Nu het GFS model veel te trouw meegaat met mijn tweede boude voorspelling (winter in de Alpen vanaf de 23e) even een interessant intermezzo over de zonneactiviteit. Hierboven een beetje een “angstaanjagende” grafiek die de zonnecyclus toont samen met een sprong omlaag van de Total Solar Irradiance (TSI). Hierrrr het bijbehorende artikel waarin uitgelegd wordt waarom de echt koude fase rond 2014 zal beginnen.

Het is maar een kleine spong van 0,5 W/m² maar onze eigen internationaal vermaarde paleoklimatoloog Prof. Dr. Bas van Geel heeft met zijn onderzoek bewezen dat het klimaat op aarde hypergevoelig is voor kleine veranderingen in de activiteit van de zon. Zie de video hierboven.

Misschien hebben velen van jullie al bovenstaand plaatje gezien van de actuele zonnevlekcyclus 24 waarvan NASA de voorspelde rode lijn de laatste jaren al keer op keer omlaag heeft bijgesteld. Juist op dit moment heeft de zon er weer helemaal geen zin in en lijkt de prognose opnieuw te moeten worden aangepast. Best bizar als je bedenkt dat aan het einde van de twintigste eeuw maxima van 350 zonnevlekken werden gehaald.

Een van de internationaal meest vooraanstaande astrofysici is Prof. Dr. Cees de Jager. Allang met emeritaat maar nog steeds zeer actief. Zie hierboven een recente presentatie van hem. Hij publiceerde recent een paper waarin hij voor het komende millenium een Grand Minimum van de sterkte van het Maunder Minumum uitstluit. Wel gaat hij nog steeds uit van een aanstaande koude fase vergelijkbaar met het Dalton Minimum.  

Duitsland is in februari 2012 op zijn kop gezet met het verschijnen van het bovenstaande boek van de wetenschapper Sebastian Lühning en Fritz Vahrenholt, die binnen een energiemaatschappij verantwoordelijk was voor duurzame energie. Ze zijn niet meer uit het nieuws geweest sindsdien en leggen alles vast op hun blog kaltesonne.de. Het boek staat vol met grafieken van de zonne-activiteit en legt in simpele bewoordingen uit hoe het komt dat de zon momenteel afkoelt en wat dat betekent. Nederlanders kan ik de tip geven dit artikel op klimaatgek.nl te lezen. 

Heel interessant is de vraag of de grote planeten een soort getijdewerking op de zon uitoefenen en dat die op die manier de zonnecycli zouden kunnen modereren. Kees de Jager was er altijd stellig over: not! Zie hier. Maar nu is er ineens een nieuwe studie verschenen die wel ruimte laat voor invloed van de planeten op de zon en via die route ook op het klimaat op aarde! Zie hierrr. De twee grote namen die dit altijd al beweerd hebben zijn de Australiër Rhodes Fairbridge (zie hier een beschrijving van zijn klimaattheorie) en Theodor Landscheidt (hier een website die voortbouwt op zijn theorieën).

Zowel Fairbridge (overleden in 2006) als Landscheidt (overleden in 2004) voorspelden tijdens het hoge maximum van cyclus 23 al dat cyclus 24 zeer zwak zou zijn. Zij voorspelden ook dat we daarna een Kleine IJstijd binnengaan. We zitten nu dus op of vlak voor dat maximum van de inderdaad zeer zwakke cyclus 24. Laat me afsluiten met een gevleugelde Cruyffiaanse quote:

Never make predictions, especially not about the future – Samuel Goldwyn


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

62 reacties

Gesloten voor reacties.