Toen ik zei dat ik met het rustig Scandihoog-weer misschien een paar dagen pauze zou inlassen, bedoelde ik natuurlijk niet dat de website en hele dag uit de lucht zou zijn. Dat was echt een slordigheidsfoutje gisteren. Daarom vanochtend maar meteen ook een bericht!

Wat is die foto bovenaan hoor ik jullie denken. Dat is een spectaculaire zonsondergang in Colorado. Waar het komende maandag pittig gaat sneeuwen!

En dit zijn wij. Mooi hoedje van hoge druk. Oostenrijk wat stuwing.

En hier gaan we naartoe. Nu eigenlijk redelijk normaal weer voor april. Tikkie koel maar niet meer zo extreem afwijkend.

Nog 4 dagen te klokken in de 2e decade van april. Die kunnen gemiddeld op 7ºC komen. Ga je net naar de 5,2ºC om in de top 10 te blijven. Dat zou toch wat zijn. En ook een top 10 voor de hele maand april zit er nog in!

Net ontdekt dat de grafiek op 850hPa ook een gemiddelde over 1981-2010 toont. De hoofdrun vanochtend volgt die rode lijn vanaf 21 april op de voet. Allemaal ook weer niet zo spannend dus, maar verrassingen blijven mogelijk.

Het KNMI is wat sombertjes voor de afwisseling. 60% koud! Dat geven ze niet vaak op. Eerder schrijven ze nog “40% kans op warm”.

Die nachtelijke inschatting is op basis van deze grafiek. Inderdaad en dik cluster onderin maar evengoed toch ook kans om aanhoudend de 15ºC te passeren dagelijks vanaf maandag. Tja de tendens is koel. Maar het is zo genieten de parken vol te zien lopen met warmer weer. Te zien dat de natuur sterker is dan de politiek. Ik opteer voor warm. Jij ook?

Doe dan en kleine donatie, dan gaan we die warmte regelen. Vanaf de 24e kampeer ik een paar dagen dus ….

Categorieën: Allerlei

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Hanjo Vd Berg · 17 april 2021 op 11:37

Ik opteer zeker voor net iets warmer. Die koude wind is toch net te frisjes om lekker met korte mouwen te kunnen fietsen. Ook heb ik soms het idee dat alle mainstream media diensten momenteel negatiever zijn over mogelijk positieve kansen qua weer, nieuws etc. En soms lijkt het zelfs alsof het een voorop gezet plan is om mensen maar weer te ontmoedigen naar buiten te gaan. Maar dat is misschien heel negatief gedacht … Niks verbaast me echter meer in deze tijd

Carl · 18 april 2021 op 07:45

Gisteren een ritje gedaan met de fiets in de Ardennen. Redelijk fris, geluk lange broek en goed aangekleed. Naar de avond toe koelt het redelijk snel af. Een paar graden warmer zou veel doen. De koude noordenwind maakt het allemaal pak onaangenamer. Begin juni naar Frankrijk om een weekje te gaan fietsen bergen. Hopelijk tegen dan een graad of 25. Tis inderdaad een andere weertje dan de afgelopen jaren. Voorlopig klaag ik niet, wat me wel opvalt is dat het een redelijk droge periode is. Regenput staat heel laag.

Tije · 18 april 2021 op 08:05

KNMI geeft nu 80% kans op anhoudend koel op lange termijn.

Gesloten voor reacties.