Oh wat een bijzondere tijden zijn het. De meteorologische lente begint vandaag, maar daar valt op weergebied amper wat van te merken. Het is koud, wat zeg ik: ijskoud. En de wind giert hier langs mijn huis dat ik er deze nacht zelfs wakker van ben geworden. Je weet dat mijn huis bovenop een heuveltop in in het Vlaams-Brabantse Meensel-Kiezegem staat. Langs de oostzijde ligt er een maisveld dat nu uiteraard onbegroeid is. Volledig vrijspel dus krijgt die gure ooster. 5 à 6 Beaufort op de meeste plaatsen in de Lage Landen momenteel. Op Texel gaat het zelfs richting de 8 Beaufort. De windwakken in het ijs zullen op deze manier niet dicht geraken, zoveel is duidelijk. Maar met lente of herfst heeft het niets van doen. Nee, enkel met winter! Wie nu al op het puntje van zijn stoel zit om meer te weten te komen over het Alpenweer moet nog even geduld hebben tot later deze voormiddag. Want er valt zooo veeeel te vertellen over het weer dezer dagen. Zo zouden we het ook nog kunnen hebben over de sneeuwjachten op de Britse Eilanden bijvoorbeeld. In feite zou ik vandaag aan de lopende band berichten moeten liggen tikken. Ik beperk me in dit bericht even tot de Lage Landen en laat Hajo iets over de Britse Eilanden typen (lees zijn verhaal over the Beast from the East hier), want er is goed nieuws. De schaatsperiode wordt met een paar dagen verlengt!

 

Het ijs dat er al ligt (op de windwakken na dus) blijft nog even aangroeien, want ook vannacht heeft het weer op uitgebreide schaal matig gevroren.

En dat bij die wind. Amai. Gevoelsmatig liggen de temperaturen dan ook ver onder nul. Een paar collega’s van me zijn met een groep 17-jarigen op natuurtrektocht in de Ardennen waarbij ze ’s nachts buiten in tenten overnachten. Dat wordt een trip die ze niet meteen gaan vergeten.

Bovendien sneeuwt het er momenteel lichtjes. Een allereerste dooiaanval is dat. Maar geen paniek voor de schaatsers onder ons. Verder dan de Ardennen geraakt dit eerste sneeuwfrontje niet. Het is zelfs al bijna helemaal verpietert. En nu we het toch over schaatsen hebben …

… ja, natuurlijk gaan we kijken hoe dik het ijs al is!

Gisterennamiddag heb ik met mijn dochters precies hetzelfde gedaan. Op de grote visvijver bij mijn ouders in de buurt was het duidelijk te onveilig om op het ijs te gaan. Maar op dit ondiep ding helemaal geen probleem. Langs de schaduwkant was het ijs zelfs bijna 10cm dik. Mijn dochters vonden het helemaal geweldig. Het was de eerste keer voor ze dat ze bewust op een bevroren vijver gestaan. Straf dat er niet meer mensen waren die hetzelfde probeerden. Een gevolg van onze overgereglementeerde samenleving? Ik denk het wel.

Wij vonden het in ieder geval fantastisch! Let wel, ik doe hier geen oproep om gevaarlijke dingen te doen. Blijf vooral je gezond verstand gebruiken!

Hoe zit het nu met die dooiaanval waarbij we vanaf het weekend afscheid gingen moeten nemen van de winter? In feite wordt die zo goed als helemaal afgeslagen! De uitkomst van het Amerikaanse weermodel leg ik dan ook bewust naast me neer. Daar gaan de temperaturen zaterdag al dik in de plus. Nee, bij sneeuwsituaties kijken we best naar het weermodel van de Duitse weerdienst heb ik in de jaren ’90 van Vlaamse weerman Eddy De Mey geleerd. Hier zien we een bijzonder fraaie weergave van wat er morgen precies gebeurt. Vanuit het zuiden komt er een flux van zachte lucht op gang. Richting de Lage Landen, maar in feite wordt die naar het zuiden van de Britse Eilanden afgebogen. Daar mogen ze zich opmaken voor weer heel wat nieuwe sneeuw. Wij ook? Nee, niet echt … of toch althans veel minder. Enkel op een hoogte van 1500m (850hPa) zien we dat de zachte lucht even tot in België geraakt vrijdagvoormiddag. Maar daaronder blijft de koude lucht aan het aardoppervlak plakken. Sterker nog, de zachte lucht op hoogte wordt zelfs terug verdreven omdat de arctische lucht via Bordeaux om die zachte lucht heen kronkelt. Het zou dus kunnen dat er van over Frankrijk eerst wat aanvriezende regen binnen schuift, maar die gaat sowieso in sneeuw overgaan. Waarom spreek in nu over België en niet over Nederland? …

… Omdat het heel goed mogelijk is dat de sneeuw niet tot in Nederland geraakt! Daar blijven ze dan aanhoudend in de vrieslucht zitten. Volgens het Duitse weermodel ligt de sneeuwzone vrijdagavond nog altijd maar over het Franstalige gedeelte van België …

… en is dat vrijdagnacht  maar maximum tot Vlaanderen opgeschoven! Daar verpietert het front dan helemaal.

Vrijdag wordt dan ook nog een echte ijsdag ten noorden van de Belgische taalgrens.

Zaterdag is de vorstgrens nog maar tot de Nederlandse grens opgeschoven.

En zondag? Ook een ijsdag voor grote delen van Nederland. Zo wordt de schaatsperiode dus verlengt, over het weekend heen.

Hoe zien de andere hogeresolutiemodellen het? HIRLAM doet iets gelijkaardigs, al laat de ochtendrun het dooifront net ietsjes noordelijker komen dan bij ICON. Eerst dus die regen …

… waarbij het op neushoogte nog steeds matig vriest. IJzel wordt dat dus.

Later op vrijdag gaat de regen weer in sneeuw over en kan zo een centimeter of drie achter laten. Een bijzonder gevaarlijke situatie wordt dat en dus absoluut in de gaten te houden!

Vrijdagavond schuift het front volgens HIRLAM tot de zuidelijke provincies door om daar alsnog te verpieteren. De noordelijke helft van Nederland merkt niets van dit alles en kan rustig door blijven schaatsen.

Althans toch nog tot net na het weekend. Dan zitten we al aan dag 14 dat de wind in de Lage Landen uit oostelijke richtingen waait! Jammer dat die Sudden Stratospheric Warming niet eerder kwam deze winter, dan hadden we ongetwijfeld een 2 weken durende diep winterse periode gehad. Het Duitse ICON-model heeft nog een sneeuwbommetje voor ons in petto nu maandag (door het onderlangs schuiven van een kleine depressiekern) voor de zachtere lucht het alsnog gaat halen.

Want laten we wel wezen, we zijn al begin maart. De enige manier om het nu nog aanhoudend te laten vriezen is door een stevige noordoostelijke aanvoer. En hoewel sommige modellen blijven berekenen dat er ook in de rest van volgende week kleine depressiekernen zuidelijk van de Lage Landen blijven doorschuiven, de lucht wordt steeds minder koud. Daar valt niet aan te ontkomen. Genieten van het huidige winterweer is dus de boodschap! Zo, nu snel de kids aankleden en naar school doen, en dan zien of ik op mijn werk een gaatje vind voor nog een Alpenbericht.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

64 reacties

Gesloten voor reacties.