boom_om

Gisterochtend bij de Lelylaan in Amsterdam. Schitterend zonnige dag. Surrealistisch met al die horizontale bomen. Je eerste gedachte als je het ding ziet liggen is: “Ceci n’est pas une pipe”. Daarna denk je: “O ja die storm gisteren”. Of eigenlijk niet want het was niet te missen. Overal lagen nog afgewaaide takken alsof het een werkverschaffingsproject voor plantsoenendiensten betreft. Gisteravond alweer stevige wind trouwens en vanochtend al weer een boel regen: 14 mm nu al waar ik zit (update 12u). Mooie plensregens en rond 9 uur ook onweer.

Schermafbeelding 2015-07-27 om 09.12.26

Kijk maar! Rond de kop van Noord-Holland enkele rode pitten. Omdat het recht boven ons nu -20ºC is op ongeveer 5km hoogte. Doe je even snel 5 x 6 graden per 1000 meter heb je 30ºC. Als het dus hier beneden +10ºC was hadden we een stabiele opbouw van de atmosfeer. Nu het 16ºC is moeten die luchtlagen dus gaan mengen. En moet die bovenlucht met condensatiewarmte worden opgewarmd. Dan moet het vrijkomende water ook weer ergens heen. Hé, daar is de zwaartekracht en hopla het valt omlaag. Kijk ik nu weer uit het raam zie ik een douche voor mijn ogen.

prec20150726

Dit is wat er tijdens de storm aan regen viel. Komt vandaag aardig wat bij! Gelukkig waaiert dat breed uit over Europa. Ook naar Zuid-Duitsland waar de afgelopen dagen het bosbrandgevaar naar de hoogste alarmfase was gestegen. De Alpen zijn vooral aan de beurt van 29 juli tot en met 3 augustus. En het leuke is dat de Lage Landen dan alweer in een warme fase zitten! Geinige zomer eigenlijk zo!

Schermafbeelding 2015-07-27 om 08.50.58

Maar eerst nog ff koud. Gisteravond liep in een rondje in korte broek en T-shirt op blote voeten in lichte regen en had ik voor het eerst sinds het vroege voorjaar het Wim Hof gevoel zonder ijsbadje. Gewoon lekkere kou op je huid en dito beter slapen daarna onder een dun lakentje. De komende dagen wordt het nog frisser. Minstens top 10 fris! Het KNMI geeft inmiddels voor woensdag en donderdag 16 à 17 graden op als maxima. Dan praat je over top 5 koud. Sinds 1977 niet meer voorgekomen op 29 juli.

Schermafbeelding 2015-07-27 om 08.51.38

En op 30 juli nog eens gehaald in 1985 en 2011 maar in feite dus wel weer aansluitend bij eerdere fasen in de 20e eeuw. Met een beetje fantasie zie je een golfbeweging in beide bovenstaande grafieken. Met rond 2002 het begin van een afkoelende fase. De laatste drie jaar zou je een opwarming zien, maar met die uitschieters deze week ziet het plaatje er einde van de week weer heel anders uit. Verder geen conclusies aan verbinden hoor. Gewoon observeren…

maandagwarm

En met een beetje geluk slingeren we meteen door naar een warme fase. Met dank aan de Britten die hun zomer aan de onze offeren. Zij de depressie. Wij de aantrekkende zuidenwind. Kun je de kaart al goed lezen? Zie de zuidwestenwind maximaal blazen tussen de dikke 1015 HPa lijn en de lijn van 1020hPa. Omdat het front tamelijk parallel ligt aan de isobaren (in tegenstelling tot vandaag) schuift dit niet meer verder op en blijven de Lage Landen in een zonnig gebied waar de opwarmende kracht van de augustuszon nog een flinke schep doet bovenop de aangevoerde warmte. De krul van de 1020HPa lijn over Frankrijk geeft aan dat ook in dat gebied een zuidenwind staat waardoor de warmte van het Bekken van Parijs ons kan bereiken. Zodat we….

pluim2707

Vanaf vrijdag op  weg gaan naar een schitterend volgend weekeinde. Iedereen naar het strand! En wie weet…

Schermafbeelding 2015-07-27 om 08.53.26

… kan 3 augustus alweer top 10 warm eindigen. Grappig dat je dat al met 27,5ºC haalt op 3 augustus. Wat zijn we toch een kikkerlandje. En wat zien we hier nu weer. Ook een golfpatroon, maar met andere toppen en dalen. De omkering van afkoeling naar opwarming niet rond 1975 wat je zou verwachten op basis van de PDO, maar rond 1960. En aan het einde een soort van afkoeling sinds 2000 maar weer een gestage opwarming sinds 2007.

fig2_AMO_PDO

Je zou kunnen gaan denken dat de zomerse kouderecords netjes met de PDO evolueren en dat de warmterecords gaan stijgen als de AMO scherp de negatieve kant op gaat. Ook weer helemaal geen conclusies aan verbinden. Zeker niet zolang er geen regressieanalyse op de tijdreeksen is toegepast. Tegen de tijd dat de kids uit huis zijn en ik meer tijd heb lijkt me dat een leuke hobby. Spelen met weergegevens.nl is ondertussen wel echt vet leuk! Ben ik nu gameverslaafd?

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

45 reacties

Gesloten voor reacties.