Nog één plaatje dan om het af te leren. Iemand kiekje deze plaat in Livigno gisterochtend. Dat is 20cm poeder op de laatste dag van juni. Ook in de Pyreneeën viel sneeuw trouwens. Hierrr klaagt een Spaanse meteoroloog over de herfstige temperaturen op het Iberisch schiereiland. En hier hetzelfde verhaal voor Groot-Brittannië. Ondertussen mazzelen wij in de Lage Landen verder met heel redelijk weer. 

castellanus

Iedere avond weer schitterende wolkenformaties. Al twee dagen zie ik prachtige altocumulus castelanus. Oftwewel kanteelwolken. Veel mooier nog dan op deze foto uit 2011. Helaas had ik noch mobiel noch camera mee gisteren op de A8 waar een droom van een “kasteel” boven het Twiske hing. Iemand van jullie ze ook gezien?

 klassiek0507

In het weekeinde is het dan toch echt over en sluiten. Voor het eerst in een tijdje weer een grote depressie met een klassiek frontensysteem. Het warmtefront zie je nog net parallel aan de Noorse kust terug naar het westen draaien. De brede blauwe band is een thermische vore met buien (blauwe kleur vs. groen van het warmtefront) waaronder het lokaal stevig regent. Aan de zuidkant van de Alpen ook veel regen in de zuidelijke stroming. Wij hebben zaterdag nog een paar uurtjes opklaringen, maar dan komt in de nacht op zondag het koufront al door te herkennen aan de scherpe zone met opklaringen direct erachter weer gevolgd door wisselende buiïgheid.

antarctic_sea_ice_anomaly-Jun2014

Afsluitend een blik op het antarctisch zeeijs. Ongelofelijk hoe dat groeit! Trek een lijn van 2010 naar nu en trek die door en je ziet dat in 2100 de hele planeet zowat bevroren is. Behalve dat je dat nooit mag doen met het klimaat. Het klimaat is niet lineair maar een cyclus. Zoals nu ook weer blijkt bij de great lakes in Amerika. Jarenlang vreesde men dat de meren dramatisch zouden opdrogen. En nu komt de New York Times met een groot artikel over het feit dat wetenschappers omvallen van verbazing dat de meren deze zomer een voet meer water hebben dan vorig jaar! Zie hierrr de spot van Newsbusters.org daarover. En hier een oud alarmistisch artikel uit 2001. En hier dan nog eens een bericht met heldere taal dat het de komende jaren scherp kouder gaat worden. Hier een bericht waarin wordt uitgelegd dat die afkoeling eigenlijk al 10 jaar aan de gang is. We gaan het zien!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

18 reacties

Gesloten voor reacties.