Foto: Hans ter Braak

Bovenstaande unieke recente foto van Hans ter Braak van Haus Walser Berge in Kleinwalsertal onderstreept de unieke zuivere natuur die dit dal en dit skigebied kenmerkt. Gelet op dit natuurschoon moeten we de gemeente en de VVV respecteren met hun keuze om mensen te vragen geen vuurwerk af te steken met oud en nieuw. Tegen die tijd is het net nieuwe maan en zal het dus pikdonker zijn. Goede kans dat de sterrenhemel een prachtig alternatief gaat zijn.

Kleinwalsertal heeft er nog eens goed over nagedacht en toch gevonden dat voor z’on puur natuur Alpendal met rijk dierenleven…. het niet aangaat om met zo’n hels kabaal en zo veel troep het nieuwe jaar in te gaan. Dus roept de gemeente en de VVV einheimischen en gasten op om het niet te doen. Er zijn zelfs vijf aantrekkelijke alternatieven voor vuurwerk die in het blog van Kleinwalsertal worden gepresenteerd. Wat zijn deze 5 alternatieven:

Foto: TVB Kleinwalsertal / Dominik Berchtold

1) Vanaf 21:00 uur wordt het dorpsplein van Riezlern tot feestgebied verklaard: de band de „Blaumeisen“ uit Zwitserland zorgt voor stemming en er zijn hapjes en drankjes en zeker ook Glühwein. En er mag dan geen vuurwerk zijn, er komt wel een groot vuur! Een echte vuurshow zelfs.

Foto: TVB Kleinwalsertal / Frank Drechsel

2) Even buiten de dorpen Riezlern, Hirschegg en Mittelberg zijn er unieke plekken ingericht voor een echt natuurschouwspel. Omdat de plekken ver van het kunstlicht van de dorpen zijn heb je een extra spetterende sterrenhemel. En tegen dat decor is er een echte countdown naar het nieuwe jaar! Wie weet zie je nog een vallende ster en kun je meteen een nieuwjaarswens doen.

Foto: TVB Kleinwalsertal / Oliver Farys

3) De wandeling naar de Schwarzwasserbach wordt voorgesteld  als meditatieve manier om je op oudjaarsdag voor te bereiden op het nieuwe jaar. Via de Eggstraße en de Kesselschwandweg daal je af naar een indrukwekkende natuurlijke brug. Uiteindelijk daal je af naar de bedding van de Schwarzwasserbach. Zie hierrr de wandelkaart en alle gegevens van de tocht.

Foto: TVB Kleinwalsertal / Hallers Genuss SPA Hotel

4) Culinaire verwennerij op oudjaarsavond: snel reserveren! Alle hotels en restaurants maken er natuurlijk wat moois van. Alpengasthof Hörnlepass heeft buffet & muziek; Cuisino in het Casino met een galadiner met comedyshow… in welke taal of dialect zal dat zijn?; Genuss- & Aktivhotel Sonnenburg biedt een silvestergalamenu met livemuziek.

Foto: TVB Kleinwalsertal / Dominik Berchtold

5) En dan heb je nog het nieuwjaarsspringen! Nee niet de Oberstdorf etappe van het grote vierschansentoernooi. Nee het gaat om de traditie waarbij kinderen op oudjaarsdag langs de huizen gaan om mensen alvast een gelukkig nieuwjaar te wensen. Vaak zingen ze een lied of dragen ze een gedicht voor. Aldus van huis naar huis “springend” krijgen de kinderen kleine cadeautjes en bij de slager een plak worst en bij de bakker wat lekkers. Het is niet helemaal duidelijk of Nederlandse kinderen op wintersport dit ook kunnen doen …. maar laten we zeggen: probeer het eens….

Afsluitend de vraag aan iedereen: wat vind je van dit initiatief en zou je je er netjes aan houden? Oostenrijk staat juist bekend als lang waar je gemakkelijk ook op het laatste moment nog vuurwerk kunt kopen.

 

 

 

 

Categorieën: Kleinwalsertal

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

13 reacties

JanVanSoest(soesja) · 19 december 2019 op 15:36

Prima initiatief!

joke,riederalp · 19 december 2019 op 16:48

Zouden ze overal moeten doen! Hier doet de gemeente het ook op één plaats en dat is zo’n mooi vuurwerk dat alle pijlen van toeristen in het niet vallen dus iedereen stopt er snel mee.Elk jaar minder gelukkig. (Wel wat oa sterretjes begin van de avond voor de kleintjes)Ik weet dat in st Moritsz iedereen naar het meer gaat (met fles champagne) en daar wordt ook iedereen getrakteerd door een prachtig vuurwerk van de gemeente. Een meer dan welkom initiatief……

  Hans · 19 december 2019 op 16:55

  Steek al jaren geen vuurwerk af…. zonde van geld en milieu. Ga ervan (extra) uit eten (tijdens wintersport).

  joke,riederalp · 19 december 2019 op 16:57

  Nog een voordeel om niet overal te knallen…….volgende dag geen vieze mist/smog op de piste. Hier zie je overigens wel iedereen z’n troep opruimen na afsteken van vuurwerk op een paar toeristen na en die krijgen het wel te horen.haha

   JanVanSoest(soesja) · 19 december 2019 op 17:17

   In deze tijd van stikstofcrisis, co2 enz. is het van de gekke dat dit nog mag en gebeurt. Weg met die herrie en vervuiling! Groen links hoor je er niet over…..te gevoelig denk ik!

Willem · 19 december 2019 op 20:29

Fantastisch initiatief. Zouden ze overal moeten toepassen. Weg met al die herrie en troep.

  Marc · 19 december 2019 op 21:00

  Hoezo overal?? Ja mag de ander ook wel zijn plezier gunnen hoor, die ene dag per jaar kom op zeg!

   nils · 19 december 2019 op 21:44

   Klopt Marc… Als het die ene dag zou zijn. Jammer dat er al volop bommen afgaan en kinderen met Lidl, action e.d. vuurwerk lopen!
   Maarja, regels zijn er genoeg maar mensen die het controleren niet.

    Frank · 19 december 2019 op 22:10

    Lidl vuurwerk is cat1 vuurwerk en mag het hele jaar afgestoken worden. Maar dit knalt amper. Geluid Overlast hiervan is vrijwel onmogelijk. Tja ik vind t geweldig om
    één keer in t jaar vuurwerk af te steken. En de mensen die tegen zijn vanwege het milieu, vraag ze eens hoevaak ze vliegen. Tja elk gedrag valt in balans wel tegen elkaar weg.

    Marc · 19 december 2019 op 22:13

    De overlast van illegaal vuurwerk dat is wat er voornamelijk overheerst al weken of zelfs maanden voor oud & nieuw, dus scheert men maar meteen AL het vuurwerk over 1 kam. Dat vind ik zo’n onrecht! Oftewel diegenen hebben totaal geen verstand van vuurwerk..

     Mark (Breda) · 19 december 2019 op 23:08

     Eens Marc. Als ze gaan verbieden is het weer vooral de echte liefhebber die moet boeten. De rotzakken en rotzakjes met illegale bommen pak je daarmee amper.

     De betutteling regeert momenteel en hopen dat vuurwerk er geen slachtoffer van wordt. Dan is voor mij oud&nieuw dood…

   Willem · 23 december 2019 op 12:50

   Het grote probleem is dat het niet bij een dag blijft. Daarnaast is het troep wat de lucht in gaat en troep wat weer naar beneden komt.

lex · 20 december 2019 op 10:35

Als je met 100.000den auto s de autobahn uitknalt om voor je plezier te gaan wintersporten moet je ook niet zo moeilijk doen om die paar minuten vuurwerk lijkt mij ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *