verbinding-saalbach-zellamsee1

Het is een strijd tussen de milieubeweging en de mensen met belangen in het skitoerisme: kunnen de Oostenrijkse gebieden aanhaken bij de Franse en Zwitserse megagebieden of niet? Voor Zell am See Kaprun en Saalbach is de kogel nu door de kerk. Krone.at komt vanochtend met alle details. Wel erg bijzonder dat ik dat krantenartikel in mijn hotel in Saalbach, waar ik ben in het kader van het Dutchweekend, kon opvissen vanochtend. Wat gaat er precies gebeuren? (actueel weerbericht Fréderic hierrrr).

verbinding-saalbach-zellamsee3

Er komt deze zomer al een nieuwe lift van Viehhofen naar de Schmittenhöhe en een dalafdaling in omgekeerde richting. Zie de facts hierboven! Dit jaar is er al een officiële freeride route geopend. “Vroeger” was het een puur inofficiële variant. Behalve dus nog vroeger tussen 1930 en 1980: toen was die piste er al (laatst hoorde ik voor het eerst van het ooit in Gerlos gesloopte skigebiedje Fürstalm – wie kent nog meer van dat soort vergane glorie?). Nu is er geen weg terug: het wordt al komende winter de schakel tussen de grote skigebieden van Saalbach-Hinterglemm-Leogang en Zell am See. En dat is nog niet alles: De al eerder aangekondigde de verbinding met Fieberbrunn wordt ook komende zomer gerealiseerd (wie heeft hem al geskied?). Die kende ik nog uit mijn tijd als mountainbike gids in Hinterglemm toen de tocht naar Fieberbrunn altijd een vast (loeisteil) programmaonderdeel was. En dan staat ook de verbinding Zell am See Piesendorf

verbinding-saalbach-zellamsee2

Hierboven zie je de nu vast ingeplande lift en de blauwe dalafdaling erbij. Wat het pas echt spannend maakt allemaal is dat in feite ook al besloten is dat er in de toekomst een nieuwe lift komt van Viehhofen naar Schönleiten. Aan de andere kant van het dal dus (niet ingetekend). Straks ga je dan vanuit Zell am See met één lift zo omhoog naar het punt van waar je in een mum naar Leogang of de andere kant op naar Saalbach kunt skiën.

freeride-viehofen

Hier zie je de huidige freeride route van de Schmittenhöhe naar Viehhofen. Wie heeft die dit seizoen al eens gedaan? Jullie reacties zijn meer dan welkom. Ook leuk als jullie dit breaking news allemaal delen op jullie sociale media! Dank alvast!

Naschrift van de wintersportweerman:

We kunnen stellen dat de milieubeweging “aan de verliezende hand” is in Oostenrijk. Maar op een bijzondere manier: juist door een coalitie te sluiten met de Grüne heeft de ÖVP premier van het Salzburgerland – Wilfried Haslauer – in het coalitieakkoord van zomer 2013 bepaald dat er ruimte moet zijn voor “zinvolle verbindingen van skigebieden”. Van climategate.nl weten jullie misschien dat ik geen fan ben van de milieubeweging: het is een beweging van “dit mag niet en dat mag ook niet en de mens is aan alles schuld”. Zo komen we niet verder en fnuiken we de spontane Darwinistische evolutie van alles. Ook skigebieden zijn “organismen” die moeten kunnen evolueren. Neemt niet weg dat ik als toerskiër juist begrijp dat je veel gebieden vrij wilt houden van liften en pistes. Waarbij ook weer feit is dat een eenzame toerskiër in een natuurgebied meer verstoring van de fauna met zich meebrengt dan een horde skiërs geconcentreerd in enkele grote pistegebieden. Live and let live. De Alpen zijn groot en machtig. Er is ruimte voor iedereen. Voor mens en natuur. Voor ecologie en economie. En die laatsten zijn geen water en vuur. Maar yin en yang. Ze hebben elkaar nodig en vullen elkaar aan!

Vinden jullie discussie over dit soort dingen zinnig op wintersportweerman.nl?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.