20170107_190137

Zo, na een weekje Loser ben ik weer terug thuis in Belgenland. Ik dacht, laat me de winter maar gewoon even meenemen. Want, man, man, wat was het koud gisteren op mijn laatste skidag. Daar konden ze gerust wel een stukje van missen. Ik weet niet hoe het er momenteel bij je thuis bijligt, maar hier in mijn tuin ligt er nog steeds een dikke witte ijspel op mijn gras. Heel vreemd zicht moet ik zeggen. Verderop dit bericht kom ik nog even op de Lage Landen terug, want … hmmm, voor komend weekend zouden wel eens heel lekkere dingen kunnen gebeuren.

20170106_122200

Eerst naar de Alpen kijken en toch nog even terugblikken op mijn voorlopig laatste dag in de Alpen gisteren. Want hoewel grote delen van de Alpen gisteren uitgesproken zonnig waren, was daar in sneeuwloch Stiermarken niets van te merken. Veel wolken, nog steeds lichte sneeuwval, en een ijskoude wind. Je kent het wel, als je de vers gevallen sneeuw zo over de straat ziet verstuiven.

tn_au

En ‘IJS’-koud was het zeker. Op veel plaatsen zeer strenge vorst.

20170106_100741

Het was de laatste dag van mijn skiweek, dus dachten we eens een dagje naar het nabijgelegen Die Tauplitz te gaan. De lift naar boven bracht ons door diep winterse landschappen. Uiteraard waren ook hier dikke sneeuwpakken gevallen de voorbije dagen.

20170106_104747

Maar boven aangekomen op de Tauplitzalm op 1500m … bam … stormwind in ons gezicht bij temperaturen van bijna -20°C. Gaan lachertje, dat kan ik je garanderen. En al zeker niet voor de kids. Dan maar snel de dalafdaling opgezocht waar gelukkig minder wind stond.

20170106_111325

En zo zie je er dan plots uit. Dorst had ik in ieder geval niet. Haha. Ja, ik denk dat het voor mij bijna twintig jaar geleden moet zijn dat ik op een piste echt dacht van: ‘dju, nu is het toch wel echt koud,’ In Tignes was de laatste keer. Op een oude vierpersoonslift in een sneeuwstorm terecht gekomen en die viel tot overmaat van ramp een aantal keer stil. Niemand van ons gaf toen een kik. Gewoon proberen te overleven. Dat was het enige waar we toen aan konden denken. Wat zijn jullie koudste ervaringen ooit? Let us know in de reacties.

radar

Ondertussen snel over naar het weer. Na een korte rustpauze is de stuwingssneeuw weer op gang aan het komen aan de Alpennoordkant.

rsum_17010915_17010712

Tot maandagochtend kan er gerust weer zo’n 30cm vallen. Vooral de oostelijke regio’s Salzburgerland en Stiermarken. Ach, voor de Oostenrijkse Noordkant kan er al niet veel meer mis gaan deze winter.

rart_17011018_17010712

Hoe zit het voor de Franse Alpen? In mijn laatste bericht hier (woensdagavond) had ik het nog over de westwaarts verplaatsende Rossby-golven, waardoor ik er vertrouwen in had dat de Franse Alpen vanaf half januari dik in de sneeuw zouden komen. De sneeuwfase voor nu dinsdag leek dan ook wat te vroeg te vallen. Eigenlijk is er nog niet zo veel veranderd sindsdien, wat eigenlijk een goede zaak is. Want mijn vertrouwen in de dikke Franse sneeuw halverwege deze maand is daardoor alleen maar toegenomen. En het sneeuwfront op dinsdag? Voorlopig wordt daar maar zo’n 5 tot 10cm op berekend. Het is een begin zeg maar. EC berekent ook voor de dagen erna meer sneeuw voor Frankrijk …

gfs-0-144

… maar het blijft toch wachten tot volgend weekend, als de weg voor verse sneeuw wordt vrijgemaakt door die westwaarts verplaatsende Rossby-golf.

t850_17011400_17010712

Koude polaire lucht vindt dan ook naar de Franse Alpen zijn weg, …

rart_17011306_17010712

… met dikke sneeuw.

rsum_17011712_17010712-1

Uiteindelijk kan er meer dan een halve meter vallen. Normaal zou ik nu voorzichtig moeten zijn en zeggen dat neerslaghoeveelheden heel lastig te voorspellen zijn, maar ik heb er echt vertrouwen in dat het ook effectief gaat gebeuren.

graphe3_1000_567_425___

De ensembles steunen mij in ieder geval. Champéry in Portes du Soleil, dik winters volgend weekend.

graphe3_1000_575_455___

Val d’Isère. Logischerwijs minder sneeuw, maar diep winters komend weekend.

graphe3_1000_554_489___

Les deux Alpes, waar ik in april nog naartoe ga, … winters weekend.

gfs-0-186

Zelfs voor de Lage Landen staan er mogelijk mooie dingen te gebeuren. Depressiekernen vlak in de buurt, …

rart_17011500_17010712

… dan is sneeuw nooit ver weg. Beide grote modellen gaan hierin mee.

graphe6_1000_465_170___bruxelles

En na dat winterse weekend gaan we misschien echt wel de vrieskast in. Verschillende leden in het ensemble voor de Lage Landen geloven er in ieder geval in, …

ecm1-240

… net zoals de hoofdrun van EC. Scandihoog. Ver weg nog, dus daar spreek ik me nog niet over uit. Eerst dat winters weekend over ons heen laten komen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

51 reacties

Gesloten voor reacties.