Zeker in Duitsland wordt ernstig gewaarschuwd voor ijzel. In Nederland kunnen we er ook niet lollig over doen. We hebben al een Jeep door het ijs zien zakken, op massacarambolages morgenochtend zit niemand te wachten. Dus kijk even mee.

Wat nu vanavond vooral opvalt is het flinke verschil tussen de buitentemperatuur op 2m versus de zogenaamde klomphoogte van 10cm. Wellicht denk je dat het niet meer vriest en hoef je de auto niet te krabben. Maar aan de grond en vooral in de grond is het flink onder nul. Kan ook zijn dat je wel een ijzellaagje van je ruiten moet krabben. Dan weet je genoeg natuurlijk.Je ziet hier vooral hoe het in de oostelijke helft van het land tot 1 uur ’s nachts zelfs op 2m vriest maar dat zegt dus niets. Ik verwacht inmiddels in het hele land vorst aan de grond.

Hier zie je dat het harmoniemodel berekent dat om 13uur de vorst in Oost-Groningen het land verlaat.

Om 5 uur ’s ochtends al begint het langs de hele westkust te miezeren. Rond 12 uur komt een tweede golf van iets meer neerslag het land binnen.

Overal valt meer dan 2mm, genoeg voor seen spekglad laagje. Boven de rivieren meer dan 5mm. Op het eerste gezicht denk je dan dat de problemen zich zullen beperken tot Friesland, Groningen en Drenthe en misschien nog Twente. Maar nee, lijkt me niet slim. Gewoon even je goed informeren voor je morgen op pad gaat.

PS Ik ga nu verder zeker niet het KNMI en andere weerdiensten voor de voeten lopen. Mijn specialismes zijn het weer in de skigebieden en de vorstperiodes in de Lage Landen plus en vleugje klimaat. Dus ik rond deze vorstperiode met dit bericht af en werk dan nog rustig door aan verzamelen van mooie plaatjes, verhalen, de uitslag van de Mpemba-wedstrijd en een welgemeend bedankje aan de donateurs. Fijne avond allemaal.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk. Heb nu snel tijd om te communiceren met de grote groep donateurs.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.

Categorieën: Gevaarlijk weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Kirsten_dl · 14 februari 2021 op 19:42

Na een winterprikje met enkele ijsdagen wordt het zweten en puffen komende tijd.
De warme winterkleren kunnen voorlopig opgeborgen.
https://postimg.cc/t7p5y5zS

Abdoe · 14 februari 2021 op 22:50

Dank voor de mooie berichten afgelopen periode. Kleine donatie gedaan voor de waardering. Hoop voor je dat velen volgen.

Aart · 15 februari 2021 op 09:16

Het viel vanochtend 7:00 uur reuze mee, eigenlijk nergens last van (route Zeewolde Utrecht).

Gesloten voor reacties.