Bovenstaande plaat stuurde Rudy ons vanuit Val Gardena met de Bizztravel sneeuwhoogte app door. Heerlijke winterwandeling in een volledig wit landschap.
En ook Illie vindt er sneeuw van topkwaliteit. Alleen die zon nog.
Maar ja, wat wil je, net na de megadump van de voorbije dagen (zie de hallucinante kaart hierboven), En wit blijft het er nog even, want ook de komende 32 uur blijft het er nog door sneeuwen. Nog maar eens een halve meter kan vanavond en morgen aan de zuidkant lokaal gehaald worden. Ook de Franse Alpen krijgen morgen een bescheiden opfrisser. En de noordkant? Die zit nog steeds met die zuidföhn opgescheept. Al kan er de komende dagen steeds wat sneeuw over de hoofdkam kruipen.
Al is vliegen een beter woord. Want de komende dagen neemt die föhn stormachtige proporties aan. Woensdag bijvoorbeeld zijn op de hogere pistes rukwinden tot boven de 100 km/h mogelijk. En ook donderdag en vrijdag wordt het ronduit winderig in de Alpen.
Maar tegen dan zitten we zoals ik in het ochtendbericht al zei in een andere weersituatie. De langdurige zuidföhn gaat er uit en wordt vervangen door een afwisseling tussen de noord- en zuidvariant. Met dan overal in de Alpen sneeuw, al blijft de zuidkant wel in het voordeel. Maar verder in het bericht meer daarover.
Er zit schwung in de aanstormende NOM’s die vanuit het westen de aanval openen, en dat maakt de timing voor de aankomende sneeuwfases de komende week er een stuk makkelijker op. De komende 8 dagen alleen al zijn het er inclusief de huidige sneeuwval aan de zuidkant een stuk of vijf. En zowel het Amerikaanse GFS als de Europese EC zijn het daar over eens.
Een overzicht van de ensembles. WC? Dan eerst naar de Franse Alpen kijken. Na de kleine opfrisser morgen, komt woensdag in de loop van de voormiddag de volgende er aan, die in de loop van donderdag verder over de Alpen trekt. En vanaf vrijdag is het menens, net als in de nacht op zondag. Deze sneeuwfases zijn redelijk zeker. Iets verder in het meteofictiegebied ligt een volgende piek voor volgende week woensdag klaar. De EC berekent die laatste een dag vroeger en laat het occlusiepunt zelfs pal over de Alpen trekken. In het oog houden hoor dames en heren want voor de krokusweek kan het nog helemaal goed komen in de Alpen. En de sneeuwgrens? Dat zit wel goed daar. Vlak voor de sneeuw er aan komt, wordt door een zuidelijke stuwing even wat zachtere lucht aangevoerd. Maar bij het doortrekken van de sneeuw zakt de sneeuwgrens snel.
Deze is voor de zuidkant. Dezelfde pieken op dezelfde tijdstippen. Alleen zijn die pieken hier vanaf vrijdag potentieel groter dan aan de westkant. Eigenaardig, niet?
Op zich niet, want bij een WC krijgen de Franse Alpen telkens 1 grote klap. Snel en stevig, en dan is het over. Maar wat doet het front daarna? Die gaat sowieso door de impact op de Alpen een werveling meekrijgen. Vergelijk het met een auto die op een paal knalt. De voorkant remt af terwijl de achterkant nog doorgaat. En dan hangt het af van de precieze invalshoek in welke richting de achterkant zal zwiepen. Is het naar het zuiden, dan zit er door de specifieke vorm van de Alpen weer een stevige zuidkantdump in. Want vochtige lucht zit daar echt gevangen terwijl die tegen de alpen kwakt. Gaat die naar de andere kant, dan krijgt heel de noordkant wat. Maar niet zoveel als bij een echte zuidkantdump. Je ziet het. Het gaat hem weer van de details afhangen wat het wordt.
Ook aan de noordkant heb je dezelfde neerslagpieken met hetzelfde temperatuurverloop als in Frankrijk: een opstoot van warmte voor de sneeuw uit, met daarna een snel dalende sneeuwgrens. De eerste twee pieken stellen niet veel voor en zijn vooral die overvliegers van de zuidkant. Maar vanaf vrijdag wordt de zuidföhn gebroken en krijgt ook de noordkant weer significante hoeveelheden sneeuw. Al knaagt dit seizoen natuurlijk steeds die onzekerheid over de te verwachte hoeveelheden. Gaan die weer niet tegenvallen?
Kan natuurlijk altijd, maar vanaf vrijdag gaat het volgens mij echt doorgaan. Want de voorbije maanden waren het vooral naar het zuiden uitzakkende depressies, pal over Frankrijk of Spanje, die de zuidföhn over de Alpen joeg en de ene dump na de andere naar de zuidkant bracht. En dat is nu niet het geval. De opwaartse temperatuurtrend halverwege het ensemble heeft te maken met een hoog dat van over de Middellandse Zee dichterbij komt. Maar daar zou ik me voorlopig geen zorgen om maken. Want dat ligt al in meteofictiegebied wanneer vanaf volgende week woensdag de modellen sterk uiteen gaan lopen. Een ander weerptroon? Nieuwe kansen! Maar wat duimwerk kan natuurlijk nooit kwaad.
24 reacties
Gesloten voor reacties.