We hadden hem bijna gemist, maar aan de zuidkant is een echte dump aan de gang boven 1500m. Wetteronline.nl heeft een reporter ter plekke en een mooie impressie gemaakt.

Het is echt de klassieke Föhn al sinds vrijdag. Zeer harde zuidenwind over de hoofdkam. Aan de zuidkant neerslag en wel 10 graden kouder dan aan de noordkant. De stijgingsregen zorgt voor droge lucht aan de noordkant die al dalend veel verder opwarmt dan hij aan de zuidkant is afgekoeld. Er is ook een Föhn zonder neerslag aan de zuidkant die ook warmte aan de noordkant produceert maar die wordt meer dynamisch verklaard, dan het “simpele schema” hierboven.

Het spreekt vanzelf dat we aan de noordkant smachten om een beetje sneeuw in de dalen. Of ja, eigenlijk is het voorjaar al begonnen zodra je onder de 1200m gaat. Morgen zondag komt het zwaartepunt van de sneeuwval in het zuiden van Oostenrijk te liggen. Hier in Zell am See wordt nog 10cm verwacht met een sneeuwgrens die kan dalen onder de 1400m. Tot zover!

Categorieën: Sneeuwdumps

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Aart · 11 februari 2024 op 12:03

Toch nog wat neuschnee in Oostenrijk :-).
Wie van de lezers heeft ervaring met de SkiPlusCity pas in Innsbruck? Verblijf met mijn zoon van 22-2 t/m 26-2 in een hotel in Innsbruck. Lees bijvoorbeeld dat je een dag van tevoren moet reserveren voor één van de gebieden waar die bussen heen gaan. Zijn die bussen anders snel vol? Welke van de 13 gebieden zijn favoriet? We zijn middelmatige piste snowboarder en skiër.

  Hajo · 11 februari 2024 op 13:57

  Wat gaaf!! Dat is nu dus wintersport anders! Zal wel loslopen met dat reserveren. Maar volg gewoon het voorschrift dan komt het vast goed. Mag ik als jullie terug zijn een verhaal ermee maken. Jullie interviewen dus?

   Aart · 11 februari 2024 op 21:28

   Ah LOL. Ja tuurlijk, leuk! Maken wel wat extra foto’s. Heb wel door dat het nog keuzestres wordt, welke gebieden te bezoeken met netto 3 snowboard/skidagen.
   Voor mijn zoon is het al weer wat winters geleden dat ie in de bergen op een snowboard stond: zolang het maar wit is, is zijn devies :-).

  Michel · 11 februari 2024 op 17:59

  Zie mijn reactie op vakantieweek.nu.
  @Hajo prima vliegweer toch!

Remco · 17 februari 2024 op 10:34

@Hajo: Valt er nog iets te zeggen over de weersverwachting vanaf 23/2? Hier en daar lees ik dan de kansen op een (sneeuwrijke) weersomslag toenemen (Genua-laag)…

Gesloten voor reacties.