screenhunter_968-jan-06-15-22

Update vrijdagmiddag (15.45 uur)

Let op: code oranje voor ijzel is van kracht vanaf 00.00 uur, uiteindelijk voor geheel Nederland en België en het noord(west)en van Frankrijk (voor Duitsland geldt die code voor de koude)! Dat betekent: Gevaar voor gladheid. Grote risico’s voor weggebruikers. Pas je rij- en reisgedrag aan. Houd rekening met langere reistijden.

Bovendien lijkt de sneeuwval mogelijk al eerder over te gaan in ijzel. Mijn actuele interpretatie van de modellen is dat dit tussen 01.00 en 03.00 uur vanuit het uiterste westen gaat gebeuren. Het KNMI waarschuwt hiervoor vanaf 01.00 uur in de kustprovincies. De gladheid zal aan het eind van de ochtend in het westen mogelijk verdwijnen maar houdt in het (zuid)oosten van de lage landen en mogelijk ook het westen van Dduitsland waarschijnlijk aan tot in loop van zaterdagavond. Volg ook de waarschuwingen van het KNMI en Meteoalarm.eu  (klik voor regionale info de kaartjes aan) !

Doe voorzichtig allemaal!!!

eu-170107-1

Update vrijdagochtend:

Nog altijd is er enige onzekerheid met betrekking tot timing en neerslagsoort maar waarschijnlijk bereikt de eerste sneeuwval rond 23.00 uur vanavond het westen van Nederland en België. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat de sneeuw tussen 03.00 en 05.00 uur vanuit het westen over in regen of ijsregen, die op de bevroren grond zal vallen bij luchttemperaturen die nog lang rond of onder het vriespunt blijven; op uitgebreide schaal (mogelijk extreme) gladheid dus. De verwachting is dat de gladheid in de noordwestelijke helft van Nederland en het (uiterste) westen van België aan het begin van zaterdagmiddag zal verdwijnen. Het zuidoosten van Nederland, België, Noord-Frankrijk en het westen en noorden van Duitsland krijgen waarschijnlijk vanaf het begin van zaterdagmiddag te maken met (mogelijk extreme) gladheid door de ijzel die lang aan zal houden; mogelijk tot diep in de nacht naar zondag. Daarnaast is er een aanzienlijke kans dat er op uitgebreide schaal mist gaat ontstaan. Aan het eind van de nacht zal het meest droog worden. Behalve in Zuid-Duitsland en de Alpen; daar aanhoudend licht tot matige sneeuwval. Vertrek je in de nacht naar zaterdag richting de (Franse) Alpen is het raadzaam voor de meest oostelijke routes te kiezen. Voor de terugweg blijft gelden dat het het verstandigst is om voor uiterlijk 02.00 uur (op zaterdagmorgen) terug te zijn in het westen van Nederland en België en uiterlijk 06.00 uur voor het oosten van de regio. Kies je ervoor zo laat mogelijk te vertrekken (terug naar huis) hou er dan rekening mee dat de gladheid door ijzel in de genoemde regio’s aan kan houden tot een uur of vier zondagochtend.  Hou ook de waarschuwingen van het KNMI en Meteoalarm.eu in de gaten!

tmin_17010706_17010500minima_ooostenrijk_za

Het kan verkeren. Gaven de afgelopen twee weken een schrijnend gebrek aan winterse (neerslag) omstandigheden; dit weekend gaat het los. Niet alleen in de Alpen maar juist ook bij thuiskomst in de lage landen. Mogelijk wordt het extreem glad in de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag. Maar eerst kijken we naar de koude start. Accu al gecheckt? Rij anders nog even langs de Renault garage! Denk ook even na over de bandenspanning. Met een iets lagere spanning dan perse noodzakelijk heb je wat meer grip. We hebben vanaf komende nacht te maken met de aanvoer van droge polaire lucht. Met koude bovenluchten en opklaringen boven de verse sneeuw gaat het extreem koud worden. Vrijdag overdag zal de temperatuur op veel plaatsen tussen de 10 en 15 graden onder nul liggen. In de avond gaat het snel afkoelen; in Zuid-Duitsland en Oostenrijk op uitgebreide schaal 20 tot 25 graden vorst, plaatselijk gaat het richting de -30. De gevoelstemperaturen zullen hierbij overigens op meerdere plaatsen ónder de -30 liggen!

tmp2_17010618_17010500zwits

Vrijdagochtend zal het trouwens ook al frisjes zijn. Ook in de Zwitserse en Franse Alpen. Daar de meeste kou op vrijdagochtend- en avond, later zal die iets getemperd worden omdat vanuit het westen zachtere lucht binnen gaat schuiven.

lcdc_17010709_17010500

Eenmaal vertrokken met de auto richting de lage landen in eerste instantie prima rij-omstandigheden. Geen neerslag van betekenis en het zonnetje in de rug! Tot zover weinig aan de hand dus.

tmin_17010606_17010500ec_nl

Hoe anders wordt dat waarschijnlijk bij aankomst thuis. De vrijdag zal koud verlopen zijn. In de nacht en ochtend meest matige, maar plaatselijk mogelijk strenge vorst. Dat zeker voor hoog-België en het grootste gedeelte van Duitsland. Vrijdag overdag blijft het overal vriezen.

rart_17010700_17010500a

Hoewel er nog enorm veel onzekerheid in de verwachting zit kunnen het vanaf vrijdagavond laat enorm vervelende omstandigheden worden. Rond 22.00 uur schuift vanuit het westen een neerslagzone binnen. Zeer waarschijnlijk begint dat overal (zelfs aan de kust) als -droge- sneeuw. De intensiteit lijkt overigens niet heel groot te zijn; 1 tot 3 centimeter is de verwachting.

rart_17010706_17010500b

Kort na middernacht zou de neerslag in het uiterste westen over kunnen gaan in regen die op een (vrij stevig) bevroren bodem valt. Bij luchttemperaturen die zeker in eerste instantie ook nog onder nul zullen liggen. Zoals te zien op de kaart ligt de overgangsfase rond 05.00 zaterdagmorgen mogelijk over het midden van Nederland en België.

rart_17010709_17010500c

Dit beschreven scenario is de verwachting volgens het Europese ECMWF model. Dat lijkt nog het minst ongunstig; in de vroege ochtend van zaterdag verpietert de neerslag al snel en gaan de temperaturen bovendien oplopen tot ruim boven het vriespunt. Pas hierna thuis komen lijkt dus een veilige optie? Nee, daar kunnen we helaas niet vanuit gaan!

tmp2_17010718_17010500

Het Amerikaanse GFS model laat echter een heel ander beeld zien! Na de sneeuw wat meer en vooral langduriger regen, bij temperaturen die lang (de hele zaterdag) rond of onder nul zullen blijven.

rsym_17010706_17010500

Goed mogelijk dat het vanuit het westen rond 03.00 uur begint te ijzelen.

rsym_17010712_17010500_2

Dat oostwaarts opschuivend. In dit scenario zou het in het midden en oosten 12 tot 18 uur kunnen ijzelen; tot in de ochtend van zondag. Daarnaast zou in de nacht naar zondag (dit vooral in het ECMWF weermodel) vanuit Noord-Duitsland een nieuw sneeuwgebied zuidwaarts kunnen trekken. Het liefst zou ik met de huidige inzichten zien en dus willen adviseren dat iedereen weer veilig thuis is vóór middernacht (naar zaterdag) in het westen of uiterlijk zo rond 04.00 in het (zuid)oosten van Nederland en België. Vanavond (laat) of morgenochtend volgt nog een update!

rart_17010812_17010500

Ga je nog óp vakantie? Wow wat een mazzel natuurlijk. Eindelijk ligt er zoals bekend fijne sneeuw aan vooral de noordkant. En ook nog eens prettige reisomstandigheden. Uit bovenstaand verhaal mag de conclusie duidelijk zijn: vertrek vóór zaterdagochtend 00.00 uur; dan geen last van ijzel. Mocht je je sneeuwkettingen willen gebruiken moet je onderweg overnachten en in de nacht naar zondag of zondagochtend aankomen. Vooral in het ECMWF model nu een nieuwe (mini)dump: 10 tot 15 centimeter is goed mogelijk. Vooral in de nacht met tijdelijk forse intensiteit! En hoe zal het verder gaan? Lees meer verwachtingen (en geniet van de eindelijk fraaie beelden) in het reguliere bericht van Hajo!

Veel plezier en vooral een veilige reis gewenst!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

26 reacties

Gesloten voor reacties.