Het moest ervan komen en we hebben het nu: Code Rood. Nog niet eens zo zeer op basis van de sneeuwmassa’s maar natuurlijk vanwege de zeer harde wind samen met droge sneeuw die gaat stuiven. Het woord sneeuwduinen is genoemd.

Natuurlijk hebben we het op Wintersportweerman.nl al tijden in de gaten maar het KNMI kan volgens haar protocol pas 12 uur van te voren een Code Rood afgeven. Zeker is dat anders dan 1979 niet het hoge noorden de grootste problemen zal krijgen. Hier mijn bericht met de hoge resolutie prognose tot maandagochtend – ook rustig uitgelegd in video.

Wat is code rood precies?

Code rood (weeralarm): onderneem actie
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

En inderdaad. Afbrekende takken, ontwortelde bomen, vliegende dakpannen en dat samen met het slechte zicht door de sneeuw. In het zuiden ook hagel, korrelsneeuw en onweer. Enkel België lijkt veilig voor de al te harde wind. Het IJsselmeergebied, Noord-Holland en ook de kust van Zuid-Holland en Zeeland lijken mij de grootste probleemgebieden. West-Brabant kan daar nog wel bij.

Het systeem met de kleurcodes bestaat sinds 2010. En hier op deze pagina zie je alle jaren op een rij met alle codes die ooit zijn afgegeven. Mijn kennis bij het KNMI daarover:

Er werden daarvoor natuurlijk ook waarschuwingen uitgegeven, maar het was tijd voor meer structuur en uniformiteit. Er zijn nu richtlijnen en grenswaarden. Code rood is altijd in overleg met minister, minsterie(s), en weerbedrijven. Weeralarm is altijd een advies, geen bevel of verbod. Code rood betekent onwrichtende weersomstandigheden, dus denk na of je echt de straat op moet.Elke code rood wordt ook snel daarna geanalyseerd, en eventueel lessen uit getrokken, dingen aangepast. En jaarlijks een evaluatie van alle waarschuwingen, in overleg met stakeholders, risico-reductie-cyclus.

Nou mooi!

Misschien kan iemand Jarno’s bewering checken. Denk dat hij gelijk heeft!

Afsluitend nog even een overzichtje van hoe je ook kunt waarschuwen. Kijk zo’n KNMI is een serieuze club… die kunnen dat misschien niet doen. Maar toch. We hebben die ensembles niet voor niets! Klik op de screenshots van de berichten om ze te lezen….

25 januari 2021

27 januari 2021

29 januari 2021

30 januari 2021

31 januari 2021

1 februari 2021

Dit waren wat mij betreft de berichten die stap voor stap concrete dreigingen markeerden. Te vaak wordt er bij weer voorspellen gezegd dat je niet verder dan 3 dagen kunt kijken of tenminste dat je niet mag melden wat je daar ziet. Of als je het al meldt dan zeer vaag en niet met de geuren en kleuren van wat er echt daadwerkelijk misschien aan zit te komen. Als er in de krant staat “verhoogde terrorismedreiging volgende maand”, dan kijkt niemand vreemd op en is ook niemand boos als er uiteindelijk niets gebeurt. Maar als je op 25 januari meldt dat er voor het eerst een hele mooie winterinval wordt berekend….

Kraakhelder
Nu ja. Het zal allemaal wel. Met weer steeds meer koude winters in het verschiet de komende jaren als de klimaatcyclus weer omlaag gaat… vertrouw je dan gewoon maar op Wintersportweerman.nl. Minimaal elke winter zal ik mijn weermannetje staan! O ja, en surf eens door de homepage omlaag en zie dat er keer op keer op keer relevant nieuws is gemeld met een kraakheldere headline. Het was moeilijk de paar berichten hierboven eruit te vissen. Want ze waren allemaal goed. Clickbait werd er nog gekscherend gezegd. Nee dag voordag zoomen we in en zoomen we uit (helicopter view) om steeds duidelijker te zien waar het naartoe gaat.

Mea culpa
En dus ja op WIntersportweerman.nl is er dus ook zo iets als “mea culpa”. Gewoon met de billen bloot, of in een wak springen, als het natuurijs toch niet is gekomen. Of die hoed opeten…. wat nu dus even niet hoeft. Als weerman of eigenlijk als mens hoor je eerlijk te zeggen wanneer je ernaast zat. En dat hoort erbij. Beetje wishfull thinking is me niet vreemd. Maar me dunkt dat mijn waarde er juist is als het allemaal wel uitkomt. Ik ben blij dat Wintersportweerman.nl nu een platform is voor iedereen…. en niet voor de freaks. De bezoekersaantallen gaan door het dak….

De barrière die te slechten was, was 40.000 unieke bezoekers op een dag. Maar de 50.000 is al in beeld. Gisteren waren het er 49.216. Ruim 5 keer meer dan vorig winter en zeker 3 keer meer dan het oude record.

Actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles hierrr.

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Gisteren zeer veel maar ook vandaag weer. Dus die blokkeer je niet.

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Tije · 6 februari 2021 op 13:55

Ja, zat er dik aan te komen. Net even rondje wezen hardlopen maar met windkracht 4 op de dijk is het al flink koud. Morgen zou echt onverantwoord zijn, dus blij dat ik nu gegaan ben.

  Yellow snow · 6 februari 2021 op 15:44

  Ik zou het wel stoer vinden als Stephan kapitein nog wat van zich laat horen in deze tijden…

   Mario · 6 februari 2021 op 15:59

   Wil je best doneren maar loop onder bewind ga maandag eff met ze bellen komt goed jij ben de weer man van 2021

    Hajo · 6 februari 2021 op 16:14

    LOL

   Hajo · 6 februari 2021 op 16:15

   Yep. Kijk het eerste wat je moet leren in het leven is relaxed “mea culpa” zeggen. Nobody’s perfect!

Marie · 6 februari 2021 op 14:10

Wat fijn Hajo dat je steeds updates geeft. Superwintersportweerman imho. :-)!

  Hajo · 6 februari 2021 op 16:16

  Dank je! Tja ik ben 54 en dit is 42 jaar niet meer voorgekomen…. maar ben zeker van plan net als afgelopen winters en ook de goede van 2010, 2012 en natuurlijk ook weer de wintersport elke winter zo serieus en intensief op te pikken.

   Marie · 6 februari 2021 op 17:57

   Ik ben net 58…geboren in 1963, dus of ik wil of niet heb ik iets met koude winters te maken…Super ook dat de bezoekersaantallen hier weer zo goed zijn. Helemaal op jouw conto!

    Hajo · 6 februari 2021 op 18:13

    Het is niet “weer zo goed”. Ik hef hiervoor nog nooit meer dan bijv. 17.000 gehad op deze site. Op sneeuwverwachting.nl was het 25.000. Nu dus al het dubbele van dat. Daarmee zie ik ook echt beter waar vraag naar is… en kan ik daar beter op mikken. En natuurlijk ben ik zelf dol op extreem weer en schaatsen. Ik baal echt een beetje dat ik het niet ga meemaken. Hier in Oostenrijk al even geen sneeuwval meer gezien.

Kirsten_dl · 6 februari 2021 op 15:45

https://postimg.cc/w14LVKKW

  Tjeerd · 6 februari 2021 op 18:31

  Mooie foto Kirsten, maar wat moeten we daar mee?
  Holland is het schneeloch de komende tijd.

Januski · 6 februari 2021 op 16:39

Bizar Hajo. Heb al een paar keer een donatie gedaan.. omdat je die verdien.. ben het niet overal mee eens.. maar die passie die je nu laat zien.. daar ben je groot mee geworden.. gewoon het weer voorspellen.. blijf dit doen..

  Hajo · 6 februari 2021 op 17:31

  Dank je. Ja ik zit op een goed spoor nu. Kan ik wel wat mee de komende winters. Het zal wel richting (winter)abonnementen etc gaan. En je hoeft niet overal te koop mee te lopen. Er moeten gebiedjes blijven (“en alleen de vogels vliegen van …. worden niet neergeschoten worden niet teruggefloten”) waar mensen niet met politieke sores worden geconfronteerd. Misschien is WSWM juist zo’n plek en hoef ik me daarvoor niet te schamen. En is het dus juist wel ethisch om tenminste hier bij die leest te blijven.

Tjeerd · 6 februari 2021 op 18:28

Mooi dat je ook het Weercafe op FB hebt ‘ overgenomen’ Hajo.
Super berichten van jou! Ga zo door!

  Hajo · 6 februari 2021 op 21:13

  Ja ik dacht zelfs dat er meerdere beheerders op zaten maar dat was niet zo. Mijn idee, mijn ding. En straks inderdaad maar weer die zaaltjes langs!

Gesloten voor reacties.