verbinding-saalbach-zellamsee1

Het is een strijd tussen de milieubeweging en de mensen met belangen in het skitoerisme: kunnen de Oostenrijkse gebieden aanhaken bij de Franse en Zwitserse megagebieden of niet? Voor Zell am See Kaprun en Saalbach is de kogel nu door de kerk. Krone.at komt vanochtend met alle details. Wel erg bijzonder dat ik dat krantenartikel in mijn hotel in Saalbach, waar ik ben in het kader van het Dutchweekend, kon opvissen vanochtend. Wat gaat er precies gebeuren? (actueel weerbericht Fréderic hierrrr).

verbinding-saalbach-zellamsee3

Er komt deze zomer al een nieuwe lift van Viehhofen naar de Schmittenhöhe en een dalafdaling in omgekeerde richting. Zie de facts hierboven! Dit jaar is er al een officiële freeride route geopend. “Vroeger” was het een puur inofficiële variant. Behalve dus nog vroeger tussen 1930 en 1980: toen was die piste er al (laatst hoorde ik voor het eerst van het ooit in Gerlos gesloopte skigebiedje Fürstalm – wie kent nog meer van dat soort vergane glorie?). Nu is er geen weg terug: het wordt al komende winter de schakel tussen de grote skigebieden van Saalbach-Hinterglemm-Leogang en Zell am See. En dat is nog niet alles: De al eerder aangekondigde de verbinding met Fieberbrunn wordt ook komende zomer gerealiseerd (wie heeft hem al geskied?). Die kende ik nog uit mijn tijd als mountainbike gids in Hinterglemm toen de tocht naar Fieberbrunn altijd een vast (loeisteil) programmaonderdeel was. En dan staat ook de verbinding Zell am See Piesendorf

verbinding-saalbach-zellamsee2

Hierboven zie je de nu vast ingeplande lift en de blauwe dalafdaling erbij. Wat het pas echt spannend maakt allemaal is dat in feite ook al besloten is dat er in de toekomst een nieuwe lift komt van Viehhofen naar Schönleiten. Aan de andere kant van het dal dus (niet ingetekend). Straks ga je dan vanuit Zell am See met één lift zo omhoog naar het punt van waar je in een mum naar Leogang of de andere kant op naar Saalbach kunt skiën.

freeride-viehofen

Hier zie je de huidige freeride route van de Schmittenhöhe naar Viehhofen. Wie heeft die dit seizoen al eens gedaan? Jullie reacties zijn meer dan welkom. Ook leuk als jullie dit breaking news allemaal delen op jullie sociale media! Dank alvast!

Naschrift van de wintersportweerman:

We kunnen stellen dat de milieubeweging “aan de verliezende hand” is in Oostenrijk. Maar op een bijzondere manier: juist door een coalitie te sluiten met de Grüne heeft de ÖVP premier van het Salzburgerland – Wilfried Haslauer – in het coalitieakkoord van zomer 2013 bepaald dat er ruimte moet zijn voor “zinvolle verbindingen van skigebieden”. Van climategate.nl weten jullie misschien dat ik geen fan ben van de milieubeweging: het is een beweging van “dit mag niet en dat mag ook niet en de mens is aan alles schuld”. Zo komen we niet verder en fnuiken we de spontane Darwinistische evolutie van alles. Ook skigebieden zijn “organismen” die moeten kunnen evolueren. Neemt niet weg dat ik als toerskiër juist begrijp dat je veel gebieden vrij wilt houden van liften en pistes. Waarbij ook weer feit is dat een eenzame toerskiër in een natuurgebied meer verstoring van de fauna met zich meebrengt dan een horde skiërs geconcentreerd in enkele grote pistegebieden. Live and let live. De Alpen zijn groot en machtig. Er is ruimte voor iedereen. Voor mens en natuur. Voor ecologie en economie. En die laatsten zijn geen water en vuur. Maar yin en yang. Ze hebben elkaar nodig en vullen elkaar aan!

Vinden jullie discussie over dit soort dingen zinnig op wintersportweerman.nl?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.