We starten vandaag maar eens met een mooie foto van hedenochtend van Lienz in Zuid-Oostenrijk. Het is de hoofdstad van Ost-Tirol (aan de zuidzijde van de alpenhoofdkam) en ligt op “slechts” 728 m. hoogte. De foto is genomen vanaf de top van de Zettersfeld (2.278 m.). Een groot contrast met Zell am See/Kaprun dat ongeveer op dezelfde hoogte ligt, maar dan aan de noordzijde van de alpenhoofdkam. In Lienz is het al de hele winter wit in het dorp, terwijl we hier op de site al vaker het nagenoeg groene dal van Zell am See hebben laten zien. In het tijdsbestek van dit bericht krijgen zowel ZelI am See als Lienz er de nodige sneeuw bij. In grote lijnen houdt de huidige west stroming boven het alpengebied nog even aan. Zo ongeveer tot woensdag/donderdag. Daarna schuift een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten over de Alpen heen en zal veel zon gaan brengen. De kern van hogedruk komt iets ten noorden van de Alpen te liggen, zodat de aanvoer van warme lucht ten westen en noorden van de Alpen gaat plaats vinden.

sneeuwbuitjes

Kijken we in detail, dan starten we vandaag met af en toe een lichte sneeuwbui. Mooi te zien op bovenstaande samengestelde kaart. In de Franse Alpen nadert vanuit het westen snel het front van een depressie boven het Kanaal. Zoals we deze winter al heel vaak hebben meegemaakt, kiest ook deze weer de richting van de Middellandse Zee, zodat de meeste neerslag zich concentreert boven de West- en de Zuid Alpen.

ens les menuires

Vandaag in de West-Alpen wederom zo’n dikke 10 cm in Portes du Soleil tot plaatselijk 20 cm in Les Menuires. Mooi ondersteund door bovenstaand ensemble van Les Menuires. Morgen verplaatst die neerslag zich meer naar de Zuid-Alpen waar het Val d’Aosta tussen de 20 en 40 cm verse poeder mag verwachten. Trouwens op bovenstaand ensemble is het Grand Beau van de 2e helft van aankomende week ook al mooi te zien.

ens val gardena

Later op die zaterdag komt het zwaartepunt boven zuid Oostenrijk en de Italiaanse Dolomieten te liggen, zodat ook de Weissensee het Val Gardena (zie bovenstaand ensemble daarvan) alweer een behoorlijk pak verse poeder mogen verwachten. De sneeuwvalgrens zal in al die gebieden pendelen tussen 600 en 1000 meter hoogte.
Tegelijkertijd is het aan de noordzijde van de Alpen licht fönig. De koude op enige hoogte blijft goed (op 2.000 m ongeveer -2 tot -5), maar in sommige (lage) dalen kan het weer flink boven de +10 graden worden. Zondag wordt een rustige dag in het gehele alpengebied, maar vanaf maandag volgt er weer een front dat, zoals nu door de modellen wordt berekend, over het gehele alpengebied zal trekken. Zowel de West- als Noord- en Zuid-Alpen krijgt dan een kleine opfrisser. Sneeuwvalgrens ook dan tussen 500 en 1000 meter hoogte. Zo te zien krijgt het Wallis met Val d’Anniviers dan de meeste sneeuwaccumulatie (tot zo’n 20 cm), maar ook het Montafon mag op meer dan 10 cm rekenen. Dinsdag en woensdag dan een afwisseling van zon en wolken met af en toe een sneeuwbui. Later op woensdag volgt vanuit het noordwesten dan voorlopig het laatste front. Dit zal bijna overal weer voor 10 cm verse sneeuw gaan zorgen.

hogedrukgebied vrijdag 7 mrt

Daarachter bouwt zich het al eerder genoemde hogedrukgebied flink uit met centrum net ten noorden van de Alpen (zie bovenstaand kaartje voor vrijdag 7 maart). Donderdag heeft het gehele westelijke deel van de Alpen al met “Grand Beau” te maken, terwijl er in Oostenrijk nog aardig wat sneeuw kan bijvallen (plaatselijk (m.n. Salzburgerland) wederom wel 10 tot 20 cm). Daar begint het “Kaiserwetter” op vrijdag. Als we dan op meteofiction termijn gaan kijken, zou dat zonnige weer maar zo een weekje kunnen aanhouden. Met al die sneeuw die is gevallen voorafgaand aan dat mooie weer, is dat natuurlijk een fraai vooruitzicht voor hen die pas volgende week naar hun sneeuwvakantiebestemming vertrekken.

sneeuw sauerland

Kijken we aan het eind van dit bericht nog even naar onze “huis-Alpen” de Wintersport Arena Sauerland, dan kunnen we zeggen dat op maandag, dinsdag en woensdag er nog wel het een en ander gaat vallen in de vorm van sneeuw. Op die dagen zal de sneeuwvalgrens liggen rond de 500 meter. Alhoewel het Amerikaanse model tot 5 cm komt (zie bovenstaand kaartje), denk ik zelf dat er met gemak zo’n dikke 10 cm kan vallen. Kijk dan ook even naar de Belgisch Ardennen. Daar mag op de hoogste gedeelten op eenzelfde hoeveelheid worden gerekend.

Sluiten we af met het nieuwste Bizztravel Wintersportweerbericht van Hajo
 Bizztravel Wintersportweerbericht van Hajo.

 

En als sluitstuk vandaag enkele Bizztravel App uploads die we net hebben ontvangen

Kleinwalsertal Kleinwalsertal van Patrick van Viegen

 LenzerheideLenzerheide van Bart

 La Joue du loupLa Joue du Loup van Eefje

 AvoriazAvoriaz (Portes du Soleil) van Caroline

 LeogangLeogang van Mirko Kroese

 

 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

18 reacties

Gesloten voor reacties.