Nu het GFS model veel te trouw meegaat met mijn tweede boude voorspelling (winter in de Alpen vanaf de 23e) even een interessant intermezzo over de zonneactiviteit. Hierboven een beetje een “angstaanjagende” grafiek die de zonnecyclus toont samen met een sprong omlaag van de Total Solar Irradiance (TSI). Hierrrr het bijbehorende artikel waarin uitgelegd wordt waarom de echt koude fase rond 2014 zal beginnen.

Het is maar een kleine spong van 0,5 W/m² maar onze eigen internationaal vermaarde paleoklimatoloog Prof. Dr. Bas van Geel heeft met zijn onderzoek bewezen dat het klimaat op aarde hypergevoelig is voor kleine veranderingen in de activiteit van de zon. Zie de video hierboven.

Misschien hebben velen van jullie al bovenstaand plaatje gezien van de actuele zonnevlekcyclus 24 waarvan NASA de voorspelde rode lijn de laatste jaren al keer op keer omlaag heeft bijgesteld. Juist op dit moment heeft de zon er weer helemaal geen zin in en lijkt de prognose opnieuw te moeten worden aangepast. Best bizar als je bedenkt dat aan het einde van de twintigste eeuw maxima van 350 zonnevlekken werden gehaald.

Een van de internationaal meest vooraanstaande astrofysici is Prof. Dr. Cees de Jager. Allang met emeritaat maar nog steeds zeer actief. Zie hierboven een recente presentatie van hem. Hij publiceerde recent een paper waarin hij voor het komende millenium een Grand Minimum van de sterkte van het Maunder Minumum uitstluit. Wel gaat hij nog steeds uit van een aanstaande koude fase vergelijkbaar met het Dalton Minimum.  

Duitsland is in februari 2012 op zijn kop gezet met het verschijnen van het bovenstaande boek van de wetenschapper Sebastian Lühning en Fritz Vahrenholt, die binnen een energiemaatschappij verantwoordelijk was voor duurzame energie. Ze zijn niet meer uit het nieuws geweest sindsdien en leggen alles vast op hun blog kaltesonne.de. Het boek staat vol met grafieken van de zonne-activiteit en legt in simpele bewoordingen uit hoe het komt dat de zon momenteel afkoelt en wat dat betekent. Nederlanders kan ik de tip geven dit artikel op klimaatgek.nl te lezen. 

Heel interessant is de vraag of de grote planeten een soort getijdewerking op de zon uitoefenen en dat die op die manier de zonnecycli zouden kunnen modereren. Kees de Jager was er altijd stellig over: not! Zie hier. Maar nu is er ineens een nieuwe studie verschenen die wel ruimte laat voor invloed van de planeten op de zon en via die route ook op het klimaat op aarde! Zie hierrr. De twee grote namen die dit altijd al beweerd hebben zijn de Australiër Rhodes Fairbridge (zie hier een beschrijving van zijn klimaattheorie) en Theodor Landscheidt (hier een website die voortbouwt op zijn theorieën).

Zowel Fairbridge (overleden in 2006) als Landscheidt (overleden in 2004) voorspelden tijdens het hoge maximum van cyclus 23 al dat cyclus 24 zeer zwak zou zijn. Zij voorspelden ook dat we daarna een Kleine IJstijd binnengaan. We zitten nu dus op of vlak voor dat maximum van de inderdaad zeer zwakke cyclus 24. Laat me afsluiten met een gevleugelde Cruyffiaanse quote:

Never make predictions, especially not about the future – Samuel Goldwyn


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

62 reacties

Gesloten voor reacties.