2016-12-23_1926

Vrienden van mij zijn vandaag in Filzmoos aangekomen. Filzmoos ligt slechts op 1056 meter. Niet echt laag maar ook niet zo heel hoog. En zoals je kunt zien is het er aardig wit. Het verraste mij wel enigzins om deze mooie foto te zien. Dit betekent dat alles goed te skiën is in het Salzburgerland. En Filzmoos ligt niet heel ver van onze partners Obertauern, Die Tauplitz en Loser. Ziet er goed uit. Wat er ook goed uitziet is deze Tipi. Voordat we naar de kaarten kijken eerst even dit: oliver-wright-d09a0121_1481239905_lg

Foto Oliver Wright via SpaceWeather

Eigenlijk werd mijn aandacht getrokken door reageerder Jack die vandaag richting Fins Lapland is vertrokken. Over sneeuw en kou hoef je daar geen zorgen te maken maar het is niet een bestemming om pur sang kilometers te maken. Aldaar doe je andere dingen omdat het in deze tijd van het jaar slechts een paar uurtjes licht is. Hondeslee rijden, wellicht naar een rendier boerderij of ijsvissen en natuurlijk het Noorderlicht spotten als je geluk hebt.

hmi1898

Huidige zonnevlek situatie via SpaceWeather

Laten we eens kijken of Jack wat geluk heeft. Het zou toch geweldig zijn als hij de Aurora Borealis kan spotten en ons via de WSWM-app wat mooie foto’s kan sturen. Voor het noorderlicht kijken we natuurlijk naar de zon. En die is langzaam in slaap aan het dutten. Weinig sproetjes op de zon en dat betekent een lage zonne-activiteit. Maar dat maakt niet zoveel uit voor een eventuele geomagnetische storm.

coronalhole_sdo_blank

Gaten in de Corona via SpaceWeather

Het gaat om de gaten in de Corona. De zwarte vlekken op de zon zijn de gaten in de Corona. Die zorgen ervoor dat straling (geladen deeltjes) kan ontsnappen aan de zon. Wanneer de Corona gesloten is, dan is het magnetisme het grootst. Wanneer er gaten in zitten dan schieten ze het heelal in en worden niet aangetrokken door de zon. Dat is de zonnewind.

2016-12-23_1930

Het noorderlicht vandaag met visuele grens

Het noorderlicht wordt voorzien van een nummer om de intensiteit  aan te geven. Een zogenaamd KP nummer. Op dit moment is het KP nummer laag en dat betekent dat er weinig kans is om het noorderlicht te aanschouwen op de zuidelijke breedtes. Zo’n beetje tot aan halverwege Zweden kun je nu het noorderlicht aanschouwen bij een heldere hemel.

aurora-forecast-northern-hemisphere

Mondiaal is er 50% kans om het te zien vanaf de 80e breedtegraad op dit moment.

kpmapb

Het KP nummers die aangeven waar het noorderlicht te zien is bij welke sterkte.

Er zal dus een zonnestorm moeten komen van minimaal KP 7 om het noorderlicht bij ons te kunnen aanschouwen.

iswacygnetstreamer

De Zonnewind via Aurora Forecast Services

En de Aarde is juist in een baan waarin weinig geladen deeltjes het heelal worden ingeschoten. Een slappe geomagnetische storm dus.

2016-12-23_1928

De te verwachte sterkte de komende dagen

En ook de komende dagen is het niks. Maar ik hoop voor Jack, en alle andere Scandinavië gangers dat het zal veranderen. Wie weet. Later deze week nog maar eens kijken. Genoeg geleuterd….op naar de weerkaarten.

kerstsneeuw-kaart

De kerstsneeuw staat nog steeds op de kaarten en dit keer weer eens met een lagere sneeuwgrens. Zaterdagavond, dus met kerstavond, kunnen de eerste vlokken neerdwarrelen. Leuk voor het plaatje. De mensen zullen zich best zorgen gemaakt hebben. En zoals we aan de openingsfoto kunnen zien niet altijd terecht. Maar voordat ik de wind van voren krijg: ik begrijp dat wel. Ook ik werk me 3 slagen in de rondte om met m’n gezin op vakantie te kunnen. En dan wil je sneeuw en geen groene weides. Laat je verrassen zou ik zeggen. Alleen de Franse Alpen zijn nu echt even het zaadje dat niet wil ontkiemen.

kerstsneeuw-svg

In Oostenrijk is het ook niet hossanna maar daar komt verbetering in. Zondagochtend nog wat vlokken met een sneeuwgrens van zo’n 1000-1200 meter. Daarna wordt het warmer en zullen er ook druppels tussen zitten. De “warme blob periode” treedt dan in die tot maandag duurt.

steiermark

Dat kun je mooi zien in de pluim. Tussen de eerste 2 pijlen schiet de warmte er in. Gelukkig is deze periode ook neerslagarm. Want regen op je vakantie wil toch niemend. Niet in de zomer maar zeker niet op je wintersport. Het vervolg van de weerkaarten is echt wel veelbelovend. Dinsdag gewoon wat sneeuw met een lage sneeuwgrens en woensdag nog een scheutje er achteraan. Ik wil wel benadrukken dat niks zeker is in het leven maar de constellatie zolas die vanaf eind volgende week gaat ontwikkelen staat nu al vele berekening op de kaarten. En de grote weermodellen zijn vrij eensgezind in de berekeningen. Er is dus een trend. Het finetunen komt later.

areas-of-interest

Want waar we een tijdje geleden al over schreven maar keer op keer niet wilde lukken, is de hogedrukopbouw nabij New Foundland. Ik noem dat een “area of interest”. Gemarkeerd met een uitroepteken. Wat ook belangrijk is, is de hogedrukopbouw boven Groenland. En laat dat nu net allemaal in de kaarten staan vanavond en samenvallen. Dit keer mag ik dus eens met goed nieuws komen. (duhh)

Het lagedrukgebied nabij Groenland koerst volgende week vrijdag richting het (zuid)oosten weg. De dagen ervoor heeft het Eurohoog zo’n beetje echt zijn laatste adem uitgeblazen.

connecties

Op zaterdag wordt er een connectie gemaakt tussen een nieuw Azorenhoog met New Foundland DNA in z’n adertjes. Het kan niet anders dan dat het laag richting Turkije koerst en daarbij zwiept het een neerslagband over het Europese Continent.

rondje-maken

De connectie tussen het Groenlandhoog en het Azorenhoog wordt dan losgelaten. Maar er omheen rolt de ene na de andere neerslagband richting Europa. En met name de noordelijke Alpen liggen in de collisie zone. Met andere woorden….er treedt een stuwing op de dagen kan duren. Te enthousiast allemaal? De weermodellen zijn enthousiast en daar gaat mijn weerhartje sneller van kloppen. Dus zeker het vermelden waard. In de loop van de week gaan we het verder bekijken.

output_o8bqts

Tja….. need I say more. Ik verzin het niet. Vanaf 2017 gaat het roer om en wordt het echt winter in Europa. Wit in de noordelijke Alpen, duimen met z’n allen voor de Franse Alpen en de zuidkant, en zelfs sneeuw voor de Lage Landen. Dat is ver in meteofictie gebied dus gelijk weer vergeten. Ik doop het Azorenhoog vanavond even om in het Wheel of White Fortune.

Fijn weekend en van mijn kant hele fijne kerstdagen! Geniet van elkaar en laat je niet gek maken door wat dan ook. Leef en wees gelukkig! Mooie kerst gedachte toch?

Mede mogelijke gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

58 reacties

Gesloten voor reacties.