valmorel

Een kiekje van Jeroen vorig jaar 3 februari in Valmorel. Een Oostenrijkganger verdwaald in de Savoie Mont Blanc. Hij viel met zijn neus in de boter. Want juist de overgang van januari naar februari bracht dump na dump na dump. En zo kwam hij in een droomlandschap terecht. Vandaag staan we aan de vooravond van dump na dump na dump van winter 2015-2016. En gelukkig een maand naar voren geschoven ten opzichte van afgelopen jaar. Wie daar zeker blij mee is? Patrick van Straaten die zijn vrouw Brigit opgaf via claim een dump! Lees even mee…

Hierbij wil ik de naam van mijn vrouw, Brigit, aanmelden voor een mooie dump. Allereerst omdat de naam ‘Brigit’ niet veel gezien wordt (men schrijft altijd Brigitte en spreekt het ook zo uit) maar vooral omdat ze net nieuwe ski’s heeft gekregen. Ze is (samen met onze zoon Tom) 7 jaar geleden begonnen met skiën en is helemaal verslaafd geraakt aan wintersport. Ze wil zo snel mogelijk de nieuwe latten uitproberen, maar daar is verse poeder voor nodig. We proberen ook altijd met de Kerstweek te gaan skiën en hebben de laatste jaren vaak onze neus gestoten: slechte sneeuwcondities. Dit keer boeken we niet vooraf en wachten we tot vlak voor de Kerstweek met het uitzoeken van een bestemming. En dan is natuurlijk dump Brigit van essentieel belang! De ski’s moeten natuurlijk wel op mooie sneeuw worden ingewijd.

Nou dat gaat dus meer dan goed komen. Brigit is de naam van de dump die vrijdagmiddag begint. Ik ga haar opwachten in de Portes du Soleil. Tja Peter!  Vreemd genoeg lijkt de huidige situatie wel een beetje op vorig jaar de situatie vanaf kerst.

Zo ontwikkelde het sneeuwdek zich vorig jaar naar die datum toe in de Savoie Mont Blanc (gezamenlijke promotie van Savoie en Haute-Savoie). Kijk hier de hele lijst maar na en ook hoe het in Zwitserland, Oostenrijk mooi sneeuwde vanaf dat zenuwachtige begin.  Het leuke destijds begin februari was…

Het was het koudste moment van de winter en ook in de Lage Landen winterde het….

krommenie0502

Mooi toch hoe het er in Krommenie toen even uit zag? We hadden toen echt hoop dat het misschien aan kon houden. Maar het werden slechts enkele Hellmannpuntjes… en 25mm ijs op de Vlusch (sloot op foto).

winter_2015_nederland_temperatuur

Dat was het dan. Geen enkele ijsdag. Wel veel nachtvorst. Nee 2013-2014 was erger wat dat betreft. Nu ja. Misschien moeten we vorstperiodes in de Lage Landen ook namen gaan geven? Nou nee normaal hoeft dat niet. Ofwel ze hangen samen met kou en sneeuw in de Alpen en dan liften ze mee op die naam. Ofwel ze hangen rechtstreeks samen met een sterk hogedrukgebied en dan kunnen we de officiële meteorologische naam wel b=nemen. Mee eens?

Anyway: hier de namenlijst sneeuwdumps 2015-2016 (onderstreept = reeds gepasseerd)

 1. Emma: medio oktober Alpen en Duitse middelgebergte
 2. Brigit
 3. Britt
 4. Cameron
 5. Django
 6. Fonzie
 7. Frederike
 8. Jonas
 9. Leanne
 10. Marlena
 11. Marloes
 12. Nea
 13. Pippa
 14. Tessa
 15. Thyrza
 16. Tommie

We hebben besloten niet langer de mogelijkheid te bieden een naamgeving voor een dump in een bepaalde regio of op een bepaalde datum aan te vragen. Wees gewoon blij dat de door jou aangemelde naam met het jaartal & wintersportweerman erbij voor “eeuwig” in Google vindbaar zal zijn als getuige van een heugelijk moment voor ons wintersporters waar dan ook. Om het overzichtelijk te houden is het belangrijk dat de namen van de dumps in alfabetische volgorde staan. Dat hanteren we dit jaar dus voor het eerst. Behalve dat Emma medio oktober per ongeluk al even uit het rijtje is geplukt.

Vooral mensen die iemand op willen geven met een begin letter die we nog niet hebben, roepen we bij deze op nu naar het formulier te gaan!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.