Kleinwalsertal
Lees verder >

Dat skigebied voor de hele Familie

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Kleine detailverschillen maken verwachting kustprovincies komend weekend heel onzeker

check ook eens

20 Reacties

 1. Frederic schreef:

  Toch al meteen hier de nieuwe EC neerslagpluim voor Midden-NL. Kijk eens hoe groot de schaalverdeling is. Kleine kans, maar als het tot een bui komt kan die ongemeen fel uitpakken.

 2. Floortje schreef:

  Fijn zo’n bericht specifiek over de lage landen en fijn dat de laatste vakantieweek hier van de kids toch nog lekker zomers wordt met een koeler einde. Worden ze maandag niet gekookt in school.

 3. Skiwi schreef:

  Topbericht! Nu maar hopen dat het weer ook top blijft en die paar 100km opschuiven in de goeie richting gebeurt 😉

 4. snowqueen schreef:

  ‘the devil is in the details’

 5. Paul A. Club 1989 schreef:

  Ik denk dat het KNMI een en ander van jouw bericht gaat copy-pasten Frederic, mijn complimenten!

 6. Paul A. Club 1989 schreef:

  Maar EC laat het na maandag toch aardig doorzomeren met weinig tot geen neerslag….staat er al een paar dagen op. (pluim Z-W Nederland)

 7. Frederic schreef:

  GFS06 update.
  Onweerachtige zaterdag steeds waarschijnlijker.
  Afkoelingsonweer nu op maandag berekend

 8. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Bijzonder scherpe analyse Frederic!
  De media besteden geen aandacht aan “the devil is in the details” en de convergentielijn. Het weermodel HARMONIE berekent voor donderdagmiddag tussen 15:00 en 18:00 uur aan de kust even wind uit noordelijke richtingen, waardoor de temperaturen morgenmiddag aan de kust aanzienlijk lager uitvallen dan in het binnenland. 22 tot 25 graden. Vrijdag kan het aan de Noord- en Zuid-Hollandse kust opnieuw minder warm zijn.

  • Leo schreef:

   Niettegenstaande de fraaie en scherpe berichtgeving van Frederic (ook gisteren al!) ben ik het daar niet helemaal mee eens. Ook het KNMI benoemt e.e.a. al enige tijd in de guidance maar kiest in de korte berichtgeving altijd slechts het meest waarschijnlijke scenario.

 9. Mark (breda) schreef:

  Spannend hoor….kleine details groot effect en resultaat…

 10. Leo schreef:


  ???
  Enerverend dagje m.b.t. het volgen van de waarnemningen. Zometeen nog iets over de bereikte maxima maar eerst deze. Wat een bizarre temperatuursverdeling!
  Ik zie het niet helemaal en het verband is enigszins zwak maar ik heb het vermoeden dat daar waar nog wat wind staat het warm blijft, daar waar de wind is weggevallen (zeg maar minder dan windkracht 2) treedt een véél sterkere uitstraling op!

  Dan deze! Opmerkelijk is dat terwijl de maxima rond 16 uur bereikt werden de temperaturen lang vrijwel bleven hangen en het rond 18.00 uur zelfs (op vrijwel alle stations) weer iets warmer werd, met bijna nieuwe maxima. De verklaring lijkt me dat er op dat moment hoger in de atmosfeer nóg warmere lucht binnenstroomde. Verder natuurlijk zéér hoge maxima voor de tijd van het jaar, waar de modellen het maar moeilijk mee hebben, mogelijk mede door de grillige verdeling van het bodemvocht. Qua maxima zaten ze voor vandaag collectief 1 tot 3 graden te haag, m.u.v. HARMONIE en GEM (dat beiden temperaturen tot 37 graden in Vlaanderen lieten zien; waarschijnlijk door een te droge bodem in het model).
  Verder natuurlijk briljant hoe ver van te voren de grote lijnen wel al heel goed berekend werden. Wat me o.a. opviel is dat onder aanvoering van een zuidzuidwestelijke bovenstroming de hoogste temperaturen meermaals over een strook via (Zeeuws) Vlaanderen en (West)Brabant tot over ongeveer Rotterdam zouden optreden, mogelijk in combinatie met de dara iest drogere bodem. GFS daarin het meest uitgesproken. Na, zie hierboven 🙂

  • Leo schreef:

   Ah, ik ben er uit 🙂 De wind was een signaal maar op zich niet de sluitende verklaring. Na nog wat worstelen daarmee en spieken in de KNMI guidance:

   Dit is het verticale profiel voor Dortmund. Die voor ergens in NL kan ik helaas zo snel niet vinden; verder naar het westen zal het extremer zijn. Let bij de rode lijn op de scherpe inversie in de pak m beet onderste 300 meter! Daar zo’n 28 graden! Derhalve (net als in de winter): meer wind = meer menging met de warme lucht!
   Dat beeld wordt bevestigd door het actuele temperatuursverloop (de rode lijn); opmerkelijke sprongen:

 11. Leo schreef:

  NB EC 12:

  en:

  Met enig voorbehoud (veel onzekerheid nog altijd) : scherp gezien Frederic! Ik had er t/m vanmorgen geen geloof in!

 12. Leo schreef:

  En nog één (stuiter-stuiter 😉 ) ..

  Zoals ik hierboven net opmerkte: zelfs HIRLAM zat te laag met de maxima maar zat er het beste op en lijkt zich met de dag beter te corrigeren. Vandaag dus mogelijk dit.. !
  NB in navolging van HARMONIE ook hier nu vanaf een uur of zes wind om naar het noord(west)en met afkoeling in een brede kuststrook.

 13. Leo schreef:


  Wow. Op tijdelijke toename van de wind: tussen 23.40 en 00.10 uur van 19.4 naar 24.0 graden, even later zelfs 24.3 !

 14. GBJ schreef:

  Leo, dan gaat het maximumrecord er vandaag in de Bilt ook wel aan. Deze staat op 31,1 en stamt uit 2001.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.