Hierboven weer zo’n “Helmut+Guido”-droomplaat van Niek uit Sölden. Wat een kraakhelder weer! De Funtensee scoorde weer -17°C vannacht. Opmerkelijk deze dagen is dat het noordwesten van de Alpen warmer zijn dan het oosten maar ook dan de zuidkant. Op de Arlberg is het op 2000m +5°C vandaag. Rond Die Tauplitz (zie meteo of alle cams) is het op die hoogte -2°C.

dauwpunt1003

We moeten natuurlijk vooral de dauwpunten in de gaten houden op deze droge dagen. Die zijn vanmiddag tot wel 20 graden lager dan de werkelijke temperatuur. Dat betekent dat er in de schaduw geen sneeuwsmelt optreedt maar alleen sublimatie. In de schaduw verlies je dan weinig sneeuw en kan de piste mooi blijven. Vooral op oosthellingen dus. De zuidhellingen en westhellingen krijgen het volle geweld van de zon te verwerken. ’s Ochtends is dat heerlijk als het laagje firn (pap) nog maar een paar centimeter dik is. ’s Middags levert het de bekende tafeleren op. Zuidhellingen buiten de piste gaan gewoon helemaal groen worden geleidelijk aan tot zelfs 2500m.  

eric_brixen1003

En toch kan Eric ons nog dit plaatje toesturen uit de Kitzbüheler Alpen. Het is altijd even raden waar hij de kiek geschoten heeft. Wie doet een gok? 

 arco-stfranc1003

Uit St. François Longchamp bereikt ons dit plaatje. Heerlijk gewoon! En dit skigebied gaat niet hoger dan 2550m. Als je denkt aan het filmpje van Eric van gisteren uit Saalbach-Hinterglemm is het in de Franse Alpen toch echt een stuk witter allemaal. Maar goed: dat wisten we al. 

accu_ec_1003

We weten dat het nu droog is. En de hele week blijft! Maar komend weekeinde al kiept het weer. Al op de 15e maart. Precies in het midden van de maand. Hierboven zie je welke neerslaghoeveelheden het Europees weermodel nu berekent van de 15e tot aan de 20e. Sneeuwgrens in die hele fase niet hoger dan 1200m.

ensGFS1003

De hoofdrun van het Amerikaanse model is nog steeds een beetje wierd vanochtend, maar biedt toch ook een hele mooie dump met lage sneeuwgrens rond 24 maart. Deze grafiek is voor ene prikpunt rond Zell am See Kaprun (zie meteo of alle webcams). Het ensemblegemiddelde biedt meer houvast: uiterlijk vanaf de 19e zitten we onder gemiddeld qua temperatuur. En het wordt hoe dan ook een neerslagrijke periode. Geen “Noorse” toestanden zoals de komende dagen daar in de Fjorden, maar wel het tegendeel van deze week. Kees en ik gaan in het Montafon (zie meteo of alle cams) precies de omslag meemaken. 

ensPdS1003

 Rond de Portes du Soleil heb je dit ensemble. Een nog duidelijker signaal van het gemiddelde (grijze lijn). Aanhoudende neerslag vanaf de 19e. Sneeuwgrens onder 1000m en dan zitten ook Champéry en Morzine goed. Ik zit er vanaf de 22e.

sneeuwNL1903

Zonder meer spectaculair is wat het Europees model berekent voor de nacht op 20 maart. Een hele felle kleine depressie zou het in een deel van Nederland zo maar eens stevig kunnen laten sneeuwen. In deze berekening met zelfs een positief dauwpunt. Maar we hebben ze ook al met negatieve dauwpunten gezien. Het kan echt nog leuk worden eind maart. Leuk is hier betrekkelijk want ik neem aan dat iedereen met volle teugen geniet van het huidige weertje in heel Europa. En we moeten we wel van genieten want het is zeldzaam. Beeld jezelf niet in dat het de komende jaren altijd zo zal gaan. In tegendeel! Op wereldschaal is Europa momenteel de grote warme uitzondering. Dat gaat ook weer precies andersom zijn. Misschien al eind maart en in april. Of komende winter? 

Vanuit ons warme Europa is het wel genieten van de beelden uit Amerika. De mensen daar zijn er inmiddels goed ziek van denk ik…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.