Let op: dit weerbericht heeft een disclaimer. Want helemaal gerust ben ik er niet op. Om te beginnen kan het maandag nog licht regenen. Dan krijgen we inderdaad eindelijk een formidabel Europees hoog zoals Fréderic het netjes voorspelde. Gaan we inderdaad even naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Maar ondanks de 1020hPa houden de modellen de neerslag in de buurt. Een diepe Italiaanse depressie (ja daar wéér regen) stuwt instabiele lucht over de Alpen over de inversie naar het noorden en ook vanuit het noorden ligt een insnoering van het hoog op de loer. Duitsland lijkt meer de klos dan Nederland. Wij zitten dichter tegen de linker kern van het hoog. Maar in feite zijn we hiermee aan het koffiedik kijken.   

 pluim2808

 

Zie hier dat de droogte mogelijk meer dan een volle week of wel twee weken kan aanhouden. Maar evengoed wordt het vanaf 6 en 7 september alweer wisselvallig. Ik houd het droge scenario even voor favoriet. Al was het omdat ik van een lolletje houdt: gaan we dan namelijk in de media vanuit de weerinstituten en trendvolgers bestookt worden met alarmerende klimaatberichten dat het steeds droger wordt in Nederland en dat felle buien een ding van het verleden zijn?

lopendemaand2808

 

In elk geval vraag ik me af waar de eerlijkheid van het KNMI blijft te erkennen dat bij alle gepresenteerde scenario’s nooit een scenario is beschreven van een combinatie van meer extreme neerslag en vijf graden kouder dan normaal! Gewoon een menselijk open statement als: “We moeten erkennen dat we nog heel weinig weten van neerslagtrends. Simpel geredeneerd denk je bij meer warmte aan meer neerslag. Maar de afgelopen periode bewijst dat de natuur en het klimaat veel complexer zijn en dat juist extra kou voor meer extreme neerslag kan zorgen. We weten het niet. We blijven het volgen!”


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

8 reacties

Gesloten voor reacties.