Foto: Hans ter Braak

Bovenstaande unieke recente foto van Hans ter Braak van Haus Walser Berge in Kleinwalsertal onderstreept de unieke zuivere natuur die dit dal en dit skigebied kenmerkt. Gelet op dit natuurschoon moeten we de gemeente en de VVV respecteren met hun keuze om mensen te vragen geen vuurwerk af te steken met oud en nieuw. Tegen die tijd is het net nieuwe maan en zal het dus pikdonker zijn. Goede kans dat de sterrenhemel een prachtig alternatief gaat zijn.

Kleinwalsertal heeft er nog eens goed over nagedacht en toch gevonden dat voor z’on puur natuur Alpendal met rijk dierenleven…. het niet aangaat om met zo’n hels kabaal en zo veel troep het nieuwe jaar in te gaan. Dus roept de gemeente en de VVV einheimischen en gasten op om het niet te doen. Er zijn zelfs vijf aantrekkelijke alternatieven voor vuurwerk die in het blog van Kleinwalsertal worden gepresenteerd. Wat zijn deze 5 alternatieven:

Foto: TVB Kleinwalsertal / Dominik Berchtold

1) Vanaf 21:00 uur wordt het dorpsplein van Riezlern tot feestgebied verklaard: de band de „Blaumeisen“ uit Zwitserland zorgt voor stemming en er zijn hapjes en drankjes en zeker ook Glühwein. En er mag dan geen vuurwerk zijn, er komt wel een groot vuur! Een echte vuurshow zelfs.

Foto: TVB Kleinwalsertal / Frank Drechsel

2) Even buiten de dorpen Riezlern, Hirschegg en Mittelberg zijn er unieke plekken ingericht voor een echt natuurschouwspel. Omdat de plekken ver van het kunstlicht van de dorpen zijn heb je een extra spetterende sterrenhemel. En tegen dat decor is er een echte countdown naar het nieuwe jaar! Wie weet zie je nog een vallende ster en kun je meteen een nieuwjaarswens doen.

Foto: TVB Kleinwalsertal / Oliver Farys

3) De wandeling naar de Schwarzwasserbach wordt voorgesteld  als meditatieve manier om je op oudjaarsdag voor te bereiden op het nieuwe jaar. Via de Eggstraße en de Kesselschwandweg daal je af naar een indrukwekkende natuurlijke brug. Uiteindelijk daal je af naar de bedding van de Schwarzwasserbach. Zie hierrr de wandelkaart en alle gegevens van de tocht.

Foto: TVB Kleinwalsertal / Hallers Genuss SPA Hotel

4) Culinaire verwennerij op oudjaarsavond: snel reserveren! Alle hotels en restaurants maken er natuurlijk wat moois van. Alpengasthof Hörnlepass heeft buffet & muziek; Cuisino in het Casino met een galadiner met comedyshow… in welke taal of dialect zal dat zijn?; Genuss- & Aktivhotel Sonnenburg biedt een silvestergalamenu met livemuziek.

Foto: TVB Kleinwalsertal / Dominik Berchtold

5) En dan heb je nog het nieuwjaarsspringen! Nee niet de Oberstdorf etappe van het grote vierschansentoernooi. Nee het gaat om de traditie waarbij kinderen op oudjaarsdag langs de huizen gaan om mensen alvast een gelukkig nieuwjaar te wensen. Vaak zingen ze een lied of dragen ze een gedicht voor. Aldus van huis naar huis “springend” krijgen de kinderen kleine cadeautjes en bij de slager een plak worst en bij de bakker wat lekkers. Het is niet helemaal duidelijk of Nederlandse kinderen op wintersport dit ook kunnen doen …. maar laten we zeggen: probeer het eens….

Afsluitend de vraag aan iedereen: wat vind je van dit initiatief en zou je je er netjes aan houden? Oostenrijk staat juist bekend als lang waar je gemakkelijk ook op het laatste moment nog vuurwerk kunt kopen.

 

 

 

 

Categorieën: Kleinwalsertal

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.