Dachstein2

Ronaldo in Filzmoos

Voor de openingsplaat kon ik maar moeilijk kiezen. Het is er één geworden van Ronaldo, die nog altijd in Filzmoos bivakkeert. Het uitzicht vandaag, richting de Dachstein. Na vanmorgen het eerste spoor getrokken te hebben. Prachtige omstandigheden. Ik plak er morgen nog maar een dagje aan vast deelde hij al in de reacties. Voorstelbaar. Veel plezier nog!

Ischgl_Arjan

Arjan Ischgl

Deze van Arjan uit Ischgl was de andere kandidaat voor de plaat van de dag. Schitterend!

Ischgl_Arjan2

“Het bleef top”

Nog maar één, want het bleef top volgens Arjan. Kunnen we niets tegen inbrengen.

Anne

Ondertussen op de Veluwe..

Maar ook uit Nederland vandaag -best wel diep- winterse plaatjes. Deze deelde Anne met ons: de Loenermark op de Veluwe.

 

Ook omgeving Apeldoorn; Kootwijk mooi wit.

 

En met wat wind (kracht 3 a 4) erbij ook in Enschede een zeer winterse aanblik!

Ardennen 18 cm

Ergens in de Ardennen

Zoals verwacht groeit het sneeuwdek in de Ardennen gestaag aan. De Morgen meldt 13 tot 18 centimeter in alle skigebieden.

Sneeuw Ardennen 2016_04_03

Actuele sneeuwhoogtes!

Komt goed overeen met de meetwaarden volgens weerstationmaasmechelen.be. Daar meer info, ook over de geopende skigebieden dit weekend!

WetterRadar_2016-03-04_21-05

Nu nog slechts lichte neerslag

De reeds lang door Frederic aangekondigde 3e trap van de sneeuwraket is aanstaande. Nu nog steeds wat vooral lichte neerslag aan de (noord) westkant van de Alpen.

news_16030512_16030412Piemonte

Hevige sneeuwval vanaf een uur of 3.  Dat kan 9 tot 12 uur duren.

Rond een uur of drie komende nacht zal de Sneeuwval enorm intensiveren. Als eerste in de Noordfranse Alpen maar al snel ook aan de Zwitserse  zuidkant. Ik schat dat de Port Du Soleil en omgeving tot 30 centimeter zal pakken, de regio Valle d’ Aosta ook iets dergelijks.  Het zwaartepunt lijkt me in het noordoosten van Piemonte te gaan vallen. Daar zal het langdurig sneeuwen met een intensiteit van 5 tot 8 centimeter per uur!

rsum_16030512_16030412

Megadump

Dat kan dus  meer dan een halve meter in negen uur tijd op gaan leveren! Sneeuwgrens (droog) : 1000 tot 1200 meter.

rart_16030600_16030412

Later morgen naar het (noord)oosten toe trekkend

Ook overeind staat het doortrekken naar het noord(oost)en. Daar waarschijnlijk 10 tot 20 centimeter bij een sneeuwgrens die veelal tussen de 800 en 1000 meter zal liggen.

poppenberg

Winterberg actueel

Nu weer even kijken naar de Lage Landen en omgeving: altijd fijn voor het Sauerland toch? Ook vanavond weer prima te doen.

rart_16030912_16030412

Natte sneeuw in het laagland; goed voor het Sauerland

Tenminste als we het huidige patroon vasthouden bedoel ik dan. Tot en met woensdag is dat zeker het geval. Vannacht en morgenochtend misschien een klein beetje regen trouwens. Maar daarna weer sneeuw tot veel sneeuw. Tot en met woensdag verwacht ik nog 2 tot 3 decimeter vers. In Nederland op diverse momenten meest natte maar soms ook droge sneeuwkansen.

pslv_16031412_16030412GFS

Euro-hoog-tijd

Daarna gaan de modellen én de runs uit elkaar lopen. Ik schreef er vrijdag en in de reacties al eerder over: rond volgende week donderdag gaat het Azoren-hogedrukgebied aan de wandel. Maar waar naar toe? Frederic is al een stap verder dan ik. Hij gelooft in mooi voorjaarsweer. Ik ben nog niet overtuigd en zie nogal wat onzekerheid in de diverse runs. Het Amerikaanse GFS model gaat vanavond vol met hem mee in ieder geval. Waar veel mensen aan toe zijn: voorjaar met dit hogedrukgebied boven het continent net na volgend weekend. Nou ja, bijna zomers als dit uitkomt.

z500_16031412_16030412GFS

Met dit drukpatroon op hoogte

Interessante kaarten in die oplossing, dus heel kort even wat details. Dit is het stromingspatroon in de hogere atmosfeer. Veel warmte wordt noordwaarts geblazen. Via de westkant van het hoog zelfs tot in noord-Scandinavië. Als het al uitkomt wordt het zoals Frederic al aangaf afwachten voor de Alpen hoe het precies komt te liggen; die kunnen nog wel koel blijven.

tmax_16031600_16030412

Dit zal zomers aanvoelen!

Maar wat een droomrun voor de Lage Landen! Tegen de 20 graden vrijwel zonder wind en bewolking. Dat is zomer in maart.

t850_16031600_16030412

Waar stroomt de kou naar toe?

Als het ergens warm is moet het ergens anders koud zijn. Dat is dus in oostelijk Europa en aan de andere zijde van het hoog in eerste instantie ook op de Atlantische Oceaan.

t850_16031800_16030412_2

Kou zakt in Zuidoost-Europa ver uit

Nog wat later zou de kou in het oosten ver kunnen uitzakken.

rart_16031712_16030412

Sneeuw in Rusland, Turkije en misschien Griekenland

Met veel sneeuw via Rusland tot in Turkije en in zo’n situatie mogelijk ook Griekenland en de Balkan. Dit is (in dit scenario) trouwens allemaal geen heel stabiele situatie; de periode mooi weer beslaat een dag of 3 tot 4. Daarna zou het gerust opnieuw terug koud in de Alpen kunnen worden.

pslv_16031412_16030412EC

Of bijvoorbeeld een Scandi-hoog

Maar het is nog ver weg en zwabbert me nog steeds te veel. En zie het Europese ECMWF model vanavond eens. Daar blijft op hoogte het Azorenhoog met noordelijke uitbreiding op de oceaan vrijwel in stand met aan de grond gewoon een ordinair vrij koud Scandi-hoog. Nee dat willen we half maart niet meer toch? Maar ook dat kan in maart. Zondag zal ik eens dieper ingaan op wat nou eigenlijk normaal is voor maart.

PLUIM_06260_NWT

De hoofdrun (rood) van het ECMWF zit wel erg laag in het ensemble waarmee ik iets meer in een warme(re)oplossing neig te gaan geloven maar nogmaals: ik ben er nog niet uit.

GMT_VVVV_latest

Tot slot de foto-tip.  Snap je hem al, ja toch zeker?

GMT_TTTT_latest

Actueel vriest het al op veel plaatsen met aan de grond over een strook van Brabant via Zuid-Holland naar Utrecht al matige vorst. Zit ik me meteen weer af te vragen hoe koud het zal worden natuurlijk. Dat hangt vooral af hoe snel nieuwe bewolking vanuit het zuiden binnentrekt. Op veel plaatsen zal het tijdelijk zeker een graad of 3 vriezen. Maar actueel is het al wat kouder dan in de modellen; als die bewolking wat uitblijft gaat het ECMWF, dat nog steeds het koudst is, gelijk krijgen. Met plaatselijk matige vorst op waarnemingshoogte. Opmerkelijk daarbij is dat al vele runs lang in dat model zit dat Noord-Holland de droogste en helderste lucht heeft en het langst houdt en derhalve de laagste temperaturen pakt en dat de andere modellen daar nu enigszins in meegaan. Bij uitkomen opnieuw de houd af voor het EC!  Goed, belangrijker is met al dat vocht in en op de bodem en in de lucht (ook mist zoals ik hierboven al liet zien): morgenochtend grote kans op een mooie aangevroren witte wereld; fotogeniek!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

12 reacties

Gesloten voor reacties.