ijsheiligen

De timing kon niet “mooier” zijn in 2016: precies met ijsheiligen (11-14 mei) crasht de middagtemperatuur van een aangename 24ºC naar 12ºC of zelfs lager.

pluimcrash

Dit is toch niet meer normaal! Het Europese model spuugde het gisteren uit.

crashnoordkant

Aan de noordkant van de Alpen zien we het kwik even veel graden kelderen met een sneeuwgrens die dan uitkomt op 1200m! Heel veel neerslag valt al in de overgangsfase en dus als regen tot 2200m. Pas 18 mei is het weer een beetje aangenaam qua temperatuur maar het zou best nat kunnen blijven in de bergen.

crashzuidkant

Het echte geweld zit aan de zuidkant zien we hier bij het ensemble voor Zuid-Tirol. Mijn god! Dit is dus wat het Amerikaanse model er van maakt..

noordzuidnat

Valt eigenlijk nog mee als ik hier kijk. Slechts 100mm in de komende 10 dagen.

oostenrijknat

Aan de oostelijke zuidkant kan het gaan oplopen naar 130mm. Daar trekt de Azorendepressie langs om later positie te kiezen boven Scandinavië en de kou naar de Lage Landen te stuwen.

min

Een ding zie ik nog niet in de berekening en dat is nachtvorst. Maar we komen dichtbij genoeg dat de tuinbouwers zich zorgen moeten maken. We gaan het zien.

Ondertussen in China!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.