De Alpen zijn overspoeld met warmte vanochtend en het is nu echt 10 graden warmer dan gisteren en daar gaan we lekker van genieten. Wandelen mag nog tenslotte. Hierboven de zonsopgang op de Zugspitze vanochtend. Een schitterende toerskiarena…. zoals het alle eerste duizenden jaren na de laatste grote IJstijd is geweest: een arena zonder sportbeoefenaars. Even terug naar 1850 toen skiën in de Alpen nog niet was uitgevonden.

1850 is ook de tijd van voor de industriële revolutie toen het leven harder maar ook simpeler was. En tijd waarin dorpjes zoals St. Johann kleine boerengemeenschappen waren en het Alpenlandschap niet enkel groen als gras…. want elke boer had ook nog zijn akkertjes voor graan en aardappels. En een paar varkens. En men leefde nog niet van toerisme en er waren geen bizarre witte strepen op een groene berg. Als de quarantaine nog lang aanhoudt gaan wij misschien maar eens op een boerderij werken gewoon om lekker bezig te zijn en gezond te eten. Want er is zeker ook een correlatie tussen onze zeer slechte gezondsheidssituatie en het feit dat velen zo ernstig verzwakken aan het Corona virus. Doe wat dat betreft je voordeel met dit verhaal….

https://www.youtube.com/watch?v=1BiM1YYIPCo

Deze man is echt de uitvinder van email. Zie inventorofemail.com. Als Republikeins kandidaat voor de senaatszetel van Massachusets schreef hij deze prangende brief aan Trump. Hij is dus zeer sceptisch over de door een arts als Fauci gevolgde aanpak. Maar zelfs Fauci heeft zich positief uitgelaten over vitamine C en vitamine D zoals je in dit interview hoort.

Maar vandaag hebben we iets leukers dan Corona! Namelijk een op 28 december ontdekte komeet! Eentje die ‘s nachts gemakkelijk waarneembaar is op het noordelijk halfrond en die mogelijk zelfs overdag zichtbaar wordt. Hierrr lees je er alles over.

En kijk eens aan waar het het helderst is vannacht? Juist ja, thuis in de Lage Landen. Dus allemaal kijken daar tussen de grote en kleine beer.

In afwachtig van de sneeuwstoring! Kijk eens aan: 75% kans op sneeuw in Nederland op 30 maart.

4 koude dagen met nachtvorst weer. En heus maar een paar vlokjes sneeuw maar toch…

…. en dan in de Alpen aan de noordkant. Mijn hemel. En dan nog eens vooral bij ons thuis in de Kitzbüheler Alpen maar ook in Kleinwalsertal: 30 cm op de berg en 1cm in het dal. Daar moet ik echt een timelapse van gaan maken. Het begint zondagmiddag. En houdt aan tot dinsdagochtend. Een zeer bijzonder meteorologisch event! Ik ga echt mijn best doen het voor jullie vast te leggen… dinsdag en woensdag worden schitterende dagen om te toerskiën…. ai.

En daarna zou het weer sneeuwen toch? Maar de twee modellen zitten daarmee nu in een spagaat. veroorzaakt door de strijd tussen twee depressies. Zie op de kaart hierboven. Welke van de twee gaat winnen?

Zie de totaal tegengestelde oplossingen voor volgende week zondag. In de ene oplossing een arctische uitbraak met nieuwe sneeuw in de andere zuivere Föhn met een aanval op de 20ºC in heel Europa…. we gaan het zien. Fijne dag!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

17 reacties

Gesloten voor reacties.