O wat een leuk nieuws: we hebben er een nieuwe partner bij en het is…. het Kleinwalsertal in Vorarlberg. Hoe vaak hebben we niet de webcambeelden van bijvoorbeeld de Zaferna-lift al gedeeld hier en op eerdere platforms waar ik actief was? En ook via de Bizztravel sneeuwhoogte app zagen we het grote skigebied op 750km van onze oostgrens veelvuldig lamgskomen. En nu komen we meteen lekker in de stemming met een plaat van Hans ter Braak – bekend van zijn vaak door RTL Weer overgenomen tweets – aan het sneeuwscheppen in zijn zweite Heimat. Maar dat is nog veel te vroeg want volgens Hans zijn september en oktober de mooiste wandelmaanden. Lees hieronder waarom! 

Odette sneeuwruimen  

En hier Odette om het stel copmpleet te maken voor hun Haus Walser Berge in Mittelberg. Samen kozen ze 5 jaar geleden voor een bestaan in de Alpen. In hun geval wel iets minder heftig want het huis in Borne bij Hengelo hebben ze gewoon nog. “We zijn 8 maanden per jaar in Kleinwalsertal en 4 maanden per jaar in Nederland”, aldus de altijd ontspannen klinkende Hans die in een vorig leven manager bij een woningbouwvereniging in Hengelo was.

Walser Berge achteraanzicht winter 

Het aankopen en verkopen en ook verhuren van woningen kende voor de Twent geen geheimen. Een kleine stap dus van jarenlang huren in Aparthotel Kleinwalsertal en gewoon als toerist wintersporten naar het in 1998 (het jaar van de super El Ninjo, maar dit terzijde) kopen van een eerste appartement, een tweede, een derde en een vierde om eerst te verhuren en er later ook weer twee te verkopen. “Ik zie veel Nederlanders nu appartementen kopen van Duitsers die in de jaren 80 hebben gekocht en nu te oud zijn voor de wintersport”, aldus Hans, die ook bij dergelijke trajecten behulpzaam is.  

Hans en Odette

Vijf jaar geleden dan de grote stap om ontslag te nemen en alleen nog maar met verhuur van apartementen bezig te zijn. Het kon natuurlijk niet uitblijven: op zeker moment was er in Mittelberg een stuk land te koop mooi aan de doorgaande weg op 200m van de sleepliften die verbinden met de Walmendingerhornbahn. “We hebben ook naar allerlei bestaande panden gekeken, maar kozen uiteindelijk toch voor nieuwbouw op deze schitterende plek.” Dit werd Haus Walser Berge waar ze nog eens 5 appartementen met elk een 4 persoonssauna gingen verhuren. “Die luxere categorie had je niet veel en daar was toch vraag naar”, aldus Hans die het blijkbaar haarfijn aangevoeld heeft allemaal. 

 kleinwalsertal3

Erg leuk is dat Hans en Odette naast de volledig gescheiden appartementen toch ook een knus Oostenrijks Gästeraum bieden. “Dat is onze Jagdhütte”, zegt Hans trots. “Aan een tafel van 3,5 meter is altijd een boel gezelligheid tussen de gasten en ook met ons als eigenaars. Volgende week is het alweer zo ver met de Viehscheid.” Dat laatste is wat elders meestal Almabtrieb heet en duidt op het moment dat de koeien na een lange wandeling door het dorp pal langs het huis van Hans en Odette op een veld in het dal door de verschillende boeren weer uit elkaar worden gehaald na een hele zomer samen op de alm. “Dat begint al om 7 uur ’s ochtends. Er passeren urenlang wel 250 koeien met dikke koeienbellen alleen al in onze hoek van het gebied. Nadat we van het spektakel hebben genoten doen we altijd een feestelijk ontbijt in de Jagdhütte. Dit jaar kun je er nog bij zijn want de Viehscheid is op 19 september a.s.! 

 oberstdorf

De aankomende weken zijn er vooral Duitsers te gast bij Hans en Odette. “Meer dan Nederlanders weten Duitsers dat september en otober misschien wel de mooiste maanden in de bergen zijn. In juni ligt er nog te veel sneeuw en in juli en augustus is het druk met gezinnen. Daarna is het heerlijk rustig en meteorologisch vaak ook wat droger en zonniger. Gelukkig zijn er steeds meer Nederlanders die ook begrijpen dat je juist nu moet gaan.” Nevel en een nachtvorstje zijn de speciale ingrediënten van het herfstwandelen natuurlijk. De foto is trouwens uit Oberstdorf, de Duitse stad aan de entree van het dal dat Oostenrijks is maar alleen via Duitsland bereikbaar. “Vroeger betaalde je hier met Marken en tot op de dag van vandaag heb je hier ook een Duitse postcode”, aldus Hans. Een van de grote pluspunten van Kleinwalsertal is volgens Hans dat je op 10km na er helemaal komt via de snelweg en dat je nooit langs München hoeft.

Kleinwalsertal-Winterpanorama_Ski-OK_2013-14

Afsluitend moeten we toch terug naar de winter flitsen. Hans gaat ons komende winter natuurlijk intensief op de hoogte houden. Zelf zal ik meteen bij de opening van de partij zijn. Wat weet Hans over de skimogelijkheden? Zelf is hij na 25 jaar op de latten (vanaf 33 dus) een gemoedelijke skiër dus verwacht van hem geen freeride tips. Laat staan hoe je op toerski’s gemakkelijk over de berg naar Warth en de Arlberg kunt skiën. “Ik ski er wel eens, maar dan moet ik 2 uur met de auto omrijden!”, aldus Hans. “Mijn vrouw en ik skiën veel samen. Als we rond 11 uur klaar zijn met werk gaan we juist rond lunchtijd als de pistes rustig zijn een paar uurtjes op de latten. Geweldig van ons eigen skigebied is dat je overal beneden dalstations hebt of dat je even de bus pakt die elke 10 minuten passeert. Ons eigen Walmendinger Horn heeft alles van de andere hoeken van het skigebied maar is iets rustiger. Vanuit Duitsland komend parkeren de mensen natuurlijk graag in Riezlern waardoor het daar op de Kanzelwand ook iets drukker is.  Er zijn meer winkels in Hirschegg en je kunt er via de Fellhornbahn snel naar het grotere Oberstdorf skiën waar je ook nog het Nebelhorn skigebied hebt op dezelfde skipas. Hirschegg in het midden is een klein gezellig plaatsje. Hier is met de Heuberglift deze zomer ook een nieuwe stoeltjeslift gebouwd.”


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.