Helga van Leur deed gisteren iets goed, iets een beetje jammer en  iets ook “een beetje dom”. Erg goed was dat ze bovenstaande foto van een shelf cloud van onze weerman Jeroen oppikte in het RTL Weer. Een beetje jammer was dat ze als Twitter-adres aangaf @WeermanJeroen in plaats van het werkelijke @weerman_Jeroen. “Een beetje dom” was dat ze zich ervoor liet lenen om bij Umberto Tan in RTL Late Night uitleg te geven aan het schandalige rapport over ons toekomstige klimaat dat het KNMI gisteren de ons kikkerlandje in slingerde. Ik zeg er weinig over behalve dat algemeen bekend is dat klimaatmodellen totaal waardeloos zijn wat regionale neerslagverdeling betreft en dat de Oostenrijkse zusterorganisatie ZAMG afgelopen herfst nog ruiterlijk erkende dat klimaatmodellen zelfs falen met het berekende toekomstige temperatuurverloop (zie mijn artikel van toen).   

Deze tweet zegt het verder ook wel. Die Amerikaanse TV-host heeft nog veel meer aardige tweets over klimaat. Kijk zelf maar. Afsluitend moet ik nog even kwijt dat ik het KNMI ernstig verdenk van opzichtige propagandatechnieken als het precies goed timen van de release van zo’n persbericht met zo’n titel. Na een zachte winter en nota bene op een dag met overmatige regen en code geel. Nu ja het leuke is weer… het hilarische…. dat ze zich ook bezondigd hebben aan het e-woord. En daarmee sta je lelijk in je hemd als straks zou blijken -0 wat mijn best guess is van wat ons te wachten staat – dat er in de komende twintig jaar minstens vijf elfstedentochten zullen komen en dat we in die periode een winter gaan krijgen die 1963 in de schaduw stelt.      

mazzelen

 

Jeroen berichtte gisteravond al over de komende twee dagen die bar zullen zijn in Nederland. Op dit moment zit het zuiden van Nederland dik in de regen terwijl wij hier in Noord-Holland nog een mooi weertje hebben. Vanaf de 30e zou het wel eens een hele fraaie serie dagen kunnen worden met oplopende temperaturen en met overal om ons heen in Europa dikke regen maar Nederland en België zo goed als droog en tamelijk zonnig. Dat kan natuurlijk niet lang goed gaan en dan heb je zo rond 5 juni zeker weer een dikke klap onweer om de spanning uit de lucht te halen. Als “hooikoortslijder” ben ik daar altijd ernstig mee in mijn nopjes… 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

31 reacties

Gesloten voor reacties.