mega_chatel_village2211

Om te beginnen: de plekken waar het nu nog groen is in Oostenrijk worden woensdag en donderdag wit tenminste boven 600m. Hierboven Châtel in de Portes du Soleil. Ik arriveer daar rond 11.30u voor een sfeerimpressie. Even wintersport snuiven voor er wintersport is. Voor jullie!

avoriaz2211cropB

Eerst rijd ik nog even omhoog naar Avoriaz om nog even een maximale sneeuwmeting te doen. Ik verwacht toch wel 60cm te kunnen meten daar. Elders zal Brigit ook wel een meter hebben neergelegd. Dat zetten we ook nog op een rij.

avoriaz2211cropA

Mooi laagje toch?

scandinavie2211

Over winter in Europa gesproken. Scandinavië lust er wel pap van momenteel. Hoe zou het met de Syrische vluchtelingen zijn daar in Lapland nu? Nu ja wij Hollanders (en Friezen) weten dat je met -20ºC nog prima op een fiets kunt zitten (en ik heb voorspeld dat we dat komende winter weer gaan meemaken). Da’s dan meteen een mooie inburgeringscursus. Wie daar doorheen komt is wat mij betreft meer dan welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugd toch?

europe_now2211

Heel Europa dan. Vriezend tot in Spanje. In Schleswig-Holstein en nu ook in Hamburg sneeuwt het! In Nederland hier en daar natte sneeuw. De Alpen heerlijk koud. En kijk eens daar in Zuid-Engeland en Frankrijk. Veel kouder dan wij laaglanders. Verklaring? Over Schotland heeft de kou een corridor om zonder veel opwarming over zee naar Zuid-Frankrijk te stromen. Wij hebben aanvoer vanaf een warme Noordzee nog.

dinsdagavond-sneeuw-holland

We weten het! De eerste berekende dooiaanvallen voor de Alpen zijn afgeblazen. Een hele serie fronten komt puur als sneeuwfront door. In de Lage Landen is het nog lang niet zo ver. Wij houden regen en natte sneeuw. Hier dinsdagmiddag een moment met sneeuw in het oosten. Ik hoef de kaarten van hoe dit tegen de Alpen knalt niet eens meer te laten zien. Dat is gewoon een herhaling van dit weekeinde. Wel is het zo dat Oostenrijk er beter voorstaat bij de derde dump van dit seizoen: Britt.

zaterdagochtend

Zaterdag dan de volgende. Weer laat ik het moment zien dat het in de Lage Landen even kan sneeuwen. Zaterdagochtend vroeg dus. En dan klapt ook dat tegen de Alpen en sneeuwt het daar lekker door.

zondagochtend

Amper 24 uur later is de volgende aan de beurt. Ik kijk nog even aan of die twee fronten in het weekeinde één naam krijgen of twee.

oostenrijk-noordkant2211

Hier zien we de grafiek van het Amerikaanse model voor de Oostenrijkse noordkant vanochtend. Zeker: laag in het ensemble qua temperatuur (zwarte lijn). Maar de drie dumps of dumpjes die tot 1 december nog volgen in Oostenrijk zijn goed te zien. Hoe gaat het vanaf daar verder? Blijft het zo koud? Wordt het droog? Of komen er volgende dumps? Of gaat het juist onverhoopt regenen?

ensFraAlp2211

Voor we naar de battle tussen twee oplossingen gaan kijken eerst nog even de Franse Alpen. Hier eigenlijk meer sneeuwval maar geconcentreerd rond twee momenten. Tja… de Alpen zijn breed en het is denkbaar dat Oostenrijk toch een beetje pech heeft en niet de hoofdprijs krijgt. Maar de kunstsneeuw is er niet voor niks en is als basis te prefereren!

scnadiGFS

Na het volgende weekeinde hebben we duidelijk twee oplossingen. Het Amerikaans model speelt al een paar dagen met de gedachte van een Russisch hoog oftewel een Russische beer. Dat zou dan zelfs vorst naar de Lage Landen kunnen gaan brengen. Fronten komen niet meer door en glijden omhoog naar Lapland.

ec-dooiaanval

Het Europese model heeft al drie keer dooiaanvallen op de kaart gezet en er al twee weer ingeleverd. Vanochtend berekent het model er weer eentje: zondag zou de westenwind dan toch een warmtefront doordrukken naar het oosten van de Alpen en de hele Alpen eerst regen tot 2000m bezorgen en daarna rustig hogedrukweer. Geen reden om daar vanochtend op vooruit te lopen met nog zoveel moois in aantocht ruim 7 dagen. Genoeg tijd ook om het model zijn huiswerk nog eens te laten doen en met een andere oplossing te komen. Zo lang het Amerikaanse model niet meegaat is niets beslist!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

62 reacties

Gesloten voor reacties.