Als aanvulling op Hajo’s uitgebreide avondanalyse met betrekking tot de stijgende kansen op winterweer voor Europa, nu nog even wat extra aandacht voor de Alpen. In dit beknopte bericht lopen we chronologisch de interessante momenten voor de komende dagen na. 

Ensemble GFS 12 060114

 Het eerste interessante moment vinden we zowel terug op de neerslagkaart bovenaan dit bericht, als in de hierboven getoonde ensemble verwachting van de laatste GFS berekeningen, geldig voor de Arlberg. Met een noordwestelijke stroming arriveert vrijdagavond een zwak front aan de Noordkant van de Alpen. Door hogedrukinvloeden die op dat moment in de omgeving van de Alpen heersen is het front echter al behoorlijk afgezwakt wanneer deze tegen de bergkam aan wordt gestuwd. Hele grote neerslaghoeveelheden worden dan ook niet verwacht. Grootste accumulatie lijkt op dit moment weggelegd voor de regio rond de Arlberg, waar als de stroming juist is en alle puzzelstukjes in elkaar vallen wellicht een centimeter of 20 naar beneden kan komen. De overige gebieden in noordwest-Zwitserland, Vorarlberg en Tirol mogen rekenen op een winters dekentje van 5 tot maximaal 15cm boven 800m hoogte. 

luchtdruk 060114

In het loop van het weekeinde zien we het rustige stabiele weer vervolgens weer terugkeren in de Alpen. Verschil met de komende dagen is echter dat de temperatuur hierbij niet zo ver gaat oplopen. Sterker nog, we zien een geleidelijke dalenden trend die de gehele volgende week doorzet. Tegelijkertijd neemt uiteraard ook de onzekerheid toe. Deze is ook perfect terug te vinden in de verwachte luchtdruk over de Alpen. Kijk meer eens naar de spreiding vanaf de 13e.. Alles is in principe mogelijk, maar net als binnen de temperatuurverwachting zien we ook hier een duidelijke trend van dalende luchtdruk. De kansen op aanhoudend winterweer met een sneeuwrijke periode, vooral ook voor de Noordalpen, stijgen met de dag. Een specifiek moment wat er daarbij uitspringt  is de periode rondom 16 januari, zouden we dan eindelijk weer eens een echte noordkantdump te zien krijgen? Blijf het hier volgen de komende dagen!

Categorieën: Alpenweer

Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

6 reacties

Gesloten voor reacties.