle vers gevallen sneeuw dus sowieso weer verdwijnen. En op zich is dat goed, dan kan het smeltwater de bodem er lekker afkoelen in afwachting op de volgende sneeuwperiode, om zo een goede stabiele onderlaag te vormen.
Lees hier mijn mijmeringen over de langere termijn, de zon en de aankomende winter.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

6 reacties

Gesloten voor reacties.