Gaan de Lage Landen dit dinsdag weer meemaken? Het zal zeker spannend worden en waar je woont gaat ook nog verschil maken. Dat we in een winterse periode zitten is zeker, geniet ervan!

Kijk maar eens naar de heerlijke minima in Nederland vanmorgen! Iets “warmer” dan ik had verwacht maar het mag de pret niet drukken. Hier op de Penningberg vanmorgen een frisse -9. Na de weerberichten lekker de piste op zodra de ijzige bovenlaag al wat is los geschraapt. Ja weerberichten, want zo komt er nog een apart Alpenbericht!

We pakken direct de sneeuwkansjes beet want die zitten er nog steeds mooi in. Gister zagen we het EC en GFS, die zijn praktisch hetzelfde gebleven. GFS laat de warmere sector midden in het front iets langer volhouden waardoor het westen van het land met natte sneeuw/regen zit. EC doet net als gister alles sneeuw en heeft zelfs weer wat meer berekend.

We keken ook naar de middellange termijn modellen ARPEGE en ICON, respectivelijk de Franse en de Duitse weerdienst. ARPEGE was gister vrij slecht wat betreft de sneeuw maar is vanmorgen wat bij getrokken met meer sneeuw en minder regen. ICON nog steeds op ramkoers met zo’n 5cm sneeuw voor heel de Benelux. concluderend; de sneeuwkansen zijn wederom iets toegenomen.

Maar willen we die sneeuw wel? Want met de komende 3 nachten zal er toch op veel plekken wel een ijsvloertje ontstaan zijn die we graag willen behouden. Zoals we weten is sneeuw geen bevorderend goed voor strak schaats ijs.

Maar is het nog wel nodig allemaal? Mijn ozo geroemde EC geeft er wederom de brui aan vanmorgen… Een deel van het laag wat naar de Middellandse Zee had moeten zakken blijft een beetje onhandig hangen waardoor de rode pijl van hogedruk invloed gestopt wordt. Geen bevoorrading voor ons mogelijke Scandihoog dus.

En dat zien we gelijk terug in het gemiddelde van het hele Europese model. Het voelt toch een beetje als een mes in m’n rug dit. Zolang ging het goed, consistent en het kwam ook daadwerkelijk uit, kijk maar naar de komende winterse dagen. Maar nu ineens als het echt moet gebeuren het opgeven. Pluim zal wel minder zijn nu ook. Het KNMI beseft het ook en lijkt net als ons toch lichtelijk verrast, dit zeggen ze in hun meerdaagse:

 Gezegd moet worden dat deze run een veel grotere spreiding in aanvoerrichtingen berekent dan zijn voorgangers. Kortom de onzekerheid is veel groter geworden en de mogelijkheid op een bestendig weertype is veel kleiner geworden.

Ze houden de kans op een aanhoudend koud en wisselvallig weertype vrij groot op 60%

Tja, niet wat we willen zien. Het blijft een termijn van 6 dagen dus nog allerminst beslist, kijk maar eens mee naar het GFS.

Kijk eens wat schitterend! Niks geen laagje dat in de weg ligt, gewoon dikke hoge druk opbouw ver ten noorden van ons. Oke ik geef toe, het is het springerige creatieve GFS, maar het is wel erg goed voor m’n humeur.

Met dit als gevolg en ook daarna aanhoudend kouder met duikende laagjes en een machtig hoge druk gebied wat zich verplaatst tussen Groenland en Scandinavië.

Lekkere middagtemperaturen van -8 hoor. Dan moet je gewoon met je wintersportoutfit over straat. Thermokleding onder je kantoorkloffie.

Het ensemble voor De Bilt dan ook een stuk beter dan de pluim van het EC. De hoofdrun natuurlijk wel een uitbijter maar ook het gemiddelde blijft onder 0. Alleen de controle run en een handjevol andere members gaan mee met EC dus voorlopig is het GFS tegen EC. De afgelopen dagen had ik een zeer duidelijke voorkeur voor EC omdat: consistent, vroeg op het goede spoor en niet springerig. Dat is eigenlijk allemaal verdwenen na de ommezwaai van gisteravond. Alleen de consistentie lijkt nu weer op gang te komen maar dan met het antiwinter scenario.

Daarbij krijgt het Amerikaanse model nog steun van de in mijn ogen minder presterende UKMO en GEM modellen. Maargoed alle hulp is welkom op het moment! Ik maak nog even geen keuze voor wat het gaat worden na de 25e. Eerst nog maar even winteren en vanavond kijken we opnieuw naar de runs!

Categorieën: Lage Landen

Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

87 reacties

Gesloten voor reacties.