Het is wel eens leuker geweest, Koningsdag. Vandaag nat en koel. Je moet echt heel erg van bier houden om vandaag dronken te kunnen worden. Soms denk ik: waarom niet flexibel houden zo’n datum en dan een week van te voren beslissen wanneer iedereen een dag vrij is op een hele mooie dag. Liever een week later maar wél op terrasje.

Het kan nog gekker natuurlijk. In Chicago sneeuwt het vandaag!

En maandag dan nog eens 10 tot 20cm sneeuw in Montana.

In héél Europa is het natte soep momenteel. Zie jij een droge plek? Zelfs Marokko en Tunesië doen mee.

Het Amerikaanse model heeft een heel mooi tussenhoog rond 4 mei. Maar ook in dat model neemt de regen het daarna weer over.

En het Europese model wil er niets van weten. Daar zelfs sneeuw in heel West-Scandinavië met regen in Finland. En overal ten noorden van de Alpen. Ach… voor de landbouw is het goed een beetje regen in het voorjaar. Op naar een mooie zomer, een “vliegbare” zomer.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.