Zo ziet Zell am See-Kaprun er halverwege de groene fase uit. Waaaat? Zo groen??? Haha, laat je niet foppen. Regelmatig verschijnen hier op de site prachtige beelden van met zicht op Zell am See, vandaag nog in Hajo’s ochtendbericht zelfs. Maar deze foto is genomen met zicht op de helling waar de HD webcam staat. Zuidhelling dus. En die is toch al aardig groen geworden. Kan jij de exacte locatie van de cam vinden? Ik denk dat ik hem gevonden heb. Klik even hierrr om terug naar het ochtendbericht van Hajo te gaan.

891656_10151859509568129_57862207_o

Elders in het skigebied zien de omstandigheden er gewoon prima uit. Gaan de pistes de komende paar warme dagen overleven? Jazeker. Ook al omdat er nu nog niet veel volk op zit en kunstsneeuw volop geproduceerd wordt.

13009_703707199663488_1897085048_n

Hajo postte deze plaat vandaag op facebook. In Val Gardena werd vandaag bij licht positieve temperaturen, maar een negatieve natteboltemperatuur, zelfs volop kunstsneeuw gespoten. Zo kan je de boel natuurlijk rechthouden.

En hier nog een live-update van vaste reageerder Eric vanuit Kitzbühel over de omstandigheden daar.

auto wintersportvakantie

Nog vijf volle werkdagen te gaan en menig laaglander laadt de auto in op weg naar de Alpen. Moeten we sneeuwkettingen meenemen? Sowieso omdat het verplicht is. Maar in de heenreis ga je ze niet moeten opleggen. Zaterdag verloopt zo goed als zeker droog. De aangekondigde sneeuw valt de dag ervoor en die erna. Maar hoeveel juist? En in welke gebieden dan?

[metaslider id=32779]

Hier zie je de doortocht van de eerste sneeuwfase aanstaande donderdag volgens GFS. Full hit in de Franse Noord- en Zuid-Alpen en Zwitserland bij een snel dalende sneeuwgrens. Maar je ziet ook de depressie-afsnoering waar we het de voorbije dagen al over hadden, vrij snel richting Sardinië doortrekken. De zuidkant, Arlberg en West-Tirol krijgen dus een behoorlijk stuk van de sneeuw mee. Alles ten oosten van Innsbruck moet het volgens de avondruns met een pak minder stellen.

[metaslider id=32787]

Het Europese EC12 ziet de sneeuw nog net iets oostelijker doorschuiven tot in Saalbach (voor 😉 Phil) en Zell am See-Kaprun. Maar oostelijke gebieden zoals Obertauern en Die Tauplitz moeten zoals we in België zeggen: “op hun kin kloppen.” Hoogstens enkele centimeter daar. Beide modellen zijn het over de snelheid en richting van die depressie-afsnoering eens. Dus het wordt al vrij waarschijnlijk dat deze trend doorgaat.

Zell am See ensemble

Het GFS12-ensemble van Zell am See-Kaprun laat wel nog serieus wat ruimte voor collectief duimwerk. Dus ik zou zeggen, aan het werk iedereen! Elk ensemblelid op de oper na laat de sneeuw net zoals in de EC tot Zell am See doorschuiven.

[metaslider id=32794]

En zelfs al zou het niet goed uitdraaien met de sneeuwval in de oostelijke skigebieden. Niet getreurd. De dagen voor Kerst komt er een herkansing. Een groot verschil met de eerste sneeuwfase is dat de verschillende weermodellen het nog niet eens zijn hoe die tweede golf gaat uitpakken. GFS12 van vanavond komt zelfs met een vrij gevaarlijk scenario. De druk boven de Alpen is in deze run hoger dan in de voorgaande. En dat heeft zo zijn gevolgen. Ten eerste gaat de sneeuwintensiteit er op zondag redelijk snel uit. Ten tweede bedreigt op maandag voor Kerst een warmtefront de Alpen, met dan dus de omgekeerde beweging. Eerst sneeuw, maar met een stijgende sneeuwgrens.

neerslagacc GFS12

Er is ook goed nieuws in GFS12. Door die hogere druk schuift de sneeuw op zondag deze keer wel door naar het oosten van Oostenrijk. Zo kunnen Oostelijke gebieden zoals Die Tauplitz dan op bijna 10cm rekenen.

ensemble Portes du Soleil

Maar dat warmtefront??? Hmm, veel neerslag zit er dan niet meer op en de oper zit gelukkig heel hoog in het ensemble (Portes du Soleil). Dus wat mij betreft krijgt de EC vanavond weer de voorkeur.

rart_13122318_13121512

En die EC12 heeft er in ieder geval weer zin in. Ook hier is de luchtdruk hoog. Maar op grote hoogte snoert zich een koudebel pal boven de Alpen af. Het tweede sneeuwmoment komt dan meer vanuit het NW, en klapt zo tegen de hele noordkant aan. Met dan overal sneeuw.
Wat weten we nu zeker? Donderdag en vrijdag dump in hele Franse en Zwitserse Alpen bij een snel dalende sneeuwgrens. Ook de zuidkant en W-Oostenrijk pikt een deel mee.
Alles ten oosten van Innsbruck is nog onzeker over de te verwachten hoeveelheid op donderdag.
Waarover bestaat nog grote twijfel? Over hoe de tweede sneeuwfase juist gaat uitpakken (hoeveelheid en sneeuwgrens).
Persoonlijk hecht ik meer geloof aan het verloop van EC. Morgen maar eens kijken of de de ochtendrun van GFS hierin meegaat. 

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

19 reacties

Gesloten voor reacties.