Let op: dit weerbericht heeft een disclaimer. Want helemaal gerust ben ik er niet op. Om te beginnen kan het maandag nog licht regenen. Dan krijgen we inderdaad eindelijk een formidabel Europees hoog zoals Fréderic het netjes voorspelde. Gaan we inderdaad even naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Maar ondanks de 1020hPa houden de modellen de neerslag in de buurt. Een diepe Italiaanse depressie (ja daar wéér regen) stuwt instabiele lucht over de Alpen over de inversie naar het noorden en ook vanuit het noorden ligt een insnoering van het hoog op de loer. Duitsland lijkt meer de klos dan Nederland. Wij zitten dichter tegen de linker kern van het hoog. Maar in feite zijn we hiermee aan het koffiedik kijken.   

 pluim2808

 

Zie hier dat de droogte mogelijk meer dan een volle week of wel twee weken kan aanhouden. Maar evengoed wordt het vanaf 6 en 7 september alweer wisselvallig. Ik houd het droge scenario even voor favoriet. Al was het omdat ik van een lolletje houdt: gaan we dan namelijk in de media vanuit de weerinstituten en trendvolgers bestookt worden met alarmerende klimaatberichten dat het steeds droger wordt in Nederland en dat felle buien een ding van het verleden zijn?

lopendemaand2808

 

In elk geval vraag ik me af waar de eerlijkheid van het KNMI blijft te erkennen dat bij alle gepresenteerde scenario’s nooit een scenario is beschreven van een combinatie van meer extreme neerslag en vijf graden kouder dan normaal! Gewoon een menselijk open statement als: “We moeten erkennen dat we nog heel weinig weten van neerslagtrends. Simpel geredeneerd denk je bij meer warmte aan meer neerslag. Maar de afgelopen periode bewijst dat de natuur en het klimaat veel complexer zijn en dat juist extra kou voor meer extreme neerslag kan zorgen. We weten het niet. We blijven het volgen!”


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.