Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Knetterkoud of kwakkel, de strijd voor het verdere verloop is los gebarsten!

check ook eens

87 Reacties

 1. Maarten schreef:

  Mooi geschreven jorne. Heb het al eens eerder gezegd: met winterweer in de ll moet je heel voorzichtig zijn in je voorspellingen. Frederic zei dat ook regelmatig. Ook al geeft de pluim met veel zekerheid winterweer aan op 120 uur, er moet maar 1 laagje blijven hangen of onstaan in de koude bovenlucht op de verkeerde plek en je bent gezien.
  Vind het mooi hoe jij dat hier weet te omschrijven. Laagje blijft hangen en weg feest.

  • Jorne schreef:

   Ik weet het, het blijft gewoon een superkwetsbaar iets omdat er zoveel factoren op hun plek moeten vallen. Ik heb dan ook geen extreme uitspraken gedaan die nu niet waar gaan blijken geloof ik, maar soms is het moeilijk om je enthousiasme binnenboord te houden haha

 2. Marcel H schreef:

  En we zijn van die vermaledijde 0 af qua Hellmannetjes!

 3. maarten schreef:

  Wat lekker beschreven weer Jorne.
  Alsof je het gewoon uit je mouw schut.
  Het KNMI geeft voor dinsdag 70% kans op sneeuw als dat zo is dan ben ik benieuwt waar het dan gaat vallen.
  Kan jij Jorne zondag of maandag al een inschatting maken mocht het zo ver komen.
  Maar eerst de jisvloer aan dikken.

 4. Piet schreef:

  Hier richting Heerhugowaard nog helemala geen ijsvloer

 5. Ab schreef:

  ICON vanmorgen nog mee gaan met EC op 120h vooruit maar komt nu in de 6z run niet verder kijkend dan 120h vooruit wel weer met stuk betere kaarten en laag dat dieper duikt tot de MZ en hogedruk ook sterker ten noorden van de LL op vijf dagen vooruit.
  Tja het worden spannende runs komende dagen omtrent die laag of ie wel helemaal duikt (winterweer) of maar voor de helft (kwakkelweer) 😉 Nog niets beslist…..

 6. Hans schreef:

  Waar het bij EC 0z volgende week zaterdag fout gaat, idem bij ICON 0z, houdt GFS het spannend omdat het Hoog wegzakt over de LL. Vanaf zondag de 27e dan een WC…………. ECHTER, eerst maar profiteren/genieten van komende week………….. REMEMBER, de eerste dooiaanval slaagt meestal niet 😉

 7. Hans schreef:

  Daarentegen STEENKOUD in de Alpen!!

 8. Jan Feyaerts schreef:

  Vanmorgen de eerste keer het sneeuwkanon aangezet.
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/WP_20190119_09_24_52_Pro%5B1%5D.jpg
  Toen pas dauwpunttemperatuur die laag genoeg was.
  Nu de parasol er over om het te houden.
  Hopelijk blijft het lang genoeg koud voor een mooi sneeuwdekje.

 9. Roy schreef:

  Haha mooi! 🙂 Wil je er een sneeuwpop van gaan maken straks?

 10. kristof schreef:

  @jarno Zie dat de opbouw groenlandhoog moeilijk word en de straalstroom lijkt te versterken heeft dat te maken met herstel poolwervel al?

 11. Remko schreef:

  Als er inderdaad een sneeuwdek komt dan zal de vorst verscherpen en wordt de slagingskans van een omslag kleiner. Zet de winter zich vast dan zijn er wel drie of vier pogingen nodig en die zie ik niet in de kaarten. Europa is straks te wit en te koud.

  • kristof schreef:

   @Remco idd eens afwachten wat dat lagedruk dinsdag zal achterlaten.Woon aan de kust Heist dus verwacht er niet veel van maar binnenland zit goed voor goud.Ps gfc langere termijn groenlandhoog met lagedruk zakkers nog niks beslisd dus.

 12. Mark (Breda) schreef:

  Het wordt komende dagen retespannend. Gewoon hard duimen en dan hopen dag we aan de goede kant van de systemen terecht komen. Het zijn de details die het maken. Per run ligt het anders dus eigenlijk heeft diepe analyse van een run geen zin. De trend tussen modellen en ook opeenvolgende runs geeft de beste kansverhouding.

  En natuurlijk een beetje hopen en nog harder duimen. Kaarsje aansteken en wat extra hard blazen in westelijke richting. Tegengas tegen de WC geven.

 13. Koninks schreef:

  Wie weet wat een goed weerstation is voor bij huis?

 14. Geert schreef:

  Ai ai ai…het zal toch weer niet waar zijn! Die LL zijn toch een moeilijke hap hoor om wat bestendig winterweer te af te leveren.

 15. Henrik schreef:

  Vanaf de 26e is de onzekerheid enorm groot en kan het alle kanten uit. Het kan dus vriezen of dooien zeg maar. Er zijn nog genoeg leden die voor winter gaan maar natuurlijk is het stukken minder dan gisteren. Duimen maar! Bijgaand de pluim voor de Bilt van GFS06Z vandaag.

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-3.JPG[/img]

 16. Daniel (Heerhugowaard) schreef:

  Ik denk dat de verwachte sneeuwval een gunstigere uitwerking gaat hebben dan de modellen nu berekenen. Hoe meer “kou er in de lucht zit” door de extra dalende temperaturen boven de gevallen sneeuw, des te lastiger wordt het voor de dooi(emus) om invloed uit te oefenen. We houden nog steeds goede hoop! (althans ik wel)

 17. Spyfromthesky schreef:

  De titel met de strijd voor het verdere verloop vind ik wat te vroeg. We zijn amper nog begonnen. Als deze titel a.s. dinsdag zou zijn geschreven, dan was het mijn inziens meer recht doen aan. Voor de rest prima geschreven.

  Elke goede winter met een goede vorstperiode die had te maken met op een zeker moment erg onzekere factoren. Zo kan een kleine dooiaanval soms leiden tot heftiger en langdurige vorst. Vaak zijn het soms kleine ontwikkelingen die niet zo lang te voren te zien waren.

  Het zal altijd om het randje zijn of we erop blijven of er niet af vallen. Geografisch gezien met de L.L. zelf letterlijk.

  Maar vandaag op zich lekker weer. Een zonnetje erbij is toch prima. En dit mag van mij wel een paar weken aanhouden.

  Spyfromthesky (Arnold)

 18. Remko schreef:

  Als ik de pluim van de ijsaangroei zie, dan is dat zeer matig. Max 5 cm maar wel tot begin februari. Koudkwakkelen? Ik weet het niet. Een echte dooiaanval staat er niet op stapel daarvoor is meer voor nodig. Het probleem is de kans op sneeuw dinsdag en komend weekend. Dus bewolking en getemperde temperaturen. Maar gaat het opklaren dan als snel weer matige vorst hoor. En het is nog tamelijk vroeg in de winter. De MZ depressie komt er, nu het Scandihoog nog.

 19. Martijn sonnenberg schreef:

  De avondruns staan voor de deur, ben benieuwd. Tot een 2 dagen geleden was EC heilig overtuigd, en ik ben dit seizoen zeer te spreken over de betrouwbaarheid… Nu hopen dat ze het toch ook eens mis hebben 🙂
  over enkele uren weten we meer, ICON vangt inmiddels aan, maar is nog niet bij de kritieke fase aangekomen

 20. Hans schreef:

  UKMO was vanmorgen oke, hierna wordt het spannend allemaal……

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/UW144-21-19-1-2019.gif[/img]

 21. Hans schreef:

  Pluim oost NL kou (moyenne) iets getemperd t.o.v. vorige run maar nog steeds acceptabel

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_7_52_1__png-19-1-2019-oost-NL.gif[/img]

 22. Hans schreef:

  Lage zonne-activiteit, SSW……….. zou toch (VOORAL NU) eens goed moeten komen met de LL-WINTER!

 23. Hans schreef:

  Voor de liefhebber: Der Weiße Ring …. NLers ??
  https://vorarlberg.orf.at/news/stories/2959587/

 24. Hans schreef:

  Zo’n pluim willen we graag zien…….

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___87_6_41_8__png-Chicago-19-1-2019.gif[/img]

  Maar helaas…………deze is van Chicago…….dan weet je het wel…………………

  • Jeroen schreef:

   tja, maar ook al komt er zo’n pluim voor NL, zegt helemaal niks, een dag later of soms nog dezelfde dag is ie weer compleet anders en de volgende dag weer….etc etc, wat voor waarde moet je daar nou aan hechten? Iedereen die deze site een beetje volgt moet dat toch zo langzamerhand eens inzien?! (de welbekende dode mus). Pluim is mooi: iedereen in hosanna stemming, pluim is slecht: iedereen aan de antidepressiva en dat binnen 24 uur. Tis allemaal wat….

 25. Hans schreef:

  Aaiiiii UKMO gaat (neigt) overstag op 120h en volgt ICON…….dat is niet best helaas

  • Hans schreef:

   Op 144h lijkt UKMO te twijfelen wat te gaan/moeten doen. Lijkt veel op ICON 129h.
   Zal wel een “gevecht “worden (niemandsland). Spel nog lang niet gespeeld….

 26. Stefan Kaptein schreef:

  Komt ie weer……de warme lijntjes.

 27. winterkoning schreef:

  Kansen op winterweer vandaag zeer aanzienlijk verslechterd in de modellen. Knabbel en babbel hebben vandaag heel wat van de winterkansen afgesnoept helaas.

 28. Der krelis schreef:

  Morgen of morgen zeggen de modellen dat de ballen uit je broek vriezen…..
  Ik heb er nog steeds vertrouwen in

 29. winterkoning schreef:

  Ook in de gfs 12u oper is het winterweer op lange termijn vakkundig weggepoetst. Zelfde beeld gaan we vanavond ook in EC zien. Barometrisch geen goede setting voor structureel winterweer.

 30. winterkoning schreef:

  Einde run gfs 12u oper zijn er wel patronen zichtbaar die kunnen leiden tot wel een structurele wintersituatie. Druk op zowel de pool als in Scandinavie stijgt. Winterkoning ziet hierin wel mogelijk serieuze winter kansen. Voor de korte en middellange termijn eerder wat vuil winterweer met sneeuwkansen en voornamelijk lichte vorst. Daarna opwarming. 2e week februari mogelijk wel barometrisch een kansrijke setting. Uiteraard UGB en dus onbetrouwbaar.

 31. Mark (Breda) schreef:

  Nondetju. Het zal toch niet. Nu al een dode mus…

  Op zich zou een lange periode van kwakkelwinter en daarna een fikse koude uithaal een mooi scenario zijn voor een echt wintergevoel.

 32. Remko schreef:

  Ik hecht niet zo veel waarde aan de GFS runs. Dinsdag is al weer onzeker qua trekrichting. Sneeuw verwachting is now casten wordt vaak gezegd. Voorlopig blijven we deze week in de winter. Medio van de week zien waar het op uitloopt. Morgen eerste ijsbaan open?

 33. Ab schreef:

  GFS pluim van 12z voor De Bilt (miden NL toch weer kouder dan de 6z pluim van GFS. Met nu opnieuw net als bij de 00z run ENS overdag lange tijd rond of iets boven het vriespunt. En bij de 12z pluim pas vanaf 25/26 januari toenemende onzekerheid en spreiding van de lijntjes.
  Nog niets beslist of de echte winterkou wel komt of niet en het bij kwakkelweer blijft.
  https://www.mupload.nl/img/58h8x64mqsz.gif

 34. Henrik schreef:

  Wat na de 25e gebeurd is gewoon nog geen peil op te trekken, de pluim waaiert alle kanten uit, enorme onzekerheid. Het gemiddelde voor de Bilt is gewoon nog blijvend koud met behoorlijk wat ijsdagen. Blijft lekker spannend zo, meestal winnen de warme opties hier maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn.

  Ensemble de Bilt:
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-4.JPG[/img]

  Almelo:
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture2.JPG[/img]

  Maastricht:
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture3.JPG[/img]

  Er is zeker nog niks beslist en gemiddeld genomen ziet het er nog goed uit.

  • Ab schreef:

   Viel mij ook op Henrik, het waaiert idd alle kanten uit en springerig dat ze zijn de modellen en pluimen oa GFS. Nee nog lang niets beslist

   • PChico schreef:

    Is de enorme spreiding normaal of heeft de SSW hier ook invloed op?
    Ik heb in ieder geval het zekere voor het onzekere genomen: de schaatsen zijn geslepen!

 35. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Vandaag weinig tijd gehad maar alle modellen trekken toch naar Ec dit keer! Blijft bij een winterprik voor de ll ,helaas

  • Henrik schreef:

   Die conclusie is nog wat te vroeg denk ik Ron, de onzekerheid is toegenomen, maar dat het bij een korte winterprik blijft durf ik nu nog niet te zeggen. Er zijn ook lijntjes die richting de -15 gaan:-)

   • Hans schreef:

    Vwb het laatste: 1 richting -15 maar ook 1 richting +10.
    Ben al lang blij dat gemiddelde iets is gezakt 🙂

    • Henrik schreef:

     Klopt maar geeft alleen aan dat het nog lang niet zeker is dat het bij een korte winterprik blijft:-)

     • Remko schreef:

      Is het niet zo dat bij het berekenen van een mediaan je 20% van de uitersten weg filtert? Bij 50 scenario’s betekent dit dat er slechts 30 in het midden overblijven. Als je dit doet, houden we licht winters weer. En een W circulatie over de koude Britse Landerijen warmt niet zo erg op. Noordzee tussen ons in is niet zo breed. Maar mogelijk zien jullie dit als psychologie van de koude grond. Past wel in deze dacht ik.

 36. Hans schreef:

  Pluim oost NL (moyenne) stukkie kouder idd t.o.v. vorige run vergelijk pluim boven 16.13 uur.

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6.7_52.1_.gif.png[/img]

 37. Hans schreef:

  EC op 144h weststroming……

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Ja Hans waren we al bang voor Ec consistent en geen winter in de ll.Zonde deze gemiste kans zeg!!!

   • Henrik schreef:

    Consistentie EC zegt niet zoveel, EC gaf afgelopen dagen juist consistent winterweer

    • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

     Ja Henrik snap ik maar de kaart en liegen niet helaas .Zou het ook heel graag anders zien.Ec word hem gewoon niet.

     • Henrik schreef:

      Nee, kaarten laten zien wat ze laten zien:-) Maar ik bedoel dat ook al is de oper nu 2 dagen consistent wil dat nog niks zeggen of dit werkelijk uitkomt. Daarvoor moet je breder kijken denk ik en ook naar het ensemble. Die laat duidelijk zien dat het nog niet gedaan is (EC ensemble weten we uiteraard nog niet)

   • Koninks schreef:

    Ron we hebben nu toch lekker winter. Ec gaat morgen/overmorgen weer voor koud weer na een paar goede nachtvorsten hier nu al -3/-4

 38. Ab schreef:

  Ook de EC 12z run wordt het hem niet omdat de depressie voor de helft weer blijft hangen tussen Ijsland en Noorwegen in. En dat wakkert de depressies aan ten NW van de LL op 144h vooruit. Met dan een zuidwestenwind tot gevolg

  • Henrik schreef:

   Klopt, door dat laag komt de WA niet noordelijk genoeg en zakt die weer in. Depressie trekt naar Noorwegen, wij komen in de WC. Straks de pluim maar bekijken.

   • Henrik schreef:

    Op 168h zitten wij met ZW winden/walmen, verre van winter dus. Aan de grond dan een graadje of 8 lijkt het op (op 1500m is het boven 0). Dit is wel een bloedbad dan zeg, 2 dagen geleden gaf EC nog een ijsdag op dit tijdstip. Hoezo consistent?

    • Henrik schreef:

     Lang duurt dit gelukkig niet, op 192h zitten we in de noordweststroming en lijkt een nieuwe poging tot rugvorming op de oceaan. Heel zacht is het dan niet, koud ook niet

 39. Roge Haan schreef:

  Wind om de zuid, in vakjargon een ‘stinker’. Wind zal eerst moeten gaan ruimen voor prolongatie echte winterkou. Eerst eind januari eens afwachten.

 40. Hans schreef:

  Is geen wind uit Z maar uit west. Depressie t.h.v. Ierland zakt als een baksteen, de redding misschien? Wond drasot naar Noord op 192h

 41. Jannes schreef:

  Heren, hoe komt het dat gfs structureel zoveel hoger zit? Afgelopen nachten al, toch wel kouder dan die -3 van de pluim eigenlijk… Iig hier in het zuidoosten!

 42. Snowfever schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20190119_124857.jpg

  Wij hebben vandaag een heerlijke dag in Winterberg achter de rug! Pakken wat je pakken kan….Het kan zo weer anders zijn!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.