Verse sneeuw en zon op de openingsplaat. Waar het is verklap ik nog even niet, als je het weet of denkt te weten mag je het zeggen in de reacties zonder eerst verder te lezen. Een lekker begin is het wel, klik op de afbeelding om deze in het groot te bekijken.

Maar m’n webcamrondje begon een stuk grauwer. Hajo kon gister nog een mooi plaatje van blauwe luchten laten zien terwijl je in Zell am See Kaprun vandaag niet verder dan 100m vooruit kijkt. Op de piste is dat ook niet makkelijk, blijf tussen de bomen, daar heb je dan het meeste zicht.

Dan een goeie gok op Frankrijk, partner Les Menuires. In deze wisselvallige periode zal toch wel ergens iets moois te zien zijn op grijze soep na?

Val d’Anniviers ook geen prijs. Weliswaar iets minder mistig maar die imposante bergtoppen zijn verre van zichtbaar. Ik wilde jullie echt nog wel iets moois geven hoor maar vanmorgen leek het niet te lukken.

Misschien in Innsbruck dan die wijde blik over de stad? Zat er ook al niet in met 2 lagen bewolking…

Ik moest gewoon even iets harder zoeken vanochtend. De radar vertelt ons meer: sneeuw in de Oostelijke Alpen!

Kijk dat ziet er naast de grijze soep al wat leuker uit! Verse sneeuw bovenin bij Saalbach, kijk ook naar die enorme lading sneeuw op dat voorste dakje, daar kan je een geheel kinderland op bouwen!

Bij onze vrienden in Loser is de sneeuw nog beter te zien! Heerlijk zeg, dit vrolijkt me op na dat grijze gebied waar we net in zaten. Scroll even terug naar de radar, ook bij Freiburg in de buurt in het Zwarte Woud een lichtpuntje, zowaar de zon (als het goed is). Even een blik richting…

De Feldberg! Daar zat de radar wel heel scherp op en wat een resultaat, schitterende zonsopgang. Dan scrollen we nog 1 keer terug naar de radar en zien we het antwoord op de vraag aan het begin over waar er verse sneeuw en zon is?

In de uiterst Zuidelijke Franse Alpen! Het antwoord op de vraag was Auron vlakbij Isola 2000 die we dan weer hierboven zien. Er zijn meer mooie beelden van Isola 2000 dus geniet nog even voordat we de kaarten in gaan.

Is toch een aardige laag gevallen vannacht!

En als topper heb ik deze nog, klik voor groter.

Komende dagen zal het in heel de Alpen licht wisselvallig zijn met een acceptabele sneeuwgrens, vaak niet hoger dan 1000m. Het is een beetje invloed van een depressie die met de kern westelijk van de Lage Landen ligt, deze was ook aanjager van de dooiaanval die onze winter deed verdwijnen. Een soepje van neerslag dus met overal wel een beetje stuwing of buitjes. Imposante laagland sneeuw gaat vallen rond Berlijn! Kijk eens wat een omvangrijke pluk sneeuw, zo lijkt winter voor ons niet eens heel ver weg.

In Berlijn sneeuwt het bijna 24 uur lang wat kan zorgen voor 10cm. Toch leuk om te zien dat we nog in de buurt zitten. Wat levert deze wisselvalligheid op voor de Alpen? 0 tot 20cm verse sneeuw. Pin je nergens op vast qua aantallen op het kaartje hierboven, de lokale verschillen gaan er zijn. Staat er hierboven 10cm voor jouw regio? Dan kan het zomaar ook 1 of 20cm worden.

Dan gaan we richting het weekend waarin veel van de lezers nog eens richting de Alpen reizen. Het gaat al tijden in de wandelgangen rond en eigenlijk willen we het niet weten maar er komt toch even flink warme lucht richting de Alpen. Voor het eerst deze winter als ik het goed heb? Een stevig lage druk gebied stormt over de oceaan richting het westen en neemt warme lucht vanuit het zuidwesten met zich mee.

Warmte is geen probleem want er ligt genoeg sneeuw en velen zullen hun hand niet omdraaien voor voorjaarscondities in maart. Regen kan echter wel roet in het eten gooien, en dat gaat komen…

Deze totalen aan regen mag je op rekenen. Trek er nog 10 a 20 vanaf wat komende dagen als sneeuw valt. Duidelijk is dat de zuidelijke stuwingsgebieden de sigaar zijn, vanaf ongeveer Chambery en dan de gehele noordkant lijkt het mee te vallen. Voor de zuidkantgangers geen fijn bericht, sorry! Enige hoop is nog op neerslagafkoeling omdat de neerslag best intensief valt zal het heus nog even door vallen als sneeuw, we duimen ervoor.

Wel flinke Föhn aan de noordkant met oplopende temperaturen richting 20 graden in Zuid Duitsland. Bekende Föhndalen zoals het Gasteiner dal zullen te lijden krijgen onder deze omstandigheden.

Ook goed te zien in de Föhndiagram waar het vanaf zaterdag officieel wordt. De wind lijkt vooralsnog redelijk mee te vallen dus dat is een lichtpuntje voor de noordkant.

In het GFS zit nog een kink in de kabel waardoor er wat koudere lucht bij komt kijken dus dat is nog hoopvol, het is allemaal erg complex. EC doet hier niet aan mee. Waar beide modellen het wel over eens zijn is dat de depressie van de zwarte pijl te laat komt om de echte verkoeling te brengen tijdens de intense neerslag.

Die depressie schuift wel door hoor maar in afgezwakte vorm. Zo kan deze nog 10 a 20cm sneeuw brengen boven ongeveer 1200 meter. Helaas krijgt de zuidkant weinig mee van deze pleister, hier zitten ze nog even met een open wond en kan alleen de zon verlichting van de pijn brengen. Die zal zich daar hopelijk op dinsdag laten zien maar eigenlijk is het onzinnig om al naar dat soort details te kijken. Gelukkig las ik dat veel lezers wel verstandig hoge gebieden opzoeken zoals St. Anton, Ischgl, Les Trois Vallees, Isola 2000 e.d. Ik zelf zit in Mayrhofen op 650m haha, gelukkig het skigebied hoog zat en een gletsjer om de hoek. We gaan het meemaken dit weekend!

In grote lijnen kunnen we wel even verder kijken. Woensdag ligt er een nieuwe depressie klaar maar welke weg die kiest is nog onzeker. Het EC gaat vanmorgen voor de middenweg en tevens full hit voor de Alpen, dat zou betekenen aardig wat neerslag bij een sneeuwgrens van 1500m. GFS laat hem noordlijker koersen en komt met de volgende aangename kaart:

Zo komt het laag boven onze hoofden en komen de Alpen in een noordwestelijke stroming terecht. Spot ook de opmars van warme lucht richting Ijsland, zo meer daarover. Maar kijk eens naar de termijn, maarliefst 300 uur vooruit dus dikke meteofictie!

Hoewel, niet ondenkbaar hoor. Ik plak even het gifje van 3 GFS runs van gisteren in m’n bericht, toen zat de afkoeling 3x achter elkaar in het ensemble voor Oostenrijk. Hoe staat die er nu voor?

Nog steeds present hoor vanaf de 16e, met de bijbehorende neerslagpieken. Die 16 maart dus een moment om in de gaten te houden!

Hier de uitsmijter van het Amerikaanse model! Weet je nog die warmte opmars van zojuist, dat wordt zowaar een scandihoogje, it giet oan! Nee een andere uitspraak is toepasselijker, roert maart zijn staart? De tijd gaat het ons leren, eerst maar eens komend weekend in de Alpen bekijken.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

95 reacties

Gesloten voor reacties.