
Ronaldo in Filzmoos
Voor de openingsplaat kon ik maar moeilijk kiezen. Het is er één geworden van Ronaldo, die nog altijd in Filzmoos bivakkeert. Het uitzicht vandaag, richting de Dachstein. Na vanmorgen het eerste spoor getrokken te hebben. Prachtige omstandigheden. Ik plak er morgen nog maar een dagje aan vast deelde hij al in de reacties. Voorstelbaar. Veel plezier nog!
Deze van Arjan uit Ischgl was de andere kandidaat voor de plaat van de dag. Schitterend!
Nog maar één, want het bleef top volgens Arjan. Kunnen we niets tegen inbrengen.
Maar ook uit Nederland vandaag -best wel diep- winterse plaatjes. Deze deelde Anne met ons: de Loenermark op de Veluwe.
@MeteoRoodescho1 Kootwijk. pic.twitter.com/lDqWUZNlpf
— Martijn Bink (@NOSBINK) 4 maart 2016
Ook omgeving Apeldoorn; Kootwijk mooi wit.
Hevige #sneeuw en gladde wegen bij Enschede rond 15 uur! Foto: Floris Wolters. @Weerplaza @MeteoGroupWeer pic.twitter.com/Tld6fdWiWk
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) 4 maart 2016
En met wat wind (kracht 3 a 4) erbij ook in Enschede een zeer winterse aanblik!
Zoals verwacht groeit het sneeuwdek in de Ardennen gestaag aan. De Morgen meldt 13 tot 18 centimeter in alle skigebieden.

Actuele sneeuwhoogtes!
Komt goed overeen met de meetwaarden volgens weerstationmaasmechelen.be. Daar meer info, ook over de geopende skigebieden dit weekend!

Nu nog slechts lichte neerslag
De reeds lang door Frederic aangekondigde 3e trap van de sneeuwraket is aanstaande. Nu nog steeds wat vooral lichte neerslag aan de (noord) westkant van de Alpen.

Hevige sneeuwval vanaf een uur of 3. Dat kan 9 tot 12 uur duren.
Rond een uur of drie komende nacht zal de Sneeuwval enorm intensiveren. Als eerste in de Noordfranse Alpen maar al snel ook aan de Zwitserse zuidkant. Ik schat dat de Port Du Soleil en omgeving tot 30 centimeter zal pakken, de regio Valle d’ Aosta ook iets dergelijks. Het zwaartepunt lijkt me in het noordoosten van Piemonte te gaan vallen. Daar zal het langdurig sneeuwen met een intensiteit van 5 tot 8 centimeter per uur!

Megadump
Dat kan dus meer dan een halve meter in negen uur tijd op gaan leveren! Sneeuwgrens (droog) : 1000 tot 1200 meter.

Later morgen naar het (noord)oosten toe trekkend
Ook overeind staat het doortrekken naar het noord(oost)en. Daar waarschijnlijk 10 tot 20 centimeter bij een sneeuwgrens die veelal tussen de 800 en 1000 meter zal liggen.
Nu weer even kijken naar de Lage Landen en omgeving: altijd fijn voor het Sauerland toch? Ook vanavond weer prima te doen.

Natte sneeuw in het laagland; goed voor het Sauerland
Tenminste als we het huidige patroon vasthouden bedoel ik dan. Tot en met woensdag is dat zeker het geval. Vannacht en morgenochtend misschien een klein beetje regen trouwens. Maar daarna weer sneeuw tot veel sneeuw. Tot en met woensdag verwacht ik nog 2 tot 3 decimeter vers. In Nederland op diverse momenten meest natte maar soms ook droge sneeuwkansen.

Euro-hoog-tijd
Daarna gaan de modellen én de runs uit elkaar lopen. Ik schreef er vrijdag en in de reacties al eerder over: rond volgende week donderdag gaat het Azoren-hogedrukgebied aan de wandel. Maar waar naar toe? Frederic is al een stap verder dan ik. Hij gelooft in mooi voorjaarsweer. Ik ben nog niet overtuigd en zie nogal wat onzekerheid in de diverse runs. Het Amerikaanse GFS model gaat vanavond vol met hem mee in ieder geval. Waar veel mensen aan toe zijn: voorjaar met dit hogedrukgebied boven het continent net na volgend weekend. Nou ja, bijna zomers als dit uitkomt.

Met dit drukpatroon op hoogte
Interessante kaarten in die oplossing, dus heel kort even wat details. Dit is het stromingspatroon in de hogere atmosfeer. Veel warmte wordt noordwaarts geblazen. Via de westkant van het hoog zelfs tot in noord-Scandinavië. Als het al uitkomt wordt het zoals Frederic al aangaf afwachten voor de Alpen hoe het precies komt te liggen; die kunnen nog wel koel blijven.

Dit zal zomers aanvoelen!
Maar wat een droomrun voor de Lage Landen! Tegen de 20 graden vrijwel zonder wind en bewolking. Dat is zomer in maart.

Waar stroomt de kou naar toe?
Als het ergens warm is moet het ergens anders koud zijn. Dat is dus in oostelijk Europa en aan de andere zijde van het hoog in eerste instantie ook op de Atlantische Oceaan.

Kou zakt in Zuidoost-Europa ver uit
Nog wat later zou de kou in het oosten ver kunnen uitzakken.

Sneeuw in Rusland, Turkije en misschien Griekenland
Met veel sneeuw via Rusland tot in Turkije en in zo’n situatie mogelijk ook Griekenland en de Balkan. Dit is (in dit scenario) trouwens allemaal geen heel stabiele situatie; de periode mooi weer beslaat een dag of 3 tot 4. Daarna zou het gerust opnieuw terug koud in de Alpen kunnen worden.

Of bijvoorbeeld een Scandi-hoog
Maar het is nog ver weg en zwabbert me nog steeds te veel. En zie het Europese ECMWF model vanavond eens. Daar blijft op hoogte het Azorenhoog met noordelijke uitbreiding op de oceaan vrijwel in stand met aan de grond gewoon een ordinair vrij koud Scandi-hoog. Nee dat willen we half maart niet meer toch? Maar ook dat kan in maart. Zondag zal ik eens dieper ingaan op wat nou eigenlijk normaal is voor maart.
De hoofdrun (rood) van het ECMWF zit wel erg laag in het ensemble waarmee ik iets meer in een warme(re)oplossing neig te gaan geloven maar nogmaals: ik ben er nog niet uit.
Tot slot de foto-tip. Snap je hem al, ja toch zeker?
Actueel vriest het al op veel plaatsen met aan de grond over een strook van Brabant via Zuid-Holland naar Utrecht al matige vorst. Zit ik me meteen weer af te vragen hoe koud het zal worden natuurlijk. Dat hangt vooral af hoe snel nieuwe bewolking vanuit het zuiden binnentrekt. Op veel plaatsen zal het tijdelijk zeker een graad of 3 vriezen. Maar actueel is het al wat kouder dan in de modellen; als die bewolking wat uitblijft gaat het ECMWF, dat nog steeds het koudst is, gelijk krijgen. Met plaatselijk matige vorst op waarnemingshoogte. Opmerkelijk daarbij is dat al vele runs lang in dat model zit dat Noord-Holland de droogste en helderste lucht heeft en het langst houdt en derhalve de laagste temperaturen pakt en dat de andere modellen daar nu enigszins in meegaan. Bij uitkomen opnieuw de houd af voor het EC! Goed, belangrijker is met al dat vocht in en op de bodem en in de lucht (ook mist zoals ik hierboven al liet zien): morgenochtend grote kans op een mooie aangevroren witte wereld; fotogeniek!
12 reacties
Gesloten voor reacties.