0311 snowmapAlps5d

Wat een heerlijke kleuren op de sneeuwkaart van Meteoexploration. Veel bonte kleuren en zo willen we dat graag zien. Niet alleen nu maar eigenlijk de gehele komende winter. En met de dump, die zondag begint, krijgen alle wintersportgebieden hun deel. De één iets meer dan de ander, het ene dal wellicht een lagere sneeuwgrens en het andere iets hoger, maar zo is het eigenlijk altijd verdeeld in een hooggebergte. Dat alle zijden van de Alpen sneeuw krijgen is mooi te zien op de föhndiagramm.

0311 uwz-at_foehn_de

Föhndiagram Oostenrijk

Dit is de diagram van Oostenrijk. Op zondag is het nog een beetje föhnig aan de noordkant van de Alpen. De eerste neerslag schiet eerst tegen de zuidelijke Alpen aan door een lichte zuidelijke stroming. Daar zie je dan ook in eerste instantie de hogere temperaturen. Zondagavond slaat de stemming echter om en wordt de zwakke zuidföhn omgetoverd in een noordföhn.

0311 uwz-ch_foehn_de

Föhndiagram Zwitserland

Op het diagram van Zwitserland zijn de lijntjes nog duidelijker omdat de drukgradiënt daar hoger is. Tegen de middag op zondag daalt de sneeuwgrens en gaat de regen boven de 1000 meter over in sneeuw. Juist op het moment dat de neerslag op z’n hoogtepunt is in de Centrale Alpen en het koufront doorkomt.

filzmoos_2017-11-03_1858

Prikpunt Filzmoos

De pluim aan de oostkant van de Alpen laat het mooi zien. De zwarte lijn is het moment dat de neerslag erin komt. Dat is in de loop van de middag. Eerst met een hoge sneeuwgrens van zo’n 2000 meter. De pijl die naar links wijst laat zien dat het rond het middaguur zo’n 6 graden is op 1500 meter hoogte. In de loop van de avond schiet de temperatuur pijlsnel omlaag. Rond middernacht, van zondag op maandag, ligt de temperatuur op die hoogte dan onder nul en gaat het sneeuwen. Dan ligt de sneeuwgrens onder de 800 meter. Zelf de laagste dalen zullen wit worden.

output_IGmaku

De sneeuw komt er in vanuit het westen. Let goed op de lijntjes van gelijke druk. Die keurig over de Alpen kantelen en zo de zuidelijke stroming doen vervormen naar een noordelijk patroon zoals vertaald in het föhndiagramm.

output_RgXmKA

En zo zie je de vorstgrens langzaam richting de 800 meter vallen. Met een vorstgrens rond de 800 meter kan de sneeuwvalgrens door neerslagafkoeling makkelijk lager liggen. 600 meter misschien? We gaan het zien!

montafon_2017-11-03_1841

Prikpunt Montafon

Al met al wordt het dus boven de 1000-1500 meter een machtig sneeuwfestijn vanaf zondag middag. Zoals de pluim mooi aangeeft voor de omgeving Montafon….

fra_alp_2017-11-03_1916

Prikpunt Les Menuires

…. of de Franse Alpen. Hier is de sneeuwgrens wel wat hoger want de grootste afkoeling komt pas door als de meeste neerslag er al weer uit is. De samenkomst van de zwaarste neerslag en een sneeuwgrens die onder de 1000 meter daalt zal zich voordoen nabij de Centrale Alpen en verder oostwaarts.

valga_2017-11-03_1843

Prikpunt Val Gardena

Maar absolute spekkoper is Val Gardena. En natuurlijk de hele zuidoost kant. Daar zal de meeste sneeuw neerdwarrelen. Maar ook hier ligt de sneeuwgrens hoger omdat de echte kou niet echt tot de zuidelijke Alpen wil doordringen. Toch zal het boven de 1500 meter overal wit worden. En grote hoeveelheden gaan daar echt vallen.

rsum_17110900_17110312

Neerslag cummulatief na woensdag

We weten dat de GFS zo nu en dan wel eens kan overdrijven met de neerslaghoeveelheden. Toch denk ik dat de zuidkant, en dan met name de Dolomieten, makkelijk een meter sneeuw boven de 1500 meter kan halen. Hoe meer naar het westen hoe dunner het pak.

geuala pslv_17110609_17110312

Tollend Genualaag.

Het komt eigenlijk door een hoogtelaag boven de Golf van Genua die daar een paar dagen blijft tollen. Het ontstaat zaterdag in de loop van de dag en stuwt in eerste instantie neerslag tegen de zuidkant aan. Nog geen 24 uur later zuigt het ook de koudere lucht aan de noordkant aan. Dat is dus ook duidelijk te zien in het föhndiagramm. Het zijn de details die het hem doen dit weekend.

zadel pslv_17110812_17110312

Zadelgebied over onze omgeving

Uiteindelijk komt de rust in de atmosfeer er weer medio volgende week als we in West Europa in een zogenaamd zadelgebied zitten. Juist tussen alle drukgebieden in. Aan de noordkant een groot laag en aan de west- en oostkant mooie hogedrukgebieden. Het Genualaag lost op en de laatste neerslag wordt boven de Alpen uitgeperst. Pas tegen het volgende weekend is het wel mogelijk dat we in een noordwestelijke stroming komen met wederom sneeuw voor de Alpen. Hoe en wat is nu nog onzeker en over de sneeuwgrens en hoeveelheden valt nog niets te zeggen.

auto-onder-sneeuw-1024x685

De toon is echter gezet. De eerste echte sneeuwdump komt er aan. Plaatjes zoals hierboven zijn van harte welkom. Altijd fijn, met name omdat we niet spreken over fakenews maar over flakenews.

Fijn weekend!

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

17 reacties

Gesloten voor reacties.