En wederom heb ik een heerlijke openingskaart. Nee geen dauwpuntstemperatuur, geen gevoelstemperatuur, gewoon de 2m meethoogte temperatuur. Tot -9 op de stranden en zeer strenge vorst in de hogere delen van de Benelux. Het EC bezorgt ons wederom een prachtrun!

Die konden we namelijk wel gebruiken want het GFS kwam zoals we hierboven zien vanavond met lente op de langere termijn en viel een beetje tegen. Achja zoals Hajo vanmorgen in zijn videobericht al noemde, aan alle leuke dingen komt een einde.

Maargoed het EC dus weer geweldig, daar focus ik vanavond lekker op omdat m’n humeur gewoon opperbest is! Hierboven de entree van de kou door het hoog wat ook een goeie verbinding houdt met het Russische hoog verweg in het oosten, dat betekent constante aanvoer van kou.

Op zondag lokaal al de eerste ijsdag in de Lage Landen maar in het oosten dan al bar en boos! Kiev richting -20 en miljoenenstad Moskou naar -25 (!) Laten we hopen dat iedereen zich er op voorbereid en een warm plekje opzoekt! Tegelijkertijd is Ijsland zo goed als vorst vrij, knotsgek! Ying en Yang heh…

Op hetzelfde moment raakt de gehele Balkan en Griekenland ingesneeuwd door een depressie die daarvoor de Italiaanse binnenboog van de Alpen heeft voorzien van sneeuw. Extreme tijden!

Over die Italiaanse binnenboog gesproken, de dump van vanmorgen staat er nog netjes op, bijna een meter aan kurkdroge sneeuw!

Terug naar de Lage Landen waar het zondag allemaal echt begint. Het EC rommelt vanavond wel een beetje met bewolking/helder dus de ijsdagen worden iets nipter dan in andere runs. Ik zeg trouwens dat het zondag pas echt begint maar vandaag zag ik eind an de middag nog steeds hier en daar ijsvloertjes dus we hoeven zondag waarschijnlijk niet vanaf 0 te beginnen. In de nachten wel gewoon consistent matige vorst!

En wat er dan vanaf dinsdag gebeurt… De surprise zal er al vanaf zijn want het staat ongetwijfeld ook in m’n titel… Maar met deze extreem koude bovenluchten van -17 die opgesloten raken boven West Europa… Krijgt oostelijk Nederland volgens deze run te maken met een heuse KOUDEGOLF! Dank Leo voor de oplettendheid. Ik citeer het KNMI:”Zoveel kou komt in ons land maar weinig voor”. De laatste keer is alweer 6 jaar geleden.

Dankzij het KNMI ook gelijk maar de definitie van een regionale koudegolf: Een koudegolf is een aaneengesloten periode van minstens 5 ijsdagen, waarvan 3 dagen met strenge vorst. Helaas staat ie er nog niet op voor De Bilt maar wie weet wat nog komt in deze gekke tijd! Die 5 ijsdagen halen we wel, en hierboven ook 3 nachten met strenge vorst voor het oosten. Het zou toch wat zijn zeg… En dat in maart!

Heel het boeltje van oostenwind wordt nog eens aangezwengeld door een depressie uit het westen die ook nog eens voor een sneeuwbom in Noord Spanje zorgt…

De run wordt afgesloten met vorst maar een dooiaanval ligt wel op de loer voor de Franse kust. Wat daarmee gebeurt in deze berekening zullen we nooit weten maar met een beetje Postma Doctrine zou deze ook nog eens worden opgenomen in de zuidelijke straalstroom waarmee de wind opnieuw naar oost gaat. Wat een ongelofelijk leuke run!

Wat gaat er dan mis in het GFS vanavond? Een kleine depressie piept tussen de hoge druk door en zet de UK in de sneeuw maar zorgt voor ons dat de koudste lucht noordelijk aan ons voorbij gaat. Juist die lucht die vanavond in het EC de koudegolf veroorzaakt! Het vervolg van GFS zoals we eerder zagen lente dus duimen we deze run weg en tekent iedereen voor EC 🙂

Hoewel iedereen… De Alpengangers die toch liever iets vriendelijkere temperaturen hebben zullen op hun tanden moeten bijten deze voorjaarsvakantie. K-k-koud wordt het! In beide modelruns.

In EC wel mooie sneeuw voor een groot deel van de Alpen, dit hangt weer samen met die sneeuw in Noord Spanje. Op deze kaart wederom de stranden van Marseille onder een laag sneeuw, net als dat ik 2 dagen geleden al eens riep. Wie weet… Zou een stunt zijn!

Afsluiten doen we met deze schitterende pluim voor Twente. Wat een knaller voor in maart. Ook mooi de zeer nipte koudegolf te zien, hij staat ten slotte ook pas voor de eerste keer op de kaarten heh. Vanaf 5 maart wel verzachting maar dat is nog zo ver weg, wie weet verandert het nog wel, ik zet m’n elfstedentocht geld op 1 april! Goed, nu eerst volop genieten van de komende periode!

Nog eentje dan! Geen commentaar nodig denk ik.

 

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

66 reacties

Gesloten voor reacties.