Vandaag (27 jan) gebeurt het dan, . . .  in de LL invallende dooi met regen en veel wind, terwijl grote delen van de Alpen vandaag nog een redelijke dag zullen beleven met afwisselend zonnige perioden.  Zie het begin van deze dag in de Zillertal Arena op de titelfoto te Gerlos. Vanaf vanmiddag gaat het front, dat bij ons de winter definitief wegblaast (voorlopig althans) de Franse Alpen bereiken. Eerst het warmtefront met regen beneden zo’n 1.700 m, maar het koufront nadert zo snel, dat de sneeuwvalgrens spoedig daalt en ’s avonds al weer rond 1.000 m komt te liggen. Vervolgens schuift dit occlusiefront (koufront heeft warmtefront geheel ingehaald: ritsluiting dicht) over de rest van de Alpen, waarbij de sneeuwvalgrens in het algemeen komt te liggen tussen 500 en 900 meter. Geholpen door een zich ontwikkelende depressie boven de Middellandse Zee krijgt ook de zuidzijde van het Alpenmassief er vannacht en morgenochtend een fris laagje verse sneeuw bij.  Op dinsdag (29 jan) schampt er nog een warmtefront langs de N-zijde van de Alpen, waarbij de sneeuwgrens geleidelijk stijgt van 900 naar 1.700 m. Achter dit front wordt er warme lucht over het gehele Alpengebied getransporteerd, waarbij in het Inndal de 15 graden wel eens kan worden behaald. Boosdoener is een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Canarische Eilanden tot boven Italië.  Aan de noordzijde van dit systeem wordt met een west-zuidwestelijke stroming namelijk zeer zachte lucht aangevoerd.
In de nacht van woensdag (30 jan) op donderdag (31 jan) schampt een volgend koufront de N-zijde van de Alpen, waardoor in Zwitserland en Oostenrijk weer neerslag gaat vallen. Sneeuwgrens dan weer dalend van dik 2.000 m naar 1.000 à 1.200 m.
Daarna zien we geleidelijk een kentering in het stromingspatroon. Het hogedrukgebied boven Zuid Europa zakt in elkaar, terwijl vanaf de Amerikaanse oostkust een hogedrukgebied naar het noordoosten koerst en zich gaat positioneren tussen de Azoren en IJsland. Tezamen met een complex lagedrukgebied  boven Scandinavië wordt een noordelijke stroming in gang gezet met de pijlen gericht op Europa. Het eerste wat we daarvan merken is een koufront dat in de loop van donderdag (31 jan) het Alpengebied gaat bereiken. De sneeuwgrens daalt snel van dik 2.000 m naar 1.000 m en daarna naar 400 à 800 meter.

 

Op vrijdag (1 feb) en zaterdag (2 feb) (en de dagen erna) blijft vochtige maritiem polaire lucht tegen de west en noordzijde van de Alpen stromen. Een klassieke stau-situatie met mogelijkheden voor een (enorme) dump. Zie op bovenstaand kaartje wat er tot laat op zondagavond (3 feb) al wordt berekend.

 

Op bovenstaande ensembles van Les Menuires en Val Gardena is e.e.a. mooi te zien. Het is aan de NW-zijde een komen en gaan van fronten, terwijl het aan de Z-zijde nagenoeg droog blijft. Ook is daar mooi te zien dat de stau-situatie vanaf maandag (3 feb) föhn gaat opleveren aan de Z-zijde van de Alpen.
Fjord-Norway krijgt deze week het ene na het andere front over, zodat ze daar de sneeuwdikte behoorlijk zien toenemen.
Anders is het gesteld met Wintersport-Arena Sauerland. Deze week zal de temperatuur voor die contreien veel te hoog liggen, zodat de neerslag daar helaas alleen als regen naar beneden komt. Maar vanaf het einde van deze week daalt ook daar de temperatuur met nieuwe kansen voor verse sneeuw.

Resumé: na een zachte week met een sneeuwgrens op een vrij hoog niveau ziet het er voor volgend weekend top uit wat betreft temperatuur en neerslaghoeveelheid.

De “weer-pro’s” verwijs ik graag naar hierrr


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

7 reacties

Gesloten voor reacties.