Als ik de kaart met de huidige temperaturen bekijk en de weerssituatie voor komende nacht in ogenschouw neem kan ik de verleiding ondanks een eerdere misser toch niet weerstaan er een artikeltje aan te wijden; eerste vorst op waarnemingshoogte en is dat laat in het seizoen? Eens even zien.

BeNeLux_2013110412_tmin2m_18

Volgens de laatste  berekening (de zogenaamde 12h-hoofdrun)  die de Amerikaanse supercomputer (het “GFS-model”) uitspuugt en op bijvoorbeeld de site van Meteoconsult helemaal uit te pluizen valt niet. Nou ja, in de Ardennen wel! Maar ik heb het over Nederland. En dan zien we dat het niet verder dan tot 3 graden zou afkoelen. Waarom denk ik het beter te weten? Ten eerste vanwege de al actueel (rond 18h30, zie de openingskaart) lagere temperaturen dan door het model berekend. Al zal die de komende uren bij bewolking en buien misschien wel weer wat oplopen. Daarnaast is de resolutie wel goed, maar niet zo goed dat het echt iedere vierkante meter van Nederland te pakken krijgt. Tot slot is veel afhankelijk van moeilijk te voorspellen (plaatselijke) details. Nowcasten dus. Hoe staan we ervoor?

Bewolking 041113_19h15

Bewolking is natuurlijk de belangrijkste parameter. Hmm. Actueel wel wat opklaringen, maar er naderen buien. De stroming is nu nog noordwestelijk onder invloed van een depressie ten noordoosten van ons. Maar met het verder wegtrekken daarvan en op nadering van een volgende boven de Britse Eilanden wordt de stroming tijdelijk zuidelijk en profiteren we juist vannacht (nou, daar hebben we aan dus..) van een weersverbetering. Aanvoer van drogere lucht.

BeNeLux_2013110412_wind10m_18

Weinig wind is ook altijd een leuke om een inversielaagje te laten ontstaan. Hoeft niet dik te zijn hoor.  Dichtbij de grond is de afkoeling het grootst. De koude kolom is vaak maar enkele tientallen meters dik. Staat er wat wind dan is de menging met de hogere luchtlagen al snel te veel. Nou we zien het, niet echt windstil. Het zal volgens de berekeningen 2 tot 3 bft zijn. dat is misschien net genoeg. In hoog-België de minste wind; daar dus de laagste temperaturen. Kijk in de weerkamer bij actueel weer of het daar of elders (harder) vriest. Overigens zal het waarschijnlijk niet tot mist komen. Zoals gezegd wordt de aangevoerde lucht droger, en zeker op enige hoogte blijft er behoorlijk wat wind.

 BeNeLux_2013110412_pcp_27

Morgen? Dat is weer zo’n dag. De nieuwe depressie brengt aan de voorzijde veel regen. Met de in eerste instantie nog van oorsprong maritiem-polaire lucht zal de temperatuur een groot deel van de dag niet boven de 7 graden uitkomen. Later op de dag weer kans op buien, vooral in het noorden van het land. Ze kunnen opnieuw verassend zwaar uitpakken, mede omdat op hoogte erg veel wind staat. Sowieso een sterk windveld met aan de noordwestkust opnieuw 8 beaufort en zware, misschien wel zeer zware windstoten.

ECpluim041113_0h

Tot slot kan ik het ook niet laten om even lekker ver vooruit te kijken. Zo vanaf zeg maar vrijdag 15 november. Voor de 2e keer op rij zie ik in het ensemble van de Europese (=ECMWF) computer het aantal koude oplossingen toenemen. Het was in de run van vanmorgen circa 20 %. Wat zou het vanavond worden?  Niet dat daar in Nederland nu veel aan hebben, maar dat is waarschijnlijk ook goed nieuws voor de Alpen: oceaanblokkade?

Oh ja, vastklikken met behulp van live-kaartjes. Hier de actuele temperatuur..

En hier de behaalde minima. Zou het laat in het seizoen zijn trouwens? Niet echt, lees ik hier. Gemiddeld (over 1971-2010) komt het in oktober landinwaarts op 1,5 dag tot vorst, november telt er gemiddeld zes. Maar het kan ook tot 16 december duren!

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

5 reacties

Gesloten voor reacties.