tegernsee1401

De Tegernsee in Duitsland ligt op 725m. Hier is het schitterend wit. Zie hierrr hoe de zon op kwam over dit mooie plaatje.

zellamsee1501

Vijfentwintig meter hoger in Oostenrijk ligt Zell am See Kaprun. Natuurlijk is het ook hier wit tot in het dal. Hoe mooi dat ook de sneeuwkanonnen weer full force staan te blazen. Wat een plaat! Klik hierrr door het archief tot je ook hier de zon ziet opkomen. We zien ook nog wat sneeuw op de daken in Innsbruck dus kunnen we 600m als huidige sneeuwlijn in Oostenrijk aanhouden.

brideslesbains1401

En dat geldt voor de hele Alpenboog want hier in Savoie Mont Blanc zien we Brides les Bains op 600m al mooi wit! En vanuit deze grotere plaats laag in het dal heb je met een skilift direct toegang tot de Trois Vallées.

sauerland1401

En hoe leuk als we dan honderden kilometers verder naar het noorden een ander gebied ook diep winters worden vanaf 600m. En dat het hier in Duitsland naar de bodem gaat weten we al. Zaterdag weten we hoe wit Nederland is (zie apart bericht) als de koudste fase gaat beginnen.

sneeuwverwachting1401

En het allermooiste is: noordstuwing! Noordstuwing wil zeggen dat het na de sneeuw gewoon nog lekker door sneeuwt. En dan als in een Droste blik. Sneeuw, na de sneeuw, na de sneeuw , na de sneeuw. Dat gevoel als je ter plekke bent dat het sneeuw als je onder de douche stapt, als je er weer uit stapt, als je naar het restaurant loopt, als je weer uit het restaurant loopt, a;ls je nog even een disco binnen stapt en het sneeuwt nog en als je naar bed gaat. En als je ’s ochtends op staat zie je misschien even een opklaring. Voor het weer begint te sneeuwen. Dat is noordstuwing. Laten we even langs wat plaatjes gaan van eerder deze week….

vandam-hinterglemm1501

VanDam afgelopen maandag: “Het dumpt echt op het moment dit was middelstation, het sneeuwt nu ook tot in het dal van Hinterglemm.”

mayrhofen-roy1501

Roy ook maandag vanuit Mayrhofen op 633m. Roy schrijft:

Beste hajo crew, al een aantal weken volg ik jullie berichten elke dag. Ben nu eindelijk zelf in Mayrhofen en verbazingwekkend is vanmiddag de sneeuwgrens tot onder in het dorp gezakt. Rond de middag begon het op de hogere pistes te sneeuwen, op de pistes rond 1700 meter was dit nog regen.

Nu, regen is echt geen issue meer op die hoogte.

koenigsleiten1301

En dinsdagochtend stuurt Wessel deze uit Königsleiten in de Zillertal Arena.

Afgelopen maandag in Ski am Obertauern. Ruud van Well komt er al jaren! Man wat een mooie sneeuw en het sneeuwt…

Geplaatst door Wintersportweer op donderdag 14 januari 2016

Snel nog een blik op de zuidkant aan de hand van ingestuurde plaatjes….

sella1401

Val Gardena gisteren!

Val Gardena Gröden schitterend momenteel met een dunne laag sneeuw van moeder natuur en verder de zon die aan de noordkant nu ontbreekt. 😉

Geplaatst door Wintersportweer op donderdag 14 januari 2016

En dit was op de Seiseralm. Ja de zuidkant is duidelijk het zonnigst deze periode. Maar als het zondag aan de noordkant ook uitgesneeuwd is… dan wordt het KOUD!

min40ec

Dit is de berekening van het Amerikaanse model voor zondagavond laat.

min40

Oostenrijk maandagavond laat.

koudfra

Maandagochtend in het Europese model.

min27

En hetzelfde moment in Oostenrijk. Nu ja die ochtend kan het in de Lage Landen net zo koud zijn als in de lagere Alpendalen. Leuk om met het thuisfront te bellen dan.

gfsanders

Hoe lang blijft het dan helder en zonnig? Ach we hebben veel onzekerheid op korte termijn… kijk maar. Het Amerikaanse model heeft dinsdagochtend Oostenrijk puur zonnig.

kleinepluk

Maar in het Europese model komt een golfje kou vanaf de Oostzee naar de oostkant van de Alpen om daar weer een dagje lichte sneeuw te brengen. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.