kleinwalsertal2504

Wat we vanochtend op de webcams zien in combinatie met wat we op de weerkaarten zien is knotsgek. Zonder kunstsneeuw zouden zowat alle skigebieden makkelijk weer open kunnen. Niet eerder dan de tweede wek van mei warmt alles weer een beetje op. Natuurlijk staan de mooist plaatjes al op Facebook. Hier nog even commentaar bij de meest bijzondere plaatjes.

autoongeluk-duitsland

In Duitsland heeft de plotselinge kou en gladheid tot ongelukken en files geleid.

sauerland2504

In Sauerland is het kantje boord, maar juist daar denk ik dat ze voor de grap echt nog wel liften zouden opstarten als het uit zou kunnen. Maar nee, de echte bakken met sneeuw vallen in de Alpen…

leglerhuette2504

De sneeuwmeetstok van de Leglerhütte is vanochtend dieper gezonken dan in het hele seizoen tot dusver.

luzern2504

Luzern is een beetje wit op 400m!

innerthal2504

Boten zijn van stal gehaald bij Innerthal. En nu leuk wit!

engelberg2504

In Engelberg kun je gewoon nog de piste op!

gaschurn2504

Gaschurn in het Montafon geeft aan dat de sneeuwgrens hier ook gemakkelijk onder de 1000m is gezakt.

spiez2504-600

In Spiez zie je de sneeuwgrens schitterend…

Dit is de complete collectie vanochtend.

accu2504

Kijk eens hoe in de laatste berekeningen de neerslaghoeveelheden weer aan het toenemen zijn. Koud en sneeuw. Dat gaat er echt bizar uitzien over een week.

heftig

Deze kaart van 3 mei vind ik echt bijzonder. Een hele vreemde vorm voor een noordstuwing. Met intense neerslag aan de oostelijke noordkant. Afwachten of het uitkomt. Het Amerikaanse model heeft een variant hierop.

seaurface2104

Tja. De wereld koelt af. Want de oceanen koelen af. De La Ninja geeft echt al gas en geeft voor tientallen jaren huiswerk op aan de klimatologen. Het feit dat we nu in de Alpen een combinatie van kou en neerslag zien heeft absoluut te maken met de kou tussen de Azoren en Spanje.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.