Tuxertal

Stilte voor de storm is het momenteel in de Alpen. Na de sneeuw van de voorbije dagen kunnen we vandaag genieten van even wat rust, zon en dus ook mooie beelden. Tijdelijk, want de volgende en voorlopig laatste dump van het seizoen staat al aan de westelijke voordeur klaar. In de oostelijke Alpenhelft valt daar nog niets van te merken, met vooral in het zuiden veel ruimte voor de zon. Mooi zicht op Hintertux in de verte.

Riederalp

Vaste reageerder Joke deelde vanuit Riederalp, Wallis, dit beeld al met ons in de reacties van het vorige bericht. Ook daar de zon, maar toch al gesluierd door hoge wolken.

franse bergen

En die hoge wolken zijn er nog meer in de Franse bergen …

radar

… wat dan vasthangt aan hetzelfde frontensysteem dat momenteel ijskoude regen en natte sneeuw naar de Lage Landen brengt. Droge sneeuw in grote delen van Hoog-België.

Monchau

Daar ligt momenteel al zo’n 10 cm en de komende dagen wordt dat tapijt alleen maar dikker. Heb je tijd dit weekend en ben je een sneeuwliefhebber, natuurfotograaf of wat dan ook? Haast je dan naar ginder, want het weekend binnen 8 dagen krijgen we een heel ander weerbeeld te zien in ons stukje van Europa. Hier in Monschau net over de Duitse grens sneeuwt het momenteel dikke vlokken.

rart_16030506_16030400

Het verloop van de aanstaande dump hebben we hier de voorbije dagen al uitgebreid besproken, en op de weerkaarten van vanochtend is er eigenlijk niets veranderd. Daarom huppel ik er snel over. Vanaf deze namiddag kunnen er al buien vallen in de Franse Alpen. Maar momenteel zitten die nog in de warme sector. Met 1400 meter ligt de sneeuwgrens dan ook relatief hoog. Pas na middernacht trekt het koufront door, intensiveert de neerslag en zakt de sneeuwgrens. Tegelijkertijd wordt vochtige lucht tegen de hele Zuidkant gestuwd. Ja, de komende dump wordt vooral iets voor Frankrijk en de Zuidkant. Op uitgebreide schaal gaat er in beide regio’s een halve meter vallen. Niet slecht, zeker niet omdat ook aan de Zuidkant de sneeuwgrens rond ‘slechts’ 1200m schommelt.

rart_16030521_16030400

Pas zaterdagavond komt er ook wat voor de NO-Alpen. Ik zei het nog in het avondbericht gisteren. Onder de 1000 meter valt de eerste neerslag er in de vorm van regendruppels. Pas na middernacht zakt de sneeuwgrens tot in de lagere dalen. Daarna draait de wind heel langzaam door via het noorden naar het oostnoordoosten. Zondag, maandag, dinsdag en deels ook nog woensdag worden er dus veel wolken en steeds ook nog lichte sneeuw naar de NO-Alpen gestuwd. In de Franse Alpen wordt het dan al snel droger en zonniger. Ik denk dat ze daar een perfecte week tegemoet gaan.

rsum_16031000_16030400

En dit is wat er de komende week zowat aan neerslag gaat vallen. Zoals gewoonlijk geeft het Amerikaanse model wat meer aan, dus volgen we hier de waardes van het Europese model.

ECM1-216

Vanaf donderdag, en vooral vanaf het weekend binnen 8 dagen, wordt het dan overal in de Alpen zonnig wanneer het Azorenhoog bij ons op bezoek komt. Grote vraag momenteel is nog steeds waar de hogedrukas precies komt te liggen. Want het hoog brengt ook voorjaarswarmte met zich mee. In de Lage Landen komen lente-achtige temperaturen van 14°C in zicht. Ook de Franse Alpen warmen mee op. Maar blijft de drukas ten noorden van de Alpen, dan kan het in Oostenrijk nog wel enkele dagen koel blijven.

gfs-0-216

Draait die drukas verder tot over of ten zuiden van de Alpen, dan krijgt heel de Alpenboog voorjaarswarmte over zich heen, zoals het Amerikaanse model vanochtend berekent.

graphe3_1000___6.7924528301886795_45.62753036437247_

Wat daarna gebeurt is nog onzeker. Goede kans dat het hoog daarna nog wat noordelijker komt te liggen. Voor de Franse Alpen  maakt dat niet zoveel uit hoor. Daar wordt het na de dump van dit weekend gewoon droog, zonnig en steeds zachter. In het begin van de werkweek zie je wel wat dagelijkse gang in de neerslagpluim. Overdag kan er dus de eerste dagen wel nog steeds een klein buitje vallen.

graphe3_1000___13.113207547169814_47.57085020242915_

Voor de NO-Alpen wordt dat een ander verhaal. Indien het hoog ver genoeg naar het noorden doorschiet kan langs de oostflank ervan weer koude polaire lucht tot over de oostelijke Alpen uitstromen. Daar dus nog hoogst onzeker of de warmte er doorzet en of het er droog blijft. Kijk eens naar de dikke zwarte neerslaglijn van de hoofdrun. Zeven dagen lang sneeuw bij een sterk schommelende sneeuwgrens. Dat zou nog eens wat zijn. Goed, hier laat ik het even bij. Straks is het de beurt aan Leo!

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

43 reacties

Gesloten voor reacties.