Zeker in Duitsland wordt ernstig gewaarschuwd voor ijzel. In Nederland kunnen we er ook niet lollig over doen. We hebben al een Jeep door het ijs zien zakken, op massacarambolages morgenochtend zit niemand te wachten. Dus kijk even mee.

Wat nu vanavond vooral opvalt is het flinke verschil tussen de buitentemperatuur op 2m versus de zogenaamde klomphoogte van 10cm. Wellicht denk je dat het niet meer vriest en hoef je de auto niet te krabben. Maar aan de grond en vooral in de grond is het flink onder nul. Kan ook zijn dat je wel een ijzellaagje van je ruiten moet krabben. Dan weet je genoeg natuurlijk.Je ziet hier vooral hoe het in de oostelijke helft van het land tot 1 uur ’s nachts zelfs op 2m vriest maar dat zegt dus niets. Ik verwacht inmiddels in het hele land vorst aan de grond.

Hier zie je dat het harmoniemodel berekent dat om 13uur de vorst in Oost-Groningen het land verlaat.

Om 5 uur ’s ochtends al begint het langs de hele westkust te miezeren. Rond 12 uur komt een tweede golf van iets meer neerslag het land binnen.

Overal valt meer dan 2mm, genoeg voor seen spekglad laagje. Boven de rivieren meer dan 5mm. Op het eerste gezicht denk je dan dat de problemen zich zullen beperken tot Friesland, Groningen en Drenthe en misschien nog Twente. Maar nee, lijkt me niet slim. Gewoon even je goed informeren voor je morgen op pad gaat.

PS Ik ga nu verder zeker niet het KNMI en andere weerdiensten voor de voeten lopen. Mijn specialismes zijn het weer in de skigebieden en de vorstperiodes in de Lage Landen plus en vleugje klimaat. Dus ik rond deze vorstperiode met dit bericht af en werk dan nog rustig door aan verzamelen van mooie plaatjes, verhalen, de uitslag van de Mpemba-wedstrijd en een welgemeend bedankje aan de donateurs. Fijne avond allemaal.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk. Heb nu snel tijd om te communiceren met de grote groep donateurs.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.

Categorieën: Gevaarlijk weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Kirsten_dl · 14 februari 2021 op 19:42

Na een winterprikje met enkele ijsdagen wordt het zweten en puffen komende tijd.
De warme winterkleren kunnen voorlopig opgeborgen.
https://postimg.cc/t7p5y5zS

Abdoe · 14 februari 2021 op 22:50

Dank voor de mooie berichten afgelopen periode. Kleine donatie gedaan voor de waardering. Hoop voor je dat velen volgen.

Aart · 15 februari 2021 op 09:16

Het viel vanochtend 7:00 uur reuze mee, eigenlijk nergens last van (route Zeewolde Utrecht).

Gesloten voor reacties.