ijsheiligen

De timing kon niet “mooier” zijn in 2016: precies met ijsheiligen (11-14 mei) crasht de middagtemperatuur van een aangename 24ºC naar 12ºC of zelfs lager.

pluimcrash

Dit is toch niet meer normaal! Het Europese model spuugde het gisteren uit.

crashnoordkant

Aan de noordkant van de Alpen zien we het kwik even veel graden kelderen met een sneeuwgrens die dan uitkomt op 1200m! Heel veel neerslag valt al in de overgangsfase en dus als regen tot 2200m. Pas 18 mei is het weer een beetje aangenaam qua temperatuur maar het zou best nat kunnen blijven in de bergen.

crashzuidkant

Het echte geweld zit aan de zuidkant zien we hier bij het ensemble voor Zuid-Tirol. Mijn god! Dit is dus wat het Amerikaanse model er van maakt..

noordzuidnat

Valt eigenlijk nog mee als ik hier kijk. Slechts 100mm in de komende 10 dagen.

oostenrijknat

Aan de oostelijke zuidkant kan het gaan oplopen naar 130mm. Daar trekt de Azorendepressie langs om later positie te kiezen boven Scandinavië en de kou naar de Lage Landen te stuwen.

min

Een ding zie ik nog niet in de berekening en dat is nachtvorst. Maar we komen dichtbij genoeg dat de tuinbouwers zich zorgen moeten maken. We gaan het zien.

Ondertussen in China!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.