knmi-koelHet KNMI heeft sinds 1 september een compleet nieuwe website en daarop heb ik vandaag eens rondgeneusd. Het plaatje hierboven toont dat ook alle oude content netjes is overgezet naar het nieuwe format. Dat wil zeggen alle maandoverzichten vanaf 2009. Kan iemand de oudere nog vinden? Anyway. Pas nu een vol jaar later valt me op dat het KNMI de koudste augustus sinds 1993 “de koelste” noemde en “zeer koel”. Ook in het artikel over die maand komt het woord “koud” niet voor. Het woord warm komt 5 keer voor.

Voor 5 artikelen van zomer 2015 heb ik alles eens opgeteld. Het korte artikel over zomer 2015 Zomer van uitersten, het langere artikel Van hittegolf tot zomerstorm, het artikel over de maand juni, het artikel over de maand juli en het artikel over de maand augustus.

Als het inderdaad een zomer van uitersten was zou je toch tenminste het woord “koud” toch wel een keer verwachten. Maar nee alleen het woord “vorst” schijnt nog OK te zijn en dan krijg je een formulering als: “koele dagen met vorst aan de grond” terwijl je in goed Nederlands toch echt zou verwachten “koude dagen met vorst aan de grond”. In het langere artikel van zomer 2015 wordt dan zelfs de vorst niet meer genoemd en alleen nog dat er “koele periodes” waren.

In een zomer die een tikkie aan de warme kant was met 17,5ºC tegen 17,0ºC in het klimatologisch gemiddelde zou je denken dat het OK is als de woorden hitte en warmte iets vaker voorkomen dan koud en zeer koud. “Koel” lijkt me meer een tegenhanger van “lauw” dus je begrijpt eigenlijk niet waar dat woord überhaupt voor nodig is in een zomer- of maandoverzicht. Als ik alles optel kom ik op:

  • hitte 14x
  • warm, warmte 26x
  • lauw 0x
  • koel 13x
  • koud 0x (!!!!!)
  • vorst 3x

Een tikkie sneu lezen we in het langere zomeroverzicht:

Het warmst deze zomer werd het op 2 juli in Maastricht: 38,2 °C. Deze waarde hoort bij de hoogste ooit gemeten in ons land en lag in de buurt van het nationale hitterecord van 38,6 °C, gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld.

Heerlijk waren de warme fasen van zomer 2015 en nu gaan we alweer zo’n heerlijk zonnige periode tegemoet. Maar het wil nog niet echt dramatisch anders (lees: heter) worden dan het mooie historische hittegolvenoverzicht op Wikipedia ons toont. In dit artikel schreef ik trouwens onlangs dat er in Midden-Europa wel iets aan de hand is maar wat?

Om het KNMI dan tenminste nog een hart onder de riem te steken kopieer ik hieronder tenminste hun eerlijke noemen van sommige koude koele episodes van zomer 2015:

Maar na de hittegolf werd het koel en wisselvallig met in de nacht van 9 op 10 juli zelfs vorst aan de grond in Twente. Dat was in ruim 30 jaar in juli niet gebeurd.

De laatste week van juli verliep uitgesproken koel. Augustus ging vervolgens weer op de zomerse tour. Rond het midden van de maand waren er een paar koele, natte dagen waarna het zomerweer nogmaals enkele keren kort terugkeerde.

Tijdens de nachten kon het regelmatig fors afkoelen door de combinatie van een droge bodem en de aanvoer van heldere, koele lucht. (juni)

Op 9 en 10 juli en ook de laatste dag van de maand koelde het tijdens heldere nachten flink af. Op KNMI meetstation Twenthe daalde de temperatuur aan de grond in de eerste twee nachten zelfs tot onder het vriespunt. Dit is zeer zeldzaam in de maand juli en was sinds 1984 niet meer voorgekomen. (juli)

Rond het midden van de maand was het aantal dagen bewolkt en regenachtig waarbij de temperatuur ruim beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar lag. (augustus)

Dat er behalve die dagen met vorst ook vele dagen waren met laagste minima of grondminima ooit maar dan net boven nul lezen we niet terug. Dat vele maxima deze zomer top 10 koud waren ook niet. Dat 17 augustus 2015 in De Bilt de koudste 17 augustus sinds 1901 was daarentegen kom je zelfs in het maandoverzicht niet tegen.

En het gekke is: als je echt in global warming gelooft als hard wetenschappelijk feit zou je juist verwachten dat we het woord koud vaker gaan zien in de toekomst. De aarde is tenslotte flink aan het opwarmen en dan zou je verwachten dat men een zomer die 0,5ºC warmer is dan 1981-2010 eigenlijk een “normale zomer” zou noemen in plaats van een “warme zomer”. En bij koude momenten zou je dan titels verwachten als “ondanks gestage geleidelijke opwarming toch kouder dan ooit gemeten” en “Zeer koude nacht in Twente verrast in opwarmende wereld”. Als je het nog nodig hebt om met evident gestuurd woordgebruik een bepaalde indruk te wekken kan het vertrouwen in deze klimaatwetenschap en de voorspelde verdere opwarming nog niet echt groot zijn. Wat jullie?

PS In de reacties mogen jullie meehelpen koele en koude feiten uit zomer 2015 nog even in herinnering te roepen.

 

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.